Hram la Manastirea Copou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Hram la Mănăstirea Copou

[2015-01-19]
Și în acest an, cu prilejul sărbătoririi hramului, Mănăstirea Copou din Iași a devenit loc de pelerinaj pentru credincioși din întreg municipiul, veniți în număr foarte mare să-i cinstească pe Sfinții Atanasie și Chiril. Urmând tradiției ultimilor ani, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în sobor numeros de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina.
Ieri, 18 ianuarie 2015, în ziua când Biserica Ortodoxă Română i-a prăznuit pe Sfinții Atanasie și Chiril, Mănăstirea Copou din Iași și-a serbat principalul hram. Sutele de credincioși prezenți la sărbătoarea așezării monahale, veniți din întreg municipiul, au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată în ctitoria domnitorului Vasile Lupu de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Alături de înaltul ierarh, a slujit și un numeros sobor de preoți și diaconi din care a făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, arhim. Amfian Ragoșcă, starețul Mănăstirii Stavnic, protos. Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap-Basaraba, protos. Arsenie Hanganu, egumenul Mănăstirii Cetățuia, ierom. Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Pocrov. Răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Mănăstirea Copou, însoțite de maica stareță Maria Magdalena Vrânceanu, iar slujba Sfintei Liturghii a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare.
De ce Dumnezeu s-a făcut Om
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Teofan a subliniat care este fundamentul întâlnirii omului cu Dumnezeu: „Sfinții Atanasie și Chiril au propovăduit marele adevăr care a definit trecerea creștinismului în viața lumii și sălășluirea lui pentru veșnicie, anume credința că Hristos este Om adevărat și Dumnezeu adevărat. Pentru această mărturisire a credinței, Sfinții Atanasie și Chiril au luptat întreaga lor viață. De ce? Pentru că acesta este fundamentul întâlnirii omului cu Dumnezeu: Hristos- Om adevărat și Dumnezeu adevărat într-o singură Persoană a venit în lume ca să se împlinească în viața creștinilor, care se deschid prin credință, îndumnezeirea. Căci pentru aceasta Dumnezeu s-a făcut Om, ca omul să devină îndumnezeit. Nu există un deziderat mai înalt în viața și învățătura Sfinților Părinți, de la Sfinții Atanasie și Chiril și până la cei din vremuri apropiate, decât apărarea credinței în Hristos Dumnezeu-Omul și consecința acestei credințe pentru viața omului: «Fiți sfinți, căci Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt»“.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii care s-au mărturisit, primind dezlegare de la duhovnic, au primit Sfânta Împărtășanie de la IPS Părinte Mitropolit Teofan, protos. Hrisostom Andrioaia, duhovnicul Mănăstirii Copou, a rostit un scurt cuvânt de mulțumire, iar Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a dăruit pentru biblioteca mănăstirii mai multe cărți duhovnicești.
Ctitorie a domnitorului Vasile Lupu
Biserica „Sfinții Atanasie și Chiril“ a fost ridicată de domnitorul Vasile Lupu și de familia sa (doamna Teodosia/Tudosca, fiul Ioan, fiicele Maria și Ruxandra) în 1638, pe una din moșiile lui. Pisania care atestă acest lucru se află deasupra ușii de intrare în pronaos. Ctitorul a înzestrat-o cu toate cele necesare și a închinat-o apoi Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi“, cu tot cu moșia din jur. În anii următori, biserica a fost în repetate rânduri distrusă și apoi iar reparată. La 1702 a fost refăcută și înfrumusețată de Constantin Duca Vodă, așa cum precizeză și inscripția montată pe peretele sudic al bisericii. În 1809 a fost refăcută de Serafim, egumenul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi“. Despre aceste lucrări stă mărturie o altă pisanie, în limba greacă, fixată în peretele nordic al mănăstirii. Cutremurul din 1940 a afectat grav biserica, la fel și războiul care a urmat. În 1959 s-au făcut din nou reparații. Ultima restaurare datează din anii 1983-1986 și a fost marcată printr-o altă inscripție, montată în interior, în pronaos. Cu acest prilej s-au pictat pereții interiori, în tehnică fresco, de către Vasile și Violeta Carp. A fost metoc al Mănăstirii Caracalu, de la Muntele Athos, de unde provenea și egumenul Serafim, iar din 1863, când s-a promulgat legea secularizării averilor mănăstirești, a devenit biserică de mir. Din 2001 a revenit la statutul de mănăstire, de această dată pentru maici, prilej cu care a primit și cel de-al doilea hram, „Duminica Mironosițelor“. Astăzi se află în incinta Grădinii Botanice din Copou, înființată în 1960.
În jurul bisericii se află un cimitir, unde au fost înhumați intelectuali cunoscuți ai orașului și unii refugiați din Basarabia, după 1941, printre care și Bogdan Sadoveanu, fiul lui Mihail Sadoveanu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 323, Ultimul acces: 2019-09-21 02:10:54