Dramaticul fenomen al terorismului in discursul Papei catre Corpul Diplomatic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Dramaticul fenomen al terorismului în discursul Papei către Corpul Diplomatic

[2015-01-12]
"În această zi, aș dori să fac să răsune cu forță un cuvânt foarte drag nouă: pace", le-a spus Papa Francisc membrilor Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun. Tema păcii a fost prezentă de-a lungul întregului discurs rostit luni, 12 ianuarie 2015, în cadrul întâlnirii de început de an cu cei acreditați pe lângă Sfântul Scaun, pentru a adresa mesaje de felicitare și a împărtăși câteva reflecții. Întâlnirea a avut loc în cursul dimineții în Sala Regia din Palatul Apostolic, citim în relatarea de pe situl Radio Vatican.
Reflecția Pontifului a atins un amplu evantai de aspecte caracteristice pentru umanitatea timpului nostru, de la cultura rebutului și formele de sclavie moderne până la situații de conflict, incluzând conflictele din Ucraina, Orientul Mijlociu, Irak și Siria, și oferind totodată o reflecție asupra dramaticului fenomen al terorismului. Din discurs nu au lipsit considerațiile privind conflictele din țările africane, inclusiv fenomenul oribil al violențelor sexuale uzate ca arme de război și problema îngrijirii cu demnitate a bolnavilor de Ebola.
De asemenea, reflecția Papei a atins tema refugiaților și a migranților, a muncii și familiei, amintind de asemenea de călătoria apostolică în Sri Lanka și Filipine, între 12 și 19 ianuarie. În reflecția sa, Sfântul Părinte s-a inspirat din icoana Nașterii Mântuitorului de Andrej Rubliov, în care iconograful rus îl înfățișează pe Pruncul Isus așezat nu într-un leagăn, ci într-un mormânt, pentru a lega Crăciunul de Paște și a sugera că "alături de primirea plină de bucurie a noii vieți" se află "întreaga dramă ce-l are ca obiect pe Isus", dramă ce culminează cu moartea pe cruce.
Papa a amintit că istorisirile despre nașterea Lui evidențiază totodată "inima împietrită a umanității" care reușește cu greu să-l accepte pe Isus. Și în zilele noastre există o pornire a refuzului care ne unește și care ne determină să nu-l privim pe aproapele ca pe un frate de acceptat". Este vorba "de o mentalitate care generează acea cultură a debarasării care nu exclude pe nimeni și nimic", sfârșind prin a produce "violență și moarte". Avem un trist ecou, a subliniat Pontiful, în numeroase acțiuni zilnice, nu în ultimul rând în tragicul masacru petrecut la Paris acum câteva zile. Umanitatea este astfel rănită și sfâșiată continuu de tensiuni și conflicte.
Pontiful s-a oprit în special asupra figurii caracterizate de cruzime a regelui Irod care, simțindu-se amenințat de Pruncul Isus, poruncește să fie uciși toți copiii din Betleem. În acest punct al discursului, Pontiful s-a referit la Pakistan, unde, cu o lună în urmă, peste o sută de copii au fost uciși cu o ferocitate fără precedent. Din discursul adresat membrilor Corpului Diplomatic, acreditați pe lângă Sfântul Scaun, nu a lipsit reflecția asupra dramaticului fenomen al terorismului, despre care a spus că "este consecința unei culturi a debarasării aplicată lui Dumnezeu".
De fapt, a continuat, fundamentalismul religios, chiar înainte de a-i respinge pe oameni prin oribile masacre, îl refuză pe Dumnezeu însuși, retrogradându-l la un simplu pretext ideologic. În fața unei astfel de "agresiuni injuste" care lovește creștini și alte grupuri etnice și religioase, este nevoie de un răspuns unanim care, în contextul dreptului internațional, să stopeze răspândirea violențelor, să restabilească concordia și să însănătoșească rănile profunde provocate de conflictele care se succed.
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 281, Ultimul acces: 2019-12-05 18:24:43