Papa Francisc: Libertatea de expresie este drept fundamental, dar nu permite insultarea credintei (Gandul.info) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Libertatea de expresie este drept fundamental, dar nu permite insultarea credinței (Gandul.info)

[2015-01-15]
Papa Francisc este de acord că libertatea de exprimare este un "drept fundamental" dacă opinia servește binelui comun, subliniind însă că acest principiu nu autorizează "insultarea credinței altora" și explicând că asasinatele în numele religiei sunt o "aberație", relatează AFP.
"Oamenii nu au dreptul de a lansa provocări, nu pot insulta credința altora, nu o pot lua în derâdere", a declarat Papa Francisc, referindu-se la situația din Franța, unde revista satirică Charlie Hebdo a fost atacată după ce a publicat caricaturi despre valori musulmane, iudaice și creștine.
"Oamenii nu au doar libertăți și drepturi, au și obligația de a spune ce gândesc, pentru binele comun. Utilizarea libertății de exprimare este legitimă, dar fără a ofensa. Pentru că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poți provoca, nu poți insulta credința altora, nu o poți lua în derâdere", argumentează Suveranul Pontif.
"Există foarte mulți oameni care vorbesc de rău alte religii, le iau în derâdere; acești oameni sunt provocatori", a argumentat Papa, condamnând crimele comise în numele religiei. "Nu poți declanșa războaie, nu poți omorî în numele religiei! (...) Este o aberație", a spus liderul Bisericii Catolice.
Atacul comis pe 7 ianuarie la sediul revistei satirice Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți. Printre victime se numără directorul publicației, Stéphane Charbonnier (Charb), și alți trei cunoscuți caricaturiști - Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) și Georges Wolinski (Wolinski). Publicația Charlie Hebdo primise o serie de amenințări după ce publicase caricaturi cu Profetul Mahomed. Atacul a fost revendicat și de rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic în Irak și Siria.
Autor: Mihai Draghici

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 377, Ultimul acces: 2020-09-20 11:29:26