Poetul Mihai Eminescu omagiat in Cetatea Basarabilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Poetul Mihai Eminescu omagiat în Cetatea Basarabilor

[2015-01-15]
În Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat joi, 15 ianuarie 2015 slujba parastasului pentru poetul Mihai Eminescu.
A urmat o frumoasă manifestare cultural-artistică, organizată de elevii Seminarului Neagoe Vodă Basarab, împreună cu dascălii lor, prin implicarea Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul, potrivit eparhiaargesului.ro.
A fost scoasă în evidență legătura care există între cultura națională și poetul Mihai Eminescu, fiind prezentate referate și recitate poeziile cele mai cunoscute, într-o formă artistică deosebită.
Profesorul Constantin Voiculescu a subliniat în prezentarea despre Poetul Neamului Românesc: “Cu Eminescu și prin Eminescu poporul român a dat măsura cea mai înaltă a puterii sale de creație. Eminescu a introdus în cultura noastră orizontul filozofic, al marilor idei, al marilor înălțimi și adâncimi. El a sondat în straturile cele mai adânci ale dorului nostru și a creat o operă, care îl înalță pe treapta cea mai de sus a literaturii naționale. Forța creației eminesciene provine, din faptul că și-a luat seva din însăși ființa neamului nostru”.
În cuvântul de încheiere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a menționat că: “Să nu uităm cuvintele lui Mircea Eliade, care spunea că recitindu-l pe Eminescu, ne reîntoarcem, ca într-un somn dulce, la noi acasă. Eminescu spunea despre statul român că ar putea fi doar un stat de cultură, și, iată, că după atâția ani, de când a plecat dintre noi, s-au împlinit aceste cuvinte, prin Hotărârea Sfântului Sinod, care a stabilit ca în ziua de 15 ianuarie să se prăznuiască Ziua Culturii Naționale”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 400, Ultimul acces: 2020-09-22 19:04:47