Manastirea Vodita isi serbeaza sambata hramul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Mănăstirea Vodița își serbează sâmbătă hramul

[2015-01-14]
La sfârșitul acestei săptămâni, străvechea vatră monahală a Vodiței îmbrăcă veșminte de sărbătoare. Sâmbătă, 17 ianuarie, cinstitul așezământ își serbează unul dintre ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Antonie cel Mare. Slujba de hram va fi oficiată de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.
Prăznuirea Sf. Antonie va începe din seara zilei de vineri, 16 ianuarie, cu săvârșirea Vecerniei Mari cu Litie. În ziua hramului, Sfânta Liturghie arhierească va începe în jurul orei 09:00.
Răspunsurile stranei vor fi date de către grupul psaltic “Sf. Gheorghe” de la Catedrala episcopală din Turnu Severin, condus de Arhid. Drd. Mircea Pădureanu.
Mănăstirea Vodița este un important monument istoric și de arhitectură din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar. Cel dintâi așezământ a fost o mănăstire de călugări întemeiată între anii 1364-1370 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tării Românești, Vlaicu-Vodă.
A fost refăcută de Radu cel Mare în jurul anului 1500 și de Cornea Brăiloiu în 1689, dar a cunoscut o perioadă de decădere după războiul austro-turc din 1718.
Mănăstirea Vodița a fost reînființată în anul 1990, când a fost începută restaurarea ctitoriei voievodale și s-a construit un corp de chilii pentru desfășurarea vieții de obște.
La această mănăstire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Țara Românească.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4037, Ultimul acces: 2020-03-31 16:38:12