In Sri Lanka Papa il va canoniza pe Joseph Vaz, model pentru misionari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

În Sri Lanka Papa îl va canoniza pe Joseph Vaz, model pentru misionari

[2015-01-12]
Cardinalul Malcolm Ranjith, Arhiepiscop de Colombo, a vorbit, într-un material publicat în L'Osservatore Romano, apărut în traducere pe Ercis.ro, despre faptul că vizita Papei Francisc în Sri Lanka este legată de canonizarea Fericitului Joseph Vaz. În prima invitație adresată Pontifului pentru a veni în Sri Lanka, chiar în seara alegerii sale, în 13 martie 2013, Cardinalul i-a subliniat că această țară poate oferi "o viziune caleidoscopică a Asiei, cu numeroasele sale convingeri religioase, și a modului în care mica turmă a Domnului trăiește și mărturisește credința în mijlocul unei mări de necreștini... Asia este guvernată de diferitele valori morale și spirituale oglindite în etosul hinduismului, budismului, islamului, confucianismului, taoismului și apoi al creștinismului. Sufletul asiatic este un suflet religios."
În ceea ce privește Biserica în continentul asiatic, dacă pe de o parte situația de "turmă mică" o expune la pericolul sincretismului, "pe de altă parte o ajută să învețe să supraviețuiască și chiar să se răspândească într-un context care permite un tăcut simț de atracție față de ceea ce este nou. Motivul acestui lucru este că atâția asiatici apreciază prospețimea credinței creștine, care este relativ tânără dacă este comparată cu celelalte religii... Vizita ar putea să mărească interesul ambelor părți - Biserica și continentul - de a învăța una de la alta și a se aprecia reciproc. Și aici, una dintre mărturiile cele mai puternice, din punct de vedere pedagogic, este aceea a lui Joseph Vaz."
Cardinalul a prezentat în continuare viața acestui fericit, "o viață de umilă mărturie față de limbajul transformator al iubirii, manifestat în Evanghelie; a oglindit puterea iubirii milostive al lui Dumnezeu, care se năștea din rădăcinile sufletului său. În aceasta era umil și totuși puternic, ascetic - așa cum orice om de credință asiatic ar trebui să fie mereu - dar generos și bucuros în slujirea sa; expus la riscul de orice fel, și totuși înzestrat cu profundă încredere și credință în Dumnezeu; îndrăgostit de omenire, dar mereu conștient de nevoia de a se sprijini de Tatăl."
În secolul al XVI-lea, în Sri Lanka, a avut loc o renaștere a credinței catolice în țară cu venirea neașteptată a portughezilor în 1505. După aceea, credința catolică a ajuns la apogeu în zonele de coastă ale țării, prin venirea misionarilor: "Primii care au venit au fost franciscanii în 1543, urmați de iezuiți în 1602, de dominicani în 1605 și de augustinieni în 1606. Însă toți erau europeni, deci, când în 1656 controlul provinciilor maritime a trecut la protestanții olandezi, comunitatea catolică a fost suprimată cu forța. Toți misionarii au fost expulzați și a fost interzisă practicarea credinței... Această situație s-a dovedit providențială pentru că a pregătit terenul pentru o soluție indigenă a crizei. Domnul a atins inima unui tânăr preot din India, pentru ca să se simtă chemat să aducă alinare și putere comunității catolice din Sri Lanka."
"Joseph Vaz s-a născut la Goa, din părinții Christopher Vaz și Marie de Miranda, la 21 aprilie 1651. Intrat în seminar, după ce a terminat studiile a fost hirotonit preot în 1676 pentru Arhidieceza de Goa. Încă de la început s-a simțit chemat la misiuni. Aflând la un moment dat despre situația tristă a comunității catolice din Sri Lanka, a decis să i se dedice complet. În 1687, travestit în muncitor, împreună cu un tânăr voluntar cu numele John, s-a îmbarcat pe o navă comercială și a debarcat mai întâi la Mannar și apoi la Jaffna. Obosit și bolnav, Joseph Vaz a avut mari dificultăți să-i găsească pe catolici, făcându-se recunoscut de ei, învățând limba locală tamil și slujindu-i fără să fie descoperit de olandezi. Însă a reușit să slujească cu zel comunitatea din acea zonă, în cea mai mare parte mergând și vizitându-i în secret pe catolici. Diferitele tentative ale olandezilor de a-l captura au eșuat."
Și-a desfășurat activitatea misionară și în zona Kandy, care nu era sub controlul olandezilor, ci a regelui local. "Joseph Vaz a mers peste tot, uneori chiar fără permisiunea regelui, și în zonele sub control olandez, vizitându-i pe catolici, celebrând Sacramentele și catehizând. A trăit în manieră simplă, ajutându-i pe toți, făcând o serie de minuni - inclusiv aceea de a face să se termine o gravă secetă, cu ploi puternice - și ocupându-se personal de bolnavi atunci când orașul a fost lovit de o epidemie de ciumă și toți ceilalți au fugit abandonându-i. A devenit un mare scriitor și a contribuit la răspândirea literaturii și a culturii catolice în limbile locale în Sri Lanka."
"Joseph Vaz a refuzat titlul episcopal, preferând să rămână un simplu preot. Umilința sa și slujirea sa au fost motiv de boli frecvente. La 16 ianuarie 1711 a murit la vârsta de șaizeci de ani. A fost înmormântat la Kandy, dar până astăzi nu se știe locul înmormântării... Faima sa de sfințenie era așa de vastă încât l-a determinat pe Episcopul de Cochin, deja în 1713, să demareze cauza pentru beatificare... În 1989, Congregația Cauzelor Sfinților a promulgat decretul despre virtuțile sale eroice și la 6 iulie 1993, Papa Ioan Paul al II-lea a recunoscut minunea atribuită mijlocirii sale. La 21 ianuarie 1995, Pontiful polonez, în timpul vizitei sale în Sri Lanka, l-a beatificat la Colombo." În Consistoriul din 20 octombrie 2014, Papa Francisc a decis să-l canonizeze în cursul vizitei din luna aceasta.
"Vizita iminentă a Papei Francisc și alegerea sa de a-l canoniza pe sfântul nostru pe pământul său sunt cu adevărat daruri cu o valoare incomensurabilă. Ambele evenimente exprimă în mod tangibil profunzimea grijii iubitoare a lui Dumnezeu față de noi... Astăzi Asia are nevoie mai mult ca oricând de asemenea modele de evanghelizare. Are nevoie de misionari îndrăgostiți de Domnul și care clocotesc de entuziasm, care să fie bucuroși și optimiști, fără frică de a suferi sărăcie, privațiuni și chiar persecuții pentru Evanghelie. Important nu este triumfalismul, ci calea umilă a bucuriei evanghelice: triumful celor mici fără triumfuri."
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 260, Ultimul acces: 2019-08-21 01:22:42