Evenimente dedicate Zilei Culturii Nationale, la Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale, la Timișoara

[2015-01-15]
Ziua de 15 ianuarie a fost sărbătorită printr-un bogat program cultural, ce a avut loc la filiala locală a Academiei Române din Timișoara. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, care a susținut referatul intitulat “Cultura, candela neamului”, potrivit mitropolia-banatului.ro. Întâlnirea a întrunit oameni de cultură, publiciști, scriitori, profesori universiatri, cercetători, clerici, studenți dar și numeroși timișoreni.
În deschidere evenimentului, academicianul Ion Păun Otiman, președintele Academiei Române a rostit un cuvânt în care a evidențiat importanța Zilei Culturii Naționale pentru noi românii. „În urmă cu cinci ani Academia Română a considerat că este important ca România să dedice o zi culturii naționale. Ziua de 15 ianuarie trebuie să reflecte și să traseze câteva din direcțiile importante ale traiectoriei culturii românești. Așa cum spunea Mircea Eliade în anul 1953, «Europa ne-a lăsat în afara liniilor mari de cultură europeană. Și pune întrebarea: Dacă Europa ne va lăsa în continuare în afara acestor linii nu va rămâne și Europa în afara acestora? De acest răspuns pe care îl va da România și Europa, va depinde destinul culturii române și europene». Cred că este nevoie să accelerăm fenomenul cultural și să ne gândim la perioada cea mai fertilă a culturii românești, deceniile între cele două războaie mondiale, care de fapt au adus cultura română la treptele pe care le cunoaștem” a precizat academicianul Ion Păun Otiman.
Un moment important al întâlnirii l-a consituit susținerea refaratului dedicat culturii românești de către Înaltpresfințitul Părinte Ioan, cu tema “Cultura, candela neamului”. “Identitatea națională se păstrează prin cultură, cultura fiind ogorul, unde cresc florile unui neam. Cultura română este supusă efectului globalizării și în loc să fie în progres, mai mult asimilează curente și idei din exterior. Avem de a face cu o agresiune culturală externă, care nu întotdeauna este și de calitate, și nu promovează idei de înaltă ținută morală. Se pune întrebarea: Până unde o cultură poate primi și elemente din exteriorul său? Dacă nu vom reactiva izvoarele culturii românești riscăm să devenim doar o populație, care trăiește în Sud-Estul Europei. Marile bătălii nu s-au dat pe câmpurile de luptă, ci în conștiința unui om și a unei națiuni. Cultura este mintea unui neam. Avem ca nație atâta minte câtă cultură avem. În spațiul mental al unui neam se plămădește viitorul lui. În cultură se ascund marile taine ale unui neam”, a specificat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
Dimensiunea culturii române are o amplitudine cosmică
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a mai precizat: “Dimensiunea culturii române are o amplitudine cosmică și aceasta a dovedit-o însuși țăranul român. Taina neamului nostru este sfântă, deoarece creștinismul a sfințit mintea și cultura neamului nostru. O parte din taina lui este tezaurizată în cultura noastră românescă. Avem datoria morală de a păstra acest tezaur pentru că face parte din tezaurul universal al culturii. Cultura română este și ea o stea din constelația culturii universale. La noi a fost un izvor de cultură care s-a revărsat ca un râu peste spațiul European. Dimensiunea culturii române are o amplitudine cosmică și aceasta a dovedit-o însuși țăranul roman. El și-a construit casă cu pridvor, din care nu s-a exclus din comuniunea luceafărului sau a carului mare. El a fost permanent în dialog cu lumina din univers. El întreba stelele când să pună plugul în brazdă, și când să arunce viața sub brazdă. Prin mâna țăranului român Dumnezeu și-a continuat actul de creație și a revărsat pe mai departe darul vieții. Eminescu merge pe urmele înaintașilor săi, și continuă acest dialog cu astrele din albastrul infinit al cerului. Pentru el luceafărul este blând, este personajul astral alături de care poartă un dialog, ca între doi vecini și astfel îl integrează pe român în universalitate. Cultura română nu este un adaos la cultura universală, ci este parte integrantă păstrând în ea marile adevăruri, de unde am venit și spre ce spații siderale ne îndreptăm”.
Au fost prezentate comunicări interesante ale unor cercetători profesori universitari din Timișoara. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, au luat parte la frumoasa manifestare culturală și pr. Ionel Popescu, vicar eparhial, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural și arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. La eveniment a participat și profesorul Costa Roșu, directorul onorific al Institutului Cultural al Românilor din Voivodina, Serbia, care a prezentat activitățile culturale pe care le desfășoară în cadrul institutului.
A fost susținut și un program artistic de baritonul Dorin Mara și soprana Ioana Mia Iuga, acompaniate la pian de lect. univ. dr. Roxana Ardeleanu. Quartetul de coarde al Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara a susținut un recital, prelucrare instrumentală a poeziei “Sara pe deal”.
La finalul evenimentului, prof. univ. dr. Ion Iliescu a prezentat o expoziție de publicații, carte și fotografie, avându-l ca autor pe poetul Mihai Eminescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 271, Ultimul acces: 2020-03-28 03:22:22