O noua publicatie a Editurii "Cuvantul Vietii" - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O nouă publicație a Editurii "Cuvântul Vieții"

[2015-01-14]
La Editura Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a fost publicată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Patima lăcomiei de averi și pastorația celor zgârciți, semnată de tânărul teolog Aurelian-Nicolae Iftimiu, după cum informează Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Volumul cuprinde 155 de pagini și reprezintă teza de licență în Teologie realizată de autor sub coordonarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Ea urmărește lămurirea, din punct de vedere ortodox, a temelor bogăției și sărăciei, evidențiindu-le scopul și efectele negative care decurg din înțelegerea lor insuficientă.
Lucrarea se adresează atât credincioșilor mireni, cât și clericilor, după cum apreciază chiar autorul, care, în Cuvântul înainte, remarcă următoarele:
„În contextul crizei economice mondiale, care se fundamentează pe criza spirituală, omul este înclinat spre dorința de câștig, având sentimentul nemulțumirii față de ceea ce are deja. În carte sunt reliefate dedesubturile patimii lăcomiei de averi, în vederea detașării de aceasta. De asemenea, prin indicațiile prezentate, lucrarea poate veni în ajutorul slujitorilor Bisericii în ceea ce privește activitatea lor pastorală și social-filantropică.
Elementul de noutate al lucrării stă în strânsă legătură cu caracterul actual al temei, dar ține și de faptul că, până acum, nu au fost editate lucrări teologice care să abordeze această temă, combinând atât perspectiva scripturistică cu cea patristică, cât și pe acestea două cu abordarea economică. Ca noutate este propus mai ales ultimul capitol, ce cuprinde recomandări pentru preoți în vederea înlăturării cupidității din sufletele credincioșilor care le-au fost încredințate spre păstorire.
Primul capitol al lucrării este dedicat învățăturilor desprinse din paginile Sfintei Scripturi în legătură cu bogăția și cu buna sau reaua ei întrebuințare, respectiv cum poate fi aceasta o binecuvântare pe calea mântuirii sau un obstacol. Cel de-al doilea capitol, intitulat Patima lăcomiei de averi în scrierile Sfinților Părinți, urmărește, prin intermediul unui florilegiu patristic, descrierea patimii lăcomiei de averi, după care se prezintă sfaturile Părinților plini de Duh Sfânt în vederea combaterii acesteia. Capitolul al treilea este inovativ, deoarece abordează legătura dintre teoria economică sănătoasă și perspectiva ortodoxă asupra unor concepte precum: proprietatea privată, diviziunea sporită a muncii, comerțul internațional, profitul economic ș.a. Chiar dacă aparent sunt ireconciliabile, economia și Ortodoxia au, totuși, o legătură, deoarece cea din urmă o poate lumina pe cea dintâi. Ultimul capitol este dedicat implementării efective de către preot a cunoștințelor expuse în primele trei capitole, în vederea înlăturării pericolului permanent al lăcomiei de averi asupra credincioșilor”.
Lucrarea poate fi achiziționată în librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 513, Ultimul acces: 2020-09-23 23:51:20