Procesiune cu icoana Sf. Antonie la Curtea Veche - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

>
eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Procesiune cu icoana Sf. Antonie la Curtea Veche

[2015-01-16]
În fiecare an, la 17 ianuarie, Biserica Sfântul Antonie - Curtea Veche, Paraclis Patriarhal își sărbătorește ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Sărbătoarea hramului a început din această seară cu procesiunea ce a purtat icoana făcătoare de minuni a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare până la locul unde s-a aflat biserica Sfântul Anton ce a ars în incendiul din anul 1847. Acesta este al patrulea an când se săvârșește această procesiune. Aici, s-a oficiat Acatistul Sfântului Antonie cel Mare de către un sobor de preoți format din Pr. Cons. patriarhal Nicolae Dascălu, Pr. Cons. patriarhal Constantin Stoica, Pr. paroh Gheorghe Zaharia, Pr. Cons. patriarhal Ciprian Apetrei, Pr. Romulus Stănculescu, Pr. Viorel Barbu și Pr. Florin Scuturoiu.
La final, Părintele Cons. patriarhal Ciprian Apetrei a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți.
„Acest pelerinaj pe care îl facem ne arată pe de o parte că locul unde ne aflăm acum este un loc sfânt marcat printr-un monument, dar în același timp ne arată o continuitate a iubirii Sfântului Antonie pentru noi, cei de astăzi, și după 1700 de ani de la existența sa în această lume. Să ne rugăm Sfântului Antonie, să-i mulțumim pentru toate binefacerile pe care le-a mijlocit pe lângă Bunul Dumnezeu în viața noastră”.
După slujba Acatistului s-a mers din nou, în procesiune, la Biserica Domnească, iar icoana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare a fost așezată spre închinare.
Sute de credincioși au participat la manifestările din această seară care au continuat cu săvârșirea, în sfântul locaș, a Slujbei Vecerniei unită cu Litia.
Biserica Domnească de la Curtea Veche - Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559. A fost edificată și zugrăvită de Petru cel Tânăr sub îndrumarea doamnei Chiajna. Sfântul Antonie a devenit ocrotitorul bisericii Sfântul Anton - Curtea Veche după incendiul din 23 martie 1847 când Biserica Sfântul Anton - Pușcărie din apropierea Bisericii Domnești a ars în întregime de unde a fost salvată în chip minunat Icoana făcătoare de minuni ce se află în Biserica Domnească de la Curtea Veche.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 311, Ultimul acces: 2020-03-17 05:36:31