Papa Francisc: Sfanta Nascatoare de Dumnezeu! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Sfântă Născătoare de Dumnezeu!

[2015-01-01]
La primul Angelus din anul 2015 Papa Francisc a vorbit despre Fecioara Maria, sărbătorită astăzi, dar și despre Ziua Mondială pentru Pace marcată în Biserica Catolică în prima zi a anului. Pontiful a amintit că pacea este posibilă și că trebuie căutată prin rugăciune. Redăm cuvintele Papei dinaintea rugăciunii mariane după traducerea apărută pe situl Diecezei de Iași.
Iubiți frați și surori, bună ziua și An Nou fericit!
În această primă zi a anului, în climatul de bucurie - chiar dacă este frig - a Crăciunului, Biserica ne invită să ne îndreptăm privirea noastră de credință și de iubire spre Mama lui Isus. În ea, umilă femeie din Nazaret, "Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). Pentru aceasta este imposibil a separa contemplarea lui Isus, Cuvântul vieții care s-a făcut vizibil și tangibil (cf. 1In 1,1), de contemplarea Mariei, care i-a dăruit iubirea sa și trupul său omenesc.
Astăzi ascultăm cuvintele apostolului Paul: "Dumnezeu l-a trimis pe Fiul Său, născut din femeie" (Gal 4,4). Acel "născut din femeie" exprimă în manieră esențială și pentru aceasta și mai puternic adevărata umanitate a Fiului lui Dumnezeu. Așa cum afirmă un Părinte al Bisericii, Sfântul Atanasiu: "Mântuitorul nostru a fost cu adevărat om și din aceasta a venit mântuirea întregii omeniri" (Scrisoarea către Epictet: PG 26). Dar Sfântul Paul adaugă și: "născut sub lege" (Gal 4,4). Cu această expresie subliniază că Cristos a asumat condiția umană eliberând-o de mentalitatea legalistă închisă. De fapt, legea, privată de har, devine un jug insuportabil și în loc să ne facă bine ne face rău. Isus spune: "Sâmbăta a fost făcută pentru om, nu omul pentru sâmbătă". Iată, așadar, scopul pentru care Dumnezeu îl trimite pe Fiul său pe pământ ca să se facă om: o finalitate de eliberare, ba chiar de regenerare. De eliberare "pentru a-i răscumpăra pe cei care erau sub lege" (v. 5); și răscumpărarea a avut loc cu moartea lui Cristos pe cruce. Dar mai ales de regenerare: "ca să primim înfierea" (v. 5). Încorporați în El, oamenii devin realmente fii ai lui Dumnezeu. Această trecere minunată are loc în noi cu Botezul, care ne altoiește ca membre vii în Cristos și ne inserează în Biserica Sa.
La începutul unui an nou ne face bine să ne amintim de ziua Botezului nostru: să redescoperim cadoul primit în acel Sacrament care ne-a renăscut la viață nouă: viața divină. Și aceasta prin intermediul Bisericii Mame, care are ca model pe Mama Maria. Grație Botezului am fost introduși în comuniunea cu Dumnezeu și nu mai suntem în voia răului și a păcatului, ci primim iubirea, duioșia, milostivirea Tatălui ceresc. Vă întreb din nou: "Cine dintre voi își amintește ziua în care a fost botezat? Pentru cei care nu își amintesc data Botezului lor, le dau o temă de făcut acasă: să caute această dată și să o păstreze bine în inimă. Puteți cere și ajutorul părinților, al nașului, al nașei, al unchilor, al bunicilor... Ziua în care am fost botezați este o zi de sărbătoare! Amintiți-vă sau căutați data Botezului vostru, va fi foarte frumos pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul Botezului.
Această apropiere a lui Dumnezeu de existența noastră ne dăruiește adevărata pace: darul divin pe care vrem să îl implorăm în special astăzi, Ziua Mondială a Păcii. Eu citesc acolo: "Pacea este mereu posibilă". Mereu este posibilă pacea! Trebuie să o căutăm... Și acolo citesc: "Rugăciunea la rădăcina păcii". Rugăciunea este chiar rădăcina păcii. Pacea este mereu posibilă și rugăciunea noastră este la rădăcina păcii. Rugăciunea face să răsară pacea. Astăzi este Ziua Mondială a Păcii, "Nu mai sunteți sclavi, ci frați": iată Mesajul acestei Zile. Pentru că războaiele ne fac sclavi, mereu! Un mesaj care ne implică pe toți. Toți suntem chemați să combatem orice formă de sclavie și să construim fraternitate. Toți, fiecare după propria responsabilitate. Și amintiți-vă bine: pacea este posibilă! Și la rădăcina păcii mereu există rugăciunea. Să ne rugăm pentru pace. Există și acele frumoase școli de pace, școli pentru pace: trebuie să mergem înainte cu această educație la pace.
Mariei, Mamă a lui Dumnezeu și Mama noastră, să îi prezentăm propunerile noastre bune. Ei să îi cerem să întindă asupra noastră și asupra tuturor zilelor din noul an mantia ocrotirii sale materne: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu, nu disprețui rugăciunile noastre în nevoile noastre, ci ne mântuiește pururi de toate primejdiile, Fecioară slăvită și binecuvântată". Și vă invit pe toți să o salutați astăzi pe Sfânta Fecioară Maria ca Născătoare de Dumnezeu. Să o salutați cu acel salut: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu!" Așa cum a fost aclamată de credincioșii din orașul Efes, la începutul creștinismului, când la intrarea în biserică le strigau păstorilor lor acest salut adresat Sfintei Fecioare Maria: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu!" Toți împreună, de trei ori, să repetăm: "Sfântă Născătoare de Dumnezeu".
După Angelus, Sfântul Părinte a spus următoarele:
Iubiți frați și surori,
Vă adresez vouă tuturor prezenți aici salutul meu cordial, urându-vă un an nou fericit și senin. Îi salut îndeosebi pe pelerinii din țările scandinave și din Slovacia, pe credincioșii din Asola, Castiglione delle Stiviere, Saccolongo, Sotto il Monte, Bonate Sotto și Benevento, pe tinerii din Andria și Castelnuovo del Garda. Un salut cordial se îndreaptă spre Sternsinger, veniți din Dieceza de Fulda din Germania. Mulțumesc tuturor Sternsinger din Germania, Austria și Elveția pentru angajarea lor de a merge din casă în casă pentru a vesti nașterea Domnului și a aduna oferte pentru copiii nevoiași. Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr!
Îndrept gândul meu spre cei care, în Diecezele din lumea întreagă, au promovat momente de rugăciune pentru pace, pentru că rugăciunea este la rădăcina păcii. Amintesc îndeosebi marșul național care s-a desfășurat ieri la Vicenza și manifestația "Pace în toate ținuturile", promovată la Roma și în numeroase orașe din lume. În acest moment suntem în legătură cu Rovereto, în Trentino, unde se află marele clopot denumit"Maria Dolens", realizat în cinstea celor căzuți în toate războaiele și binecuvântat de fericitul Papă Paul al VI-lea în 1965. Peste câteva momente vom auzi răsunând dangătele acelui clopot. Să fie urarea ca niciodată să nu mai fie războaie - niciodată să nu mai fie războaie! - ci mereu dorință și angajare de pace și de fraternitate între popoare.
An Nou fericit tuturor. Să fie un an de pace în îmbrățișarea de duioșie a Domnului și cu ocrotirea maternă a Mariei, Mamă a lui Dumnezeu și Mama noastră. Salut pe toți și vă că sunt mulți mexicani: îi salut... Sunt gălăgioși mexicanii! An Nou fericit și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5147, Ultimul acces: 2024-04-17 10:11:53