Vizita Papei in Sri Lanka a dus la eliberarea a peste 600 de prizonieri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vizita Papei în Sri Lanka a dus la eliberarea a peste 600 de prizonieri

[2015-01-15]
Sub impulsul vizitei Papei Francisc și în ton cu tema reconcilierii, peste 600 de persoane au fost eliberate din închisoare în Sri Lanka în ziua de miercuri. Prizonierii eliberați "erau cu delicte minore sau cu vârsta de peste 75 de ani", a declarat astăzi Thushara Upuldeniya, purtător de cuvânt pentru închisori. Din cei 612 de prizonieri eliberați, din 28 de închisori, 575 sunt bărbați iar 37 femei. Upuldeniya a subliniat că au fost eliberați "cu o iertare prezidențială specială", pentru a marca vizita Sfântului Părinte.
Tema reconcilierii a fost în centrul vizitei Papei Francisc în Sri Lanka, o țară care încă își revine după trei decenii de război civil. "Papa vine într-un moment deosebit", a spus Andrew Mann, din ambasada americană din Sri Lanka, într-un interviu acordat pentru CNA la canonizarea Sf. Iosif Vaz. "Aduce un mesaj de pace și de reconciliere", a mai spus el, observând că "sute de mii de persoane din toate grupurile religioase și etnice au venit să celebreze mesajul papal". Unul dintre evenimentele cheie din agenda Papei, cu peste jumătate de persoane în audiență, a fost Liturghia de canonizare a misionarului din secolul XVII, Liturghie celebrată în parcul Galle Face Green din Colombo, cel mai mare oraș al țării.
Vizita Pontifului în națiunea insulară are loc la mai puțin de șase ani de la încheierea conflictului etnic care după unele estimări a avut chiar 80-100.000 de victime. Între 1983 și 2009 insula a fost măcinată de un război între guvernul srilankez și tigrii tamil, care au vizat independența statului Tamil în nord-estul țării. Tensiunile dintre cele două mari grupuri etnice, tamilii și sinhalezii, au jucat un rol semnificativ în conflict. În predica de la canonizare, Papa a reiterat tema reconcilierii, invitând creștinii să fie "întăriți în credința lor și să își aducă o mai mare contribuție la pacea, dreptatea și reconcilierea din sânul societății srilankeze". "Aceasta vă cere Cristos. Aceasta vă învață Sf. Iosif. Aceasta așteaptă Biserica de la voi."
Tema reconcilierii a mers dincolo de cuvintele Sfântului Părinte. Veșmintele pentru Liturghie, de exemplu, au fost făcute de văduvele unor soldați morți în războiul civil. După Liturghie Papa a mers cu elicopterul în nord, să viziteze Sanctuarul Fecioarei Rozariului din Madhu. Întâmpinat de 500.000 de pelerini, Sfântul Părinte a vorbit despre nevoia de vindecare, privind spre Maria ca exemplu de iertare. Vizitând cele două extremități ale țării, a spus pr. Shamindra Jayawardena OSB, Papa "a unit sudul cu nordul, ambele comunități". Sanctuarul înălțat în sec. XVII, pe timpul invaziei olandeze și a persecutării catolicilor, este principalul loc de pelerinaj al catolicilor srilankezi și simbol al reconcilierii.
Pr. Jayawardena a spus că atât sinhalezii cât și tamilii vin frecvent la sanctuar. "Madhu este un loc pentru toți srilankezii, pentru toate grupurile, pentru toate etniile. Este locul reconcilierii, deoarece Fecioara îi strânge pe toți copiii ei împreună, iar păstorul unic este Isus Cristos." Sr. Prumelie Fernando, din ordinul surorilor Fecioarei Ajutorului Perpetuu, a subliniat că oamenii din Sri Lanka, din nord și din sud, au nevoie de reconciliere. "Oamenii doresc să se împace. Sunt gata să accepte aceste provocări."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 376, Ultimul acces: 2020-09-15 12:20:54