Hram de traditie la manastirea Vodita - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hram de tradiție la mănăstirea Vodița

[2015-01-18]
Biserica Ortodoxă a prăznuit la 17 ianuarie pe Sfântul Antonie cel Mare, cel mai cunoscut ascet al Ortodoxiei și părintele vieții monahale.
În Mehedinți, singura vatră călugărească ce îl are ca ocrotitor pe „părintele monahilor” este mănăstirea Vodița, cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și totodată primul așezământ monahal din țara noastră administrat autonom dupa regulile Sfântului Vasile cel Mare.
În zi de praznic, credincioșii din municipiul Drobeta Turnu Severin, din orașul Orșova și din alte părți ale județului au purces spre chinovia de pe Valea Vodiței, spre a aduce prinos de rugăciune și a se bucura de binecuvântări arhierești din partea Chiriarhului locului.
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a liturghisit în mijlocul credincioșilor împreună cu un ales sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Cătălin Cernătescu.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotesit întru duhovnic pe părintele Gheorghe Ducu de la parohia Podeni, protopopiatul Drobeta Turnu Severin Nord.
Răspunsurile stranei în ziua hramului au fost date de către grupul psaltic “Sf. Gheorghe” de la Catedrala episcopală din Turnu Severin, condus de Arhid. Drd. Mircea Pădureanu.
Mănăstirea Vodița își serbează cel de-al doilea hram pe 8 septembrie, la praznicul Nașterii Maicii Domnului.
Scurt istoric al mănăstirii Vodița
Manăstirea Vodița este o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă. Sfântul așezământ monahal este un important monument istoric și de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar.
Arheologul Virgil Drăghiceanu consideră că s-a început construcția lăcașului în 1369, „pe temelia unei biserici mai vechi din secolul XIII, atribuită lui Litovoi, voievodul din 1247”.
Expansiunea Imperiului Otoman de la sfârșitul secolului al XV-lea pentru cucerirea popoarelor Europei a influențat în mod direct existența mănăstirii. După ocuparea Cetății Severinului de către armatele turcești conduse de Baliberg în anul 1524, toate vechile moșii ale ctitoriei Sfântului Nicodim sunt confirmate, rând pe rând, mănăstirii Tismana.
Vodița a fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.
Mănăstirea a fost reînființată în anul 1990, la inițiativa Societății “Vodița”, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și a fost construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște.
La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Țara Românească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 178, Ultimul acces: 2019-09-18 15:11:56