Papa Francisc a facut o vizita neprogramata la un templu budist - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc a făcut o vizită neprogramată la un templu budist

[2015-01-15]
Miercuri seara, după evenimentele înscrise în program, Papa Francisc a făcut o vizită scurtă și neprevăzută la un templu budist din Sri Lanka, cu dorința de a încuraja dialogul interreligios, a spus directorul biroului de presă al Sfântului Scaun. Pr. Federico Lombardi a explicat pe 14 ianuarie că după vizita la sanctuarul marian de la Madhu, Pontiful s-a întâlnit cu liderii politici la Nunțiatura din Colombo, iar apoi a mers în rectoratul Arhiepiscopiei cu speranța întâlnirii cu Episcopii srilankezi, cu care ar fi trebuit să se întâlnească cu o zi înainte, dar nu a reușit datorită prelungirii momentelor de la sosire.
Episcopii însă nu sosiseră, așa că Papa Francisc a mers la Mahabodhi Viharaya, un templu budist din apropiere, unde fusese invitat, a amintit pr. Lombardi. A văzut statuia lui Buddha și statui ale altor oameni sfinți pentru budiști, și a fost invitat de călugări să vadă stupa templului, un clopot incluzând relicve. Stupa este deschisă doar o dată pe an, dar s-a făcut o derogare pentru Papa, fiindu-i permis accesul în interiorul clopotului. Un călugăr a cântat o rugăciune la deschidere, iar Papa Francisc "a ascultat cu mare respect". Sfântul Părinte a putut sta doar 20 de minute, deoarece "a trebuit să se întoarcă să îi întâlnească pe Episcopi". Pr. Lombardi a explicat că a fost o "minunată ocazie de continuare și încurajare a dialogului cu budiștii".
Pr. Cyril Garmeni Fernando, un preot local, a spus că este un fapt obișnuit în Sri Lanka pentru catolici să viziteze templele budiste. "Sunt multe temple împrejur, multe temple pe teritoriul unei parohii. Mergem la celebrările lor când ne invită, iar ei vin la noi când îi invităm." Aproximativ 70% dintre srilankezi sunt budiști, în timp ce creștinii sunt aproximativ 7% din populație. Gestul Papei Francisc, a spus preotul, transmite "un mesaj puternic pentru oamenii noștri - nu doar pentru catolici - care arătă bunele sale intenții față de celelalte religii. De aceea suntem recunoscători și pentru acest gest frumos și foarte semnificativ."
Pr. Lombardi a pus vizita impromptu în contextul ultimelor pontificate: "Am văzut că vizita la moschei sau sinagogi nu a fost normală pentru Papi până la un moment dat; nici acum nu este ceva normal, dar se întâmplă. Înseamnă că dialogul interreligios merge înainte [...] practicile se dezvoltă, iar această vizită este o astfel de practică."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 394, Ultimul acces: 2020-09-24 04:42:00