Tema SRUC invita la dialog si la recunoasterea bogatiei prezente in celalalt - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Tema SRUC invită la dialog și la recunoașterea bogăției prezente în celălalt

[2015-01-14]
Tema Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din 2015 este "Isus a spus: «Dă-mi să beau»" (Ioan 4,7) - acestea sunt cuvintele adresate de Isus femeii samaritene. Ca în fiecare an, textele au fost pregătite și publicate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor și de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Ecumenic al Bisericilor, broșura în limba română putând fi descărcată de pe situl Diecezei de Iași, Ercis.ro.
Cele două organisme care se ocupă de Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor au invitat Consiliul Național al Bisericilor din Brazilia (CONIC) să prezinte un proiect pentru Săptămâna de Rugăciune din anul 2015. Creat în anul 1982, Consiliul are ca Biserici membre: Biserica Catolică, Biserica Evanghelică de Confesiune Luterană din Brazilia, Biserica Anglicană Episcopală din Brazilia, Biserica Prezbiteriană Unită și Biserica Siriană Ortodoxă de Antiohia. CONIC a încredințat elaborarea acestui material unui grup de lucru constituit din reprezentanți ai Bisericilor membre și ai organizațiilor ecumenice afiliate. Acest grup de lucru s-a reunit în februarie și în aprilie 2013 și a încheiat misiunea sa în iulie același an.
Comitetul internațional numit de cele două organisme care se ocupă de proiect s-a reunit în perioada 22-27 septembrie 2013, la Sao Paulo, Brazilia, pentru a finaliza aceste texte. În afară de munca de revizuire a textelor propuse de CONIC, membrii Comitetului Internațional au vizitat Centrul Ecumenic pentru Educație Populară și Evanghelizare (CESEP), unde s-au întâlnit cu directorul și studenții prezenți acolo. Comitetul internațional a consacrat, de asemenea, una dintre sesiunile sale de lucru contribuției aduse de mișcarea ecumenică - îndeosebi de Consiliul Ecumenic al Bisericilor - în denunțarea încălcărilor drepturilor omului comise în timpul dictaturii militare din Brazilia (1964-1985).
Textul biblic de bază pentru această Săptămână de Rugăciune este luat din Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos după Sfântul Ioan 4,1-42. În Introducerea scrisă la tema din acest an, cererea lui Isus adresată femeii samaritene de a-i da să bea, se subliniază că "Dumnezeu, care s-a făcut om în Cristos și s-a despuiat pe sine însuși pentru a împărtăși umanitatea noastră, este capabil să ceară femeii samaritene: 'Dă-mi să beau'. Și acest Dumnezeu care vine în întâmpinarea noastră este în același timp cel care propune apa vie: 'Apa pe care o voi da Eu va deveni în el izvor de apă care țâșnește spre viața veșnică'."
"Întâlnirea dintre Isus și femeia samariteană ne invită să gustăm apă dintr-o fântână diferită și la fel să propunem apa noastră. Diversitatea ne îmbogățește reciproc. Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștină este un moment privilegiat pentru a ne ruga, pentru a ne întâlni și a dialoga. Este o ocazie de a recunoaște bogăția și valoarea prezente în celălalt, cel care este diferit, și de a cere lui Dumnezeu darul unității... Studierea și meditarea acestui text propus în cursul SRUC vor ajuta comunitățile și pe credincioși să sesizeze dimensiunea de dialog conținută în proiectul lui Isus și pe care noi îl numim Împărăția lui Dumnezeu."
Itinerarul propus pentru cele 8 zile "pornește de la proclamare și conduce la denunțare, la renunțare și la mărturie. Săptămâna începe cu proclamarea unui Dumnezeu care ne-a creat după chipul Său, adică după imaginea lui Dumnezeu Treime, a unității în diversitate. Diversitatea face parte din planul lui Dumnezeu. După aceea, se denunță situațiile de păcat care conduc la discriminări nedrepte. În al treilea rând, cu renunțarea la aceste atitudini de păcat prin excludere, se face un pas spre unitatea Împărăției lui Dumnezeu. În sfârșit, se mărturisește harul lui Dumnezeu, dornic mereu să ne primească în pofida imperfecțiunii noastre și prin care Duhul Sfânt ne conduce la reconciliere și la unitate. Astfel, experimentăm Rusaliile și multiplele daruri ale Duhului, care ne conduc să realizăm Împărăția lui Dumnezeu."
Legături:
Descărcați broșura

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 515, Ultimul acces: 2020-09-24 03:28:12