François Varillon: Suferinta lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

François Varillon: Suferința lui Dumnezeu

[2015-01-14]
Editura Sapientia din Iași anunță apariția cărții Suferința lui Dumnezeu, scrisă de François Varillon și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20, are 108 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (LibrariaSapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 12 lei.
Fericita Tereza de Calcutta spunea: "O inimă bucuroasă este rezultatul normal al unei inimi care arde iubire". De asemenea, sculptorul român Constantin Brâncuși afirma cu multă convingere și fără resentimente următoarele: "În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie, nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie pe care o poți culege de oriunde și oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei copilării în viață". La aceeași bucurie ne îndeamnă și François Varillon la începutul lucrării sale, pe care o prezentăm acum cititorilor noștri, Suferința lui Dumnezeu. Cartea apare în limba română grație traducerii realizate de Andrei Adam-Motyka, după originalul francez, La souffrance de Dieu (Paris 1975).
Poate părea paradoxal acest îndemn la bucurie dacă avem în vedere titlul lucrării. Autorul însă, înainte de a da un alt răspuns cititorilor, în cele cinci părți ale lucrării, la întrebările: "Este posibil ca Dumnezeu să sufere? Se poate concepe că nu suferă deloc?", dorește ca în mintea și în inima cititorilor săi să se imprime, ca afirmație fără reticențe, acest concept de "bucurie": bucuria veșnică a lui Dumnezeu, bucuria sperată de oameni. Acest cuvânt, în opinia autorului, este esențial pentru credința noastră. De-a lungul istoriei, paradoxul unui Dumnezeu umil li s-a părut multora violent. Dar un Dumnezeu care suferă este cu atât mai paradoxal. François Varillon afirmă că "dacă Dumnezeu suferă, nu poate fi vorba despre o emoție oarecare, într-un anume fel, marginală, sau care înflorește fără să neliniștească. Nimic nu este accidental în Dumnezeu. Dacă Dumnezeu suferă, suferința Sa are aceeași dimensiune ca și ființa Sa și ca bucuria Sa. Dimensiune fără dimensiune. Fără limite. Infinită."
Așadar, autorul încearcă să demonstreze în paginile acestei cărți, prin numeroase citate elocvente, atât biblice cât și de ordin speculativ, că suferința lui Dumnezeu este strâns legată de bucuria Lui: există o unitate incontestabilă între aceste două concepte. În acest sens, sunt elocvente cuvintele sale: "Dacă Dumnezeu n-ar fi fost Fericire infinită, ar fi total lipsit de sens să ne întrebăm cu privire la suferința sa". Recomandăm această lucrare tuturor celor care doresc să afle un răspuns la întrebări ca: "Oare Dumnezeu suferă la fel cum suferă și oamenii?", "Dacă Dumnezeu este «Absolutul», cum poate fi compatibil cu esența sa ceva care este negativ - suferința?", dar și celor doresc să găsească un fundament biblic pentru o temă atât de veche dar, în același timp, atât de nouă, cum este aceea a suferinței. (prezentare semnată de Laurențiu Turbuc)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 448, Ultimul acces: 2020-09-17 07:08:37