Papa in Sri Lanka: orasul Colombo in date si cifre - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Papa în Sri Lanka: orașul Colombo în date și cifre

[2015-01-14]
Orașul Colombo a fost capitala Republicii Sri Lanka până în 1978, când structurile administrative au fost transferate în localitatea vecină Sri Jayawardenapura Kotte, situată la 8 kilometri. Aflat în sud-vestul țării, Colombo este principalul centru economic și comercial, fiind totodată și cel mai populat, cu circa 600 de mii de locuitori - peste 2 milioane, dacă se ia în considerare aglomerația urbană, citim pe situl Radio Vatican.
Numele Colombo, introdus de portughezi în 1505, și-ar avea originea tot într-un termen singalez, kolon thota, care înseamnă "port pe râul Kelani". O altă etimologie sugerează că numele Colombo ar deriva de la expresia singaleză kola-amba-thota. Orașul era deja cunoscut negustorilor romani, chinezi și arabi înainte cu mai bine de 200 de ani, fiind ocupat de arabi în secolul al VII-lea în vederea controlării traficului dintre regatele singaleze și restul lumii. În secolul al XVI-lea portughezii i-au alungat pe arabi și au construit în oraș o fortăreață pentru protejarea comerțului cu mirodenii.
Olandezii au cucerit orașul în 1656, după un asediu legendar la finalul căruia celor 93 de supraviețuitori li s-a permis să iasă din fortăreață în condiții de siguranță. Colombo a fost capitală a provinciilor maritime ale Companiei Olandeze a Indiilor Orientale până în 1796. A fost apoi cucerit de englezi care fac din Colombo capitala coloniei Ceylon. Sry Lanka a obținut independența în mod pașnic în 1948. Situat pe coasta occidentală a insulei, Colombo este unul dintre porturile cele mai active din Oceanul Indian, prin care tranzitează o mare parte din produsele exportate din țară: ceai, cauciuc, ulei de cocos, nuci de cocos și pietre prețioase.
Arhidieceza de Colombo numără 127 de parohii, 298 de preoți diecezani, dintre care 9 au fost hirotoniți în ultimul an; 279 de preoți-călugări; 380 de călugări care nu sunt preoți; 1.400 de călugărițe, 284 de seminariști care urmează cursurile Facultății de filozofie și teologie; 196 de institute de educație și 560 de instituții de binefacere. Numărul botezaților din ultimul an este de 12.120. Arhiepiscopul de Colombo este Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don, creat Cardinal în 2010 de Papa Benedict al XVI-lea.
Una dintre etapele celei de-a șaptea călătorii apostolice a Papei Francisc este Întâlnirea Interreligioasă, cu desfășurare la Centrul de Congrese din Colombo, numit BMICH (Bandaranaike Memorial International Conference Hall). Dedicat celui care a fost prim-ministru al țării între 1956 și 1959, centrul a fost construit între 1970 și 1973 și reprezintă un dar din partea Republicii Populare Chineze. Situat în zona "Cinnamon Gardens", complexul cuprinde pe lângă Centrul de Congrese și un spațiu pentru expoziții, un hotel, o bancă, o bibliotecă și un institut de studii. Printre ultimele evenimente internaționale găzduite de Centru s-au numărat: Reuniunea Șefilor de Guverne ai țărilor din Commonwealth (în 2013) și Conferința Mondială a Tinerilor (în 2014).
Întâlnirea interreligioasă cu desfășurare la Centrul de Congrese din Colombo necesită o trecere în revistă a confesiunilor religioase din Sri Lanka. Majoritatea populației, mai exact 70%, este budistă; hinduiștii sunt în proporție de 12,6%, musulmanii reprezintă 9,7%, iar creștinii catolici sunt în proporție de 7,16%. O altă etapă din itinerariul srilankez al Papei Francisc este parcul Galle Face Green, locul desfășurării Sfintei Liturghii de canonizare a Fericitului Iosif Vaz, preot de origine indiană misionar în ținutul srilankez. Aflat în centrul cartierului financiar din Colombo, parcul Gall Face Green se extinde pe cinci hectare, de-a lungul litoralului Oceanului Indian.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 513, Ultimul acces: 2020-03-17 13:49:37