70 de ani de la inceperea deportarii germanilor in fosta URSS - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

70 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta URSS

[2015-01-15]
Anul acesta, comunitatea germană din România comemorează tristul și abuzivul eveniment al începerii, la 15 ianuarie 1945, a deportării germanilor din Banat și Transilvania la muncă silnică în URSS. În cadrul Forumului Democrat al Germanilor din județul Caraș-Severin, dar și în cadrul parohiilor romano-catolice din Banatul Montan, în Dieceza de Timișoara, vor avea loc celebrări, se vor ridica rugăciuni și vor fi ținute comemorări și evocări ale victimelor acestei măsuri aplicate de sovietici și în țara noastră, cu complicitatea autorităților vremii.
Președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, Erwin Josef Țigla, oferă informații privind manifestările ce vor avea loc în întreg Banatul Montan. Miercuri și joi, în 28, respectiv 29 ianuarie 2015, comunitățile germane din județele Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin își vor aduce aminte, prin intermediul unei manifestări comemorative pe plan interjudețean, care se va desfășura la Reșița, de începuturile deportării în fosta URSS.
Programul manifestărilor de la Reșița va fi următorul: 28 ianuarie 2015, ora 11,00, sala de ședințe a Consiliului Județean Caraș-Severin, Reșița: Simpozion în limba română dedicat celor 70 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta URSS precum și celor 65 de ani de la întoarcerea ultimilor deportați. Invitat de onoare: istoricul și scriitorul Lavinia Betea (Arad / București). Prezentări de filmări cu manifestări comemorative de-a lungul anilor, desfășurate în Banatul Montan. 28 ianuarie 2015, ora 17,00, Biblioteca Germană "Alexander Tietz"Reșița: După-amiază muzicală dedicată celor 70 de ani de la începerea deportării germanilor în fosta URSS, precum și celor 65 de ani de la întoarcerea ultimilor deportați. 29 ianuarie 2015, ora 12,00, Biserica Romano-Catolică "Maria Zăpezii" Reșița: Recviem pentru victimele deportării. 29 ianuarie 2015, ora 13,15, Monumentul Deportaților (parcul "Cărășana") Reșița: Comemorarea victimelor deportării: rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori.
În perioada 12 - 25 ianuarie vor avea loc în mai multe biserici romano-catolice din Banatul Montan rugăciuni pentru sufletele victimelor deportării, dar și pentru pace, pentru ca în viitor să nu se mai repete ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani. Astfel de rugăciuni se vor organiza în localitățile Anina, Bocșa, Dognecea, Oțelu Roșu, Sadova Veche și Steierdorf. În data de 17 ianuarie se va desfășura la Ulm, în Germania, prin organizarea Asociației Generale a Șvabilor Bănățeni (Landsmannschaft der Banater Schwaben), manifestarea comemorativă centrală din acea țară, dedicată celor 70 de ani de la începutul deportării. Și aici se vor oficia rugăciuni cu caracter ecumenic, pentru victimele deportării, ele fiind prezidate de arhiepiscopul emerit de Freiburg, Excelența Sa Robert Zollitsch. Din România va participa la celebrări și Episcopul Bisericii Regnicolare Evanghelice de la Sibiu, Reinhardt Guip. Din Banatul Montan va participa, în calitate de invitat și de referent, Erwin Josef Țigla.
În urmă cu 70 de ani, bărbați între 16 și 45 de ani și femei între 18 și 30 de ani, apți și apte de muncă, de pe întreg teritoriul României, din Transilvania, Banat, Satu Mare, Crișana, Bucovina, București și Dobrogea, au fost luați din sânul familiei și transportați, în vagoane pentru transportul animalelor, până departe, în teritoriul actualei Ucraine (zona Donețk) și al Rusiei (Munții Ural). Nu puțini au fost aceia care și-au pierdut viața acolo datorită condițiilor vitrege de muncă și viață. Ultimii deportați s-au reîntors acasă abia la sfârșit de decembrie 1949, după cinci ani de muncă depusă pentru "reconstrucția" statului sovietic. Din cei aproximativ 75.000 de deportați din România se estimează că un număr de 10.000 și-au pierdut viața acolo. Din județul Caraș-Severin au fost deportați aproximativ 10.000 de etnici germani. Actualmente mai sunt în viață în Banatul Montan 68 de foști deportați, din care 31 reșițeni.
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 374, Ultimul acces: 2020-09-20 02:27:35