François Varillon: Umilinta lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

François Varillon: Umilința lui Dumnezeu

[2015-01-12]
Editura Sapientia din Iași anunță apariția cărții Umilința lui Dumnezeu, scrisă de François Varillon și tradusă în limba română de Andrei Adam-Motyka. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 14x20, are 158 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (LibrariaSapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.
Piramidele vorbesc despre conducătorii de odinioară ai Egiptului, faraonii. Sanherib al Asiriei, Alexandru cel Mare al Greciei sau Iulius Caesar al Romei au rămas și ei în istorie. Putem spune că aceste personalități au avut ceva în comun: nu și-au făcut o reputație de persoane cu adevărat umile. Ar putea oare cineva să își imagineze că vreunul dintre conducătorii menționați i-ar fi căutat adesea pe supușii lor umili, care aveau nevoie de un cuvânt bun, de o mângâiere? Cel mai probabil, nu! Nu ni-i putem imagina nici trecând pragul unor case sărăcăcioase pentru a ridica moralul celor care sunt copleșiți de necazuri. Aici se vede, pe lângă multe altele, o diferență dintre ei și Creatorul universului, Dumnezeu.
Cu toate că gloria, măreția lui Dumnezeu este de nepătruns, Cronistul ne spune că "ochii Domnului scrutează tot pământul ca să se arate tare față de cei cu inima neprihănită față de el" (2Cr 16,9). Cea mai grăitoare dovadă de umilință și iubire din partea lui Dumnezeu a fost aceea că l-a trimis pe unicul său Fiu "ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). Nimeni din întregul univers nu s-a umilit atât de mult cum a făcut-o Dumnezeu pentru a-i ajuta pe oamenii loviți de păcat. Despre această umilință vorbește și iezuitul francez François Varillon în lucrarea Umilința lui Dumnezeu, pe care o prezentăm cititorilor noștri. Părintele scrie această scurtă reflecție avânt ferma convingere că o trăsătură a lui Dumnezeu este și umilința. El spune că "atunci când mă rog, mă adresez unuia mai umil decât mine; când eu îmi mărturisesc păcatul, îi cer iertare unuia mai umil decât mine; dacă Dumnezeu nu ar fi umil, eu aș ezita să îi spun iubire infinită".
Lucrarea apare în limba română grație traducerii realizate de Andrei Adam-Motyka din originalul francez, L'humilité de Dieu" (Paris 1974). Cu toate că au trecut patruzeci de ani de la prima ediție a acestei opere, ea nu-și pierde actualitatea. Este structurată în trei părți și are ca temă un gând al lui Meister Eckhart, pus drept cheie de lectură la începutul operei: "Virtutea care poartă numele de umilință este înrădăcinată în profunzimea divinității". Prima parte, "A-l demonstra pe Dumnezeu", este o introducere la întregul discurs al autorului. Concepția sa cu privire la această temă provine din experiența spirituală proprie, fiind totodată și rodul unei îndelungate și susținute munci de cunoaștere și aprofundare a marilor mistici și a marilor poeți. Cu toate acestea, abordarea sa integrează și raționalitatea teologiei dogmatice, ca o modalitate de deschidere față de acest grandios mister, și nu ca o reducere sau o voalare a lui.
A doua parte, "Intensitate de umilință", este "inima" operei. Varillon, plecând de la principiul, "Dacă Dumnezeu este iubire, este umil", aprofundează acest mister, jonglând cu cele două concepte și ajungând la concluzia că umilința omului nu este altceva decât o participare la umilința lui Dumnezeu. Creatorul singur este umil; omul nu este astfel, decât în măsura în care își recunoaște propria neputință de a fi. A treia parte, "Transfigurare a unei înjosiri", are ca figură centrală cea de-a doua persoană a Sfintei Treimi, Isus Cristos. "Umilința lui Dumnezeu este modul său de a fi; cea a lui Isus, la fel", afirmă autorul. Recomandăm această carte tuturor celor care doresc să descopere modul în care Dumnezeu poate primi acest atribut de "umil", dar și celor care vor să descopere izvorul acestei virtuți, Dumnezeu, așa cum îl prezintă acest cunoscut autor iezuit, François Varillon. (prezentare semnată de Laurențiu Turbuc)
Imagini:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 282, Ultimul acces: 2019-12-07 18:31:38