Slujire arhiereasca la Turku, Finlanda - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujire arhierească la Turku, Finlanda

[2015-01-25]
Duminică, 25 ianuarie 2015, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ambrosius de Helsinki și Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al românilor ortodocși din Europa de Nord, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ortodoxă Sfânta Muceniță Alexandra Împărăteasa din orașul finlandez Turku, după cum ne-a transmis diac Sorin Siplacan. Cu acest prilej, a fost sărbătorit părintele paroh Ioan Durac la împlinirea vârstei de 60 de ani de viață, în contextul manifestărilor prilejuite de aniversarea a 85 de ani la înființarea primelor grupuri catehetice ale misiunii ortodoxe finlandeze din Turku. La Sfânta Liturghie au participat și Excelențele lor dl. Petteri Opro, Ministrul finlandez al Agriculturii și Pădurilor și dl. Cătălin Avramescu, Ambasadorul României în Finlanda.
În cuvântul rostit cu prilejul slujirii arhierești la Turku, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ambrosius, părintelui paroh Ioan Durac și enoriașilor parohiei din Turku pentru călduroasa primire și ospeție duhovnicească. Tâlcuind pericopa evnghelică după Sfântul Luca (19, 1-10), citită la Sfânta Liturghie, episcopul românilor din Scandinavia s-a referit la Zaheu vameșul care L-a primit pe Hristos nu doar sub acoperișul locuinței sale, ci și în casa inimii sale. Ierarhul a mai arătat că dacă dorim să ne apropiem cu adevărat de Dumnezeu și să-L cunoaștem, trebuie să facem pocăință asemenea lui Zaheu, prin Taina Spovedaniei, apoi să-L primim în casa sufletului nostru, prin Taina Euharistiei.
Biserica ortodoxă Sfânta Muceniță Alexandra Împărăteasa din Turku, fostă capitală a Finlandei, a fost ctitorită de Țarul Nicolae I al Rusiei, după planurile arhitectului Carl Ludvig Engel. Costrucția lăcașului de cult a început în anul 1839, finalizându-se în anul 1845. Biserica a fost dedicată Sfintei Împărătese Martire Alexandra, soția cruntului împărat persecutor Dioclețian, martirizată la 23 aprilie 303. Ctitorul bisericii, Țarul Nicolae I a ales acest hram, deoarece soția sa, Țarina Alexandra Feodorovna, purta numele Sfintei Împărătese Martire Alexandra. Majoritatea icoanelor din biserică provin de la vechea mănăstire rusească Valaam.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 969, Ultimul acces: 2024-03-28 06:39:59