Randuieli liturgice la trecerea dintre ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Rânduieli liturgice la trecerea dintre ani

[2014-12-30]
În noaptea dintre ani, la catedralele chiriarhale și în multe biserici din Patriarhia Română, se va săvârși o slujbă de mulțumire și de binecuvântare a începutului noului an calendaristic civil, informează Ziarul Lumina. Rânduiala acestei slujbe se regăsește într-o broșură tipărită de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.
În vechime, începutul anului civil calendaristic coincidea cu începutul anului bisericesc care are loc la 1 septembrie. Biserica a acordat o solemnitate deosebită acestui moment, astfel că pe lângă rugăciunile particulare care erau oficiate de credincioși s-a alcătuit și o rânduială bisericească publică. Odată cu adoptarea zilei de 1 ianuarie ca început al anului civil, s-a simțit nevoia alcătuirii unei noi rânduieli de slujbă pentru această dată. S-a preluat slujba Te Deum-ului care se oficia și la 1 septembrie, dar locul acesteia s-a stabilit după săvârșirea Sfintei Liturghii, din data de 1 ianuarie. Pentru momentul trecerii dintre ani, în noaptea dintre 31 decembrie - 1 ianuarie nu a fost stabilită din vechime o rânduială clară, ci au fost oficiate diferite slujbe, acatiste, rugăciuni speciale.
Pentru a se uniformiza diversele practici și pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în ședința din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârșească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoțit de rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut și de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale și parohii, cât și în mănăstiri.
„Alegerea Acatistului Mântuitorului nu este nicidecum întâmplătoare. Ea urmează practica menționată deja a Catedralei Patriarhale și se înscrie în caracterul festiv al acestei zile de praznic împărătesc, în care ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, făcut Om, a primit numele de Iisus. Tocmai acest nume stă în centrul Acatistului, nume care înseamnă, în limba ebraică, «Dumnezeu mântuiește». În cadrul slujbei ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani, care a fost publicată de Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, la sfârșitul condacelor și icoaselor s-au așezat patru rugăciuni: rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului), rugăciunea de mulțumire și două rugăciuni de intrare în noul an, una din tradiția liturgică română și slavă (cea de la Te Deum) și alta din tradiția greacă, recent tradusă în limba română”, ne-a spus părintele arhimandrit Chiril Lovin, de la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. Această rânduială solemnă va fi oficiată în noaptea trecerii dintre ani la Catedrala Patriarhală și în bisericile din Patriarhia Română și este un prilej de a mulțumi Preasfintei Treimi pentru binefacerile primite, de a cere binecuvântarea anului care începe și de a aprofunda înțelesurile praznicului împărătesc de la 1 ianuarie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1272, Ultimul acces: 2024-03-25 11:58:11