Papa Francisc vede "potential misionar puternic" in Filipine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc vede "potențial misionar puternic" în Filipine

[2015-01-16]
Papa Francisc a repetat vineri laudele sale pentru creștinii filipinezi, încurajând Episcopii, clericii, persoanele consacrate și seminariștii să proclame Evanghelia, identificând săracii și ajutându-i pe cei bolnavi spiritual. "Cultura filipineză a fost, de fapt, modelată de creativitatea credinței. Filipinezii sunt cunoscuți pretutindeni pentru dragostea lor pentru Dumnezeu, pentru pietatea lor ferventă și pentru căldura devoțiunii lor față de Fecioara Maria și față de rozariu", a spus Pontiful la predica din 16 ianuarie. "Această moștenire importantă conține un potențial misionar puternic".
Papa a celebrat Liturghia pentru clerici, persoane consacrate și seminariști în Catedrala Neprihănitei Zămisliri din Manila. În predica sa i-a invitat pe cei prezenți să se auto-examineze și să se întindă spre toate părțile societății. "Noi proclamăm Vestea cea Bună a iubirii infinite a lui Dumnezeu, a milostivirii și compasiunii sale", a spus el. "Proclamăm bucuria Evangheliei. Pentru că Evanghelia este promisiunea harului lui Dumnezeu, care singur poate să aducă plinătate și vindecare lumii noastre bolnave. Poate inspira construirea unei ordini sociale cu adevărat drepte și răscumpărate."
Biserica din Filipine este "chemată să identifice și să combată cauzele inegalității și nedreptății profund înrădăcinate care pătează fața societății filipineze, contrazicând direct învățătura lui Cristos", a spus Papa. A afirmat apoi că creștinii trebuie să urmeze Evanghelia și să "trăiască vieți oneste, integre și preocupate de binele comun". De asemenea a subliniat nevoia creării de "cercuri de integritate" și de "rețele de solidaritate", care se pot extinde pentru "a îmbrățișa și transforma societatea prin mărturia lor profetică".
Papa i-a îndemnat pe Episcopi, preoți și persoane consacrate să primească "harul reconciliator" al lui Dumnezeu. Citându-l pe Sf. Paul, a spus că aceasta înseamnă "a respinge perspectivele lumești și a vedea totul în lumina lui Cristos". Concret "să fim primii care ne examinăm conștiința, care ne recunoaștem căderile și păcatele și să îmbrățișăm calea convertirii continue". "Cum putem proclama celorlalți puterea înnoitoare și eliberatoare a Crucii dacă noi înșine refuzăm să lăsăm cuvântul lui Dumnezeu să ne zguduie satisfacția față de propria persoană, teama noastră de schimbare, compromisurile noastre meschine cu căile lumii acesteia, alinierea noastră la spiritul lumii?", a întrebat Papa Francisc. A subliniat nevoia întâlnirii cu Domnul în rugăciunea zilnică și găsirea în viața comunității "a încurajării pentru o și mai apropiată unire cu Domnul în caritatea perfectă".
Convertirea presupune și "trăirea vieții astfel încât să se reflecte sărăcia lui Cristos, a cărui întreagă viață s-a concentrat pe a face voința Tatălui și pe a-i sluji pe ceilalți". A avertizat privind nevoia evitării materialismului și a complacerii, "devenind noi înșine săraci", capabili să ne identificăm cu "cei mai mici dintre frații și surorile noastre". "Vom vedea lucrurile într-o lumină nouă și vom răspunde astfel cu onestitate și integritate provocărilor proclamării radicalismului Evangheliei într-o societate care este tot mai confortabilă cu excluziunea, polarizarea și scandaloasa inegalitate socială."
Papa i-a încurajat în special pe preoții tineri, pe persoanele consacrate tinere și pe seminariști "să împărtășească bucuria și entuziasmul iubirii pentru Cristos și Biserică cu toți, dar în special cu semenii voștri". I-a îndemnat apoi să fie prezenți alături de cei "confuzi și deprimați", de cei răniți spiritual, de cei tentați să cedeze, să părăsească școala și să trăiască pe străzi. Proclamați frumusețea și adevărul mesajului creștin unei societăți tentate de moduri confuze de a vedea sexualitatea, căsătoria și familia. După cum știți, aceste realități sunt mereu sub atacul unor forțe puternice, care amenință să desfigureze planul creator al lui Dumnezeu și să trădeze adevăratele valori care au inspirat și au modelat ce este frumos în cultura voastră."
Sfântul Părinte a remarcat apropierea celui de-al cincilea centenar al sosirii creștinismului în Filipine, care va fi marcat în 2021. Și-a exprimat "recunoștința pentru moștenirea lăsată de atâția Episcopi, preoți și călugări de-a lungul generațiilor". "Ei au muncit nu doar pentru a predica Evanghelia și pentru a construi Biserica din această țară, ci și pentru a pune temeliile unei societăți inspirate de mesajul evanghelic al carității, iertării și solidarității, în slujba binelui comun." Programul de vineri al Papei a continuat cu întâlnirea cu familiile. Plecarea din Filipine este prevăzută luni.
Legături:
Textul integral al predicii papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 387, Ultimul acces: 2020-09-24 12:23:07