Liderii catolici francezi condamna actul terorist de astazi (Catholica.ro) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liderii catolici francezi condamnă actul terorist de astăzi (Catholica.ro)

[2015-01-08]
„Este evident vorba de un act de terorism de nedescris. Nimic nu poate justifica astfel de violențe”, se spune într-o declarație de presă a Conferinței Episcopale Franceze. „Barbarismul exprimat în aceste ucideri ne rănește pe noi toți. Afectează mai mult decât libertatea de exprimare, un element fundamental al societății noastre”, au spus Episcopii, adăugând că societatea franceză constă din „diversități de toate felurile” și „trebuie să lucrăm în continuare la edificarea păcii și fraternității”.
În urma atacului terorist de astăzi de la redacția publicației Charlie Hebdo au murit cel puțin 12 persoane. Atacul condus de brutalitate de persoane ce par a fi fost musulmane a venit ca replică la caricaturi publicate în mai multe rânduri de revista amintită, caricaturi ofensatoare la adresa profetului Mohamed. Coincidență, patru imami francezi se aflau la Vatican pentru o vizită organizată de chiar Conferința Episcopală Franceză. Atacul a avut loc pe când aceștia erau în Aula Paul al VI-lea, la audiența generală cu Papa Francisc. Doi dintre imami au vorbit cu presa franceză, mai exact pentru La Croix și pentru I-Media, condamnând atacurile ca „deturnare” a islamismului. Ei au cerut musulmanilor francezi să denunțe atacurile și să participe la demonstrații publice împotriva lor. Imamii au avertizat că atacurile ar putea diviza societatea și dăuna asimilării și integrării musulmanilor în societatea franceză.
Episcopii francezi și-au exprimat emoția profundă și oroarea provocată de atac și și-au exprimat îngrijorare pentru soarta familiilor și prietenilor victimelor. Și-au exprimat și „marea tristețe” pentru decesul editorilor și echipei revistei Charlie Hebdo. Au avertizat și că în această situație mânia „ne poate copleși”, iar oamenii din Franța „au nevoie mai mult ca niciodat㔠să lucreze pentru întărirea păcii. Cardinalul Andre Vingt-Trois de Paris și-a exprimat compasiunea profundă pentru familiile și prietenii victimelor. „Cu catolicii din Paris, condamnăm acest act de barbarism și chemăm mai mult ca niciodată la construirea de relații de pace și respect reciproc în societatea noastră”, a declarat purtătorul său de cuvânt.
Și liderii americani au reacționat. Președintele Barack Obama a condamnat „oribilele împușcături”. „Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu victimele acestui atac terorist și cu oamenii Franței, în acest moment dificil. Foarte des poporul francez a stat ferm pentru valorile universale pe care generații ale popoarelor noastre le-au apărat. Franța și marele oraș Paris, unde a avut loc acest atroce atac, oferă lumii un exemplu ce va rezista în timp dincolo de viziunea plină de ură a acestor ucigași.” Secretarul de stat american, John Kerry, a spus că libera exprimare și presa liberă sunt „valori universale” ce nu pot fi niciodată eradicate „deoarece oamenii bravi și decenți din întreaga lume nu vor apela niciodată la intimidarea și teroarea pe care le folosesc cei ce caută să distrugă aceste valori”.
Niwad Awad, director executiv național al Consiliului pentru Relațiile Americano-Islamice a condamnat „atacul brutal și laș” și a criticat orice „atac asupra libertății de exprimare, chiar și a exprimărilor ce batjocoresc credințe și figuri religioase”. „Răspunsul potrivit la astfel de atacuri asupra unor libertăți ce le considerăm drage nu este calomnierea tuturor religiilor ci marginalizarea extremiștilor din toate părțile, care caută să suprime libertatea și să creeze diviziuni în societate.” Awad a oferit condoleanțele sale familiilor victimelor.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 377, Ultimul acces: 2019-08-20 11:46:42