Sarbatoarea Sfantului Antipa la Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătoarea Sfântului Antipa la Roman

[2015-01-12]
Biserica noastră l-a pomenit sâmbătă, 10 ianuarie 2015, pe Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Acest sfânt român din calendarul Bisericii noastre a fost serbat în mod deosebit la Centrul eparhial Roman, unde se află un paraclis ocrotit de Cuviosul Antipa.
Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești a fost cinstit prin rugăciune la Catedrala Arhiepiscopală din Roman în ziua pomenirii sale. Vineri, 9 ianuarie 2015, la orele serii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Vecerniei în catedrala romașcană. A urmat o procesiune în jurul catedralei cu icoana Sfântului Antipa și cu racla în care se află o părticică din sfintele sale moaște. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în continuare, a fost săvârșită slujba Acatistului, urmată de cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.
În dimineața zilei de 10 ianuarie 2015, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de părinții consilieri, inspectori ai Centrului eparhial Roman, precum și de părinții protopopi, a săvârșit slujba de sfințire a antimiselor. Cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Antipa de la Calapodești. „Pentru Biserica noastră Ortodoxă, astăzi (n.r. sâmbătă, 10 ianuarie) este o zi însemnată prin aceea că, încă de aseară (n.r. vineri seară), facem pomenirea unuia dintre sfinții români cei mai cunoscuți din Ortodoxie, Sfântul Antipa de la Calapodești, el fiind cinstit deopotrivă în Biserica Rusă, în Biserica Greacă și Biserica Română. Cu darul lui Dumnezeu, fiind din părțile noastre, ale Bacăului, el este cinstit mai ales în satul său natal, Calapodești, și bineînțeles și la Centrul eparhial Roman, întrucât și aici s-a ridicat un paraclis închinat Sfântului Antipa. El este cunoscut și cu numele de „Antipa Atonitul“, „Antipa Cuviosul“ sau „Antipa cel Minunat“. Canonizarea sa a avut loc în anul 1992. Atunci i s-a dat apelativul de „Sfântul Antipa de la Calapodești“. Este primul sfânt cuvios român care se cinstește în calendar la începutul anului“, a amintit IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a menționat că ziua pomenirii sfântului de la Calapodești „s-a îngemănat cu alegerea chiriarhului Eparhiei Romanului și Bacăului“.
„Sfântul Antimis este drapelul cel mai important al unei comunități“
Arhipăstorul Eparhiei Romanului și Bacăului a făcut referire la importanța Sfântului Antimis în viața liturgică și canonică a unei parohii, precum și la motivația sfințirii acestuia. „Una dintre prerogativele noului chiriarh ales într-o eparhie este sfințirea și distribuirea Sfântului Antimis în toate unitățile de cult din jurisdicția sa. Noul chiriarh are datoria de a sfinți antimisele care sunt indispensabile săvârșirii Sfintei Liturghii în orice biserică. Antimisul este într-un fel drapelul cel mai important al unei comunități care se încredințează unui preot. Slujitorul Sfântului Altar trebuie să apere antimisul chiar și cu prețul vieții sale. Este lucrul cel mai important dintre odoarele Sfântului Altar, deoarece este însemnat cu Sfântul și Marele Mir și i se pune o părticică din sfintele moaște ale sfinților mucenici. Sfântul Antimis este astfel cinstit asemenea sfintelor moaște sau Sfântului Mormânt. Acest antimis, ce va fi împărțit tuturor preoților din eparhie, are reprezentată pe el Punerea în mormânt a Domnului, după modelul originalului, pictat în mod excepțional în atelierele Mănăstirii Diaconești, de către un grup de măicuțe entuziaste. Această icoană va fi așezată, alături de celelalte vestigii, în muzeul eparhiei noastre, spre mărturie generațiilor următoare. Astăzi (n.r. sâmbătă, 10 ianuarie), vom săvârși prima Sfântă Liturghie pe acest Antimis, în numele Sfintei Treimi. Astfel, ne vom ruga ca Sfânta Treime să ne fie ocrotitoare și ajutătoare în misiunea noastră“, a explicat chiriarhul locului preoților și credincioșilor prezenți. Aceste antimise vor fi distribuite preoților, împreună cu alte obiecte bisericești ce le vor însoți, în scopul creării unității liturgice în toată eparhia. „Drept urmare, pronunțăm aici în mod solemn că întreg clerul din eparhia noastră va primi acest antimis ca dar, iar antimisul cel vechi va fi retras“, a mai adăugat ierarhul. În cursul lunii ianuarie, la sinaxele cu preoții, vor fi împărțite în mod solemn aceste sfinte antimise, cu ilitonul, buretele liturgic și alte mici odoare necesare preotului. „După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a ținut un cuvânt în care a făcut referire la promovarea sfinților locali în contextul declarării anului 2015 ca An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii și ca An comemorativ al personalităților Bisericii“, a precizat părintele inspector Constantin Gherasim, potrivit mmb.ro.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 305, Ultimul acces: 2019-12-06 21:00:31