„Rembrandt - apogeul artei gravurii“ la Timisoara - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

„Rembrandt - apogeul artei gravurii“ la Timișoara

[2015-01-10]
Iubitorii de frumos pot admira în această perioadă pe simezele Muzeului de Artă din Timișoara una dintre expozițiile-eveniment ale acestui an din urbea de pe Bega. Este vorba de cea mai mare expoziție de gravuri ale lui Rembrandt van Rijn în România, ce aduce în fața publicului peste 250 de gravuri originale obținute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt aflate la Muzeul Luvru din Paris, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.
Expoziția este una itinerantă, anul trecut fiind vernisată în mai multe orașe din țara noastră. Prezența acesteia la Timișoara se datorează protocolului semnat între instituția timișoreană și reprezentantul deținătorului acestei colecții. „Expoziția de gravuri a celebrului artist organizată de Muzeul de Artă Timișoara în cooperare cu Euro Art Luxembourg conține un strălucit fragment din opera unui vizionar căruia lumina îi este cel mai de seamă ideal. În saloanele Palatului Baroc din Timișoara revedem articulațiile de câmpuri din secolul de aur al Olandei, mărturia universală a unui timp și a unui spațiu inimitabile. E o iluzie retrospectivă, fără de care însă nu vom afla nicicând cum s-au născut competențele rare ale ființei umane, cum s-a legitimat o creație și cum a dobândit prin ea însăși un mare grad de autonomie“, a menționat prof. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timișoara.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669) a trăit și creat în epoca ce s-a numit „vârsta de aur olandeză“, timp în care cultura, știința, comerțul și influența politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt este autorul a 600 picturi, 300 gravuri și a peste 2.000 de desene. Cele 273 de gravuri ale artistului olandez prezente pe simezele timișorene dau mărturie despre impactul creației rembrandtiene din epoca umanismului în istoria și cultura acelei perioade și nu numai.
„Expoziția face parte dintr-un program prin care dorim să arătăm cum operele artistice și științele umaniste produc schimbări majore în vocabularul istoric, generând un raport înnoitor între «spațiul experienței» și «orizontul așteptării». Creația rembrandtiană este una profund individuală, dar și una a mediului care a făcut-o posibilă, anume acela al Țărilor de Jos, atunci când, în secolul al XVII-lea, fuseseră puterea dintâi a lumii.
Într-o instituție având o producție intelectuală atractivă, așa cum cred că este Muzeul de Artă Timișoara, nu poate absenta trimiterea la prestigioasele creații ale umanismului, la magia, mitologia și știința ce au conturat reperele societății contemporane. O expoziție Rembrandt pune în lumină o întreagă istorie, iar odată descoperite și înțelese moștenirile ei, vom observa mai exact ce este posibil sau imposibil de gândit la un moment dat. O creație precum aceea rembrandtiană invită la rememorarea metodică a unui univers uman în care coexistă o mulțime de puncte de vedere. Aidoma muzicii clasice, ea stârnește pasiuni intelectuale, invită la lecturi și interpretări, la comentarii contradictorii sau complementare. Arta lui Rembrandt - mai mult decât altele - trimite la cunoașterea conceptuală, dar și la instituțiile care i-au conservat și garantat existența timp de sute de ani“, a mai precizat istoricul Victor Neumann.
Potrivit serviciului de presă al colecționarului, aceasta este cea mai mare expoziție de gravuri ale lui Rembrandt van Rijn în România. Orașele alese pentru a fi gazda acestui eveniment cultural deosebit au fost București, Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. La Timișoara, vernisajul expoziției a avut loc în prezența Excelenței Sale Mattijs van Bonzel, ambasadorul Olandei în România, a președintelui Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, a primarului Timișoarei, Nicolae Robu, a directorului Muzeului de Artă Timișoara, Victor Neumann, și a curatorului expoziției și reprezentantul colecției Euro Art Luxembourg, Thomas Emmerling. Timișorenii pot admira fascinantele gravuri ale lui Rembrandt până în data de 15 martie a.c.
Rembrandt în colecția Euro Art Luxembourg
Euro Art Luxembourg reunește una dintre cele mai mari colecții de artă private din Europa, cu circa 5.000 de capodopere din sfera artei plastice moderne: Marc Chagall, Marcel Vertes, Mane Katz, Pablo Picasso, Max Ernst, Joan Miro și Salvador Dalí. De la 17 ani, începând cu anii 1970, colecționarul Heinz Ess și-a canalizat întreaga energie și pasiune în realizarea acestei colecții. Până în prezent, colecția Euro Art Luxembourg a fost expusă în America de Nord și America Latină, în Autralia și aproape în toate țările din Europa. Pe lângă activitatea de promovare a propriei colecții, Euro Art Luxembourg organizează expoziții personale ale altor pictori și graficieni pe care nu îi deține în propria colecție. Cele 273 de gravuri deținute în colecție sunt imprimări pe hârtie după plăcile lui Rembrandt aflate la Muzeul Luvru, restaurate și prelucrate de Amand Durand în anii 1865-1867, la solicitarea Bibliotecii Naționale Franceze. După plăcile de cupru realizate de Rembrandt au mai fost făcute gravuri la sfârșitul sec. al XVII-lea și chiar la începutul sec. al XVIII-lea, gradul de uzură al acestora fiind remediat prin restaurări ale celor care le-au folosit în timp. Relativ puține plăci au supraviețuit, la ora actuală existând doar 79 de plăci originale, majoritatea uzate sau parțial distruse din cauza tirajelor ulterioare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1140, Ultimul acces: 2024-04-15 05:12:39