Papa Francisc: Nu ucideti in numele lui Dumnezeu si nu insultati credinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Nu ucideți în numele lui Dumnezeu și nu insultați credința

[2015-01-15]
În cadrul unei conferințe de presă la bordul avionului, Papa Francisc a vorbit despre atacul terorist de la Charlie Hebdo, spunând că libertatea de expresie are limite, dar nimeni nu are dreptul să ucidă în numele lui Dumnezeu. "Să mergem la Paris. Să vorbim clar", a spus Papa Francisc cu referire la omorurile de la Charlie Hebdo. El a fost întrebat de un jurnalist francez dacă vede libertatea de expresie ca un drept uman fundamental.
"Nu poți provoca. Nu poți insulta credința celorlalți. Nu poți să îți bați joc de credință", a spus Sfântul Părinte în 15 ianuarie 2015, în avionul care îl ducea spre Filipine. Dacă faci, "te poți aștepta la un pumn". Papa a spus că în timp ce atacurile din Paris "ne șochează", în istoria lumii au existat războaie și atrocități, precum masacrul asupra protestanților, cunoscut ca "noaptea Sf. Bartolomeu", din Franța, care au venit tot din partea celor care mărturisesc o credință religioasă. "Dar nu poți ucide în numele lui Dumnezeu, aceasta este o aberație. A ucide în numele lui Dumnezeu este o aberație împotriva lui Dumnezeu. Cred că acest lucru este important în privința libertății religiei. O poți practica în libertate dar fără a o impune sau a ucide".
El a spus că fiecare persoană nu are doar libertatea sau dreptul ci și obligația "de a spune ce gândește" pentru a construi binele comun. "Ai această obligație, dar fără a ofensa". În 14 ianuarie, la Sfânta Liturghie în Colombo, Sri Lanka, Papa Francisc a numit libertatea religioasă un drept uman fundamental. În timpul conferinței de presă din avion a numit atât libertatea religioasă cât și libertatea de expresie "drepturi umane fundamentale", dar a spus că există limite la aceste libertăți. "Nu poți ofensa sau porni război, ucide în numele religiei tale, adică în numele lui Dumnezeu", le-a spus Pontiful jurnaliștilor.
Dacă libertatea de expresie este folosită pentru a ofensa, a mai adăugat el, te poți aștepta la o reacție. El a dat un exemplu cu dr. Alberto Gasbarri, organizatorul călătoriilor papale, care a stat alături de el în timpul conferinței de presă. "Este adevărat că nu trebuie să reacționezi violent. Dar dacă dr. Gasbarri, bunul meu prieten, spune ceva împotriva mamei mele, se poate aștepta la un pumn. Este normal."
Cei care "iau în derâdere religia altora... provoacă", a continuat el. "Și ceea ce se poate întâmpla este ceea ce am spus despre dr. Gasbarri dacă spune ceva rău despre mama mea. Există o limită." "Fiecare religie are demnitatea ei, și nu pot să îmi bat joc de ea. Aceasta este o limită", a adăugat el. Despre libertatea religioasă a spus: "Nu poți ține ascuns adevărul. Oricine are dreptul să își practice religia, propria lui religie, fără a ofensa, în mod liber. Și acest lucru îl facem, acest lucru dorim cu toții să îl facem".
Referindu-se la zvonurile că gruparea teroristă ISIS ar putea plănui un atac asupra lui, Papa a răspuns că nu este îngrijorat, și că cel mai bun mod de a reacționa este întotdeauna cu o atitudine "blândă și smerită", "fără agresiune. Simt că sunt unii care nu înțeleg acest lucru." Cu toate acestea Sfântul Părinte și-a exprimat îngrijorarea pentru credincioșii care ar putea fi prezenți dacă ar avea loc un atac, și a spus că a vorbit deja cu securitatea Vaticanului, care este "însărcinată să rezolve aceasta".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 285, Ultimul acces: 2020-03-12 15:31:27