Religia ca victima (Adevarul.ro) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Religia ca victimă (Adevarul.ro)

[2015-01-15]
Unii dintre comentatorii atentatului oribil de la Paris s-au grăbit să indice religia, generic, drept sursă primară de violență. Dacă până de curând religia era opiu, iată că vulgata exegetică o transformă, sub urgența momentului, în glonț pentru popor.
Urmează să revin, pe larg, asupra tezei. În cadrul textului de față, doar câteva precizări. În primul rând, invocarea religiei ca temei pentru crimă este un abuz retoric, așa cum crimele comunismului s-au dorit justificate de dorința instaurării egalității fără rest. Principial și practic, pretextul nu este mereu ilustrarea textului. Dimpotrivă. Pe cât de dramatică este derularea evenimentelor concrete pe atât de mare devine distanța față de cauza teoretică. Faptul acesta nu exclude, este adevărat, eventuala otravă pe care un text, religios sau nu, o conține.
În ceea ce privește evenimentele din capitala Franței, ar trebui să se dea un răspuns clar dacă textele fondatoare ale Islamului încurajează sau nu crima, dacă avem în practica interpretativă recomandări explicite legate de folosirea, fie și ca ultima ratio, a violenței. Până acum, văzând reacțiile lumii islamice din Europa dar și din Orientul Apropiat, din Africa de Nord și de aiurea, constatăm că există cel puțin două prezentări ale Islamului: religie a păcii versus religie intolerantă. Înainte de a fi o problemă pentru alții, această schizofrenie este o problemă pentru musulmanii înșiși.
În al doilea rând, potențialul violent al unei convingeri sau credințe iese la iveală în funcție de contexte date. Nu este secundar dacă o comunitate se află în majoritate sau minoritate, dacă are mecanismele culturale și emoționale de a înțelege culturi străine, dacă se simte sau nu acceptată, dacă oscilează între fanatism și relativism, dacă are formatori de opinie moderați, dacă este încurajată să se delimiteze de ceilalți etc. Asemenea precizări nu se constituie, evident, într-un catalog de scuze ale crimei! Ele ne ajută să vedem mai în adânc din ce anume se hrănește înclinația distructivă.
În fine, este suspect ca instrumentalizarea de către teroriști a religiei să hrănească instrumentalizarea în general a religiei de către antireligioși. Cei care procedează astfel își divulgă o paradoxală afinitate cu teroriștii care strigă cu patim㠄L-am răzbunat pe Dumnezeu!“. Și unii și alții produc proba necunoașterii, a superficialității. Religia cade două ori victimă. Or, într-o asemenea situație, devine imposibil recursul la pluralismul valorilor și la concordia socială. Mereu cineva va fi sacrificat și, imediat sau după o vreme, răzbunat, întreținând cercul diabolic al urii.
Autor: Radu Preda

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 273, Ultimul acces: 2020-03-29 02:34:23