Slujba arhiereasca in parohia „Pogorarea Sfantului Duh“ din Bucium, Protopopiatul Iasi 2 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujbă arhierească în parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Bucium, Protopopiatul Iași 2

[2014-01-13]
Ieri, 12 ianuarie 2014, în Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi în parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Bucium, Protopopiatul Iași 2, ce este păstorită de părintele Dumitru Carp, informeaz㠓Ziarul Lumina”. La slujba arhierească au fost prezenți numeroși credincioși, mulți dintre ei fiind nevoiți să asiste la slujbă din curtea lăcașului de cult.
Parohia „Pogorârea Sfântului Duh“ din Bucium, Protopopiatul Iași 2, l-a avut ca oaspete ieri pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, precum și ierom. Irineu Bălan, starețul Mănăstirii Bucium. După tradiționala întâmpinare cu pâine și cu sare de la poarta de intrare în curtea bisericii, IPS Teofan a fost primit de credincioșii ieșeni cu flori și cu lumânări aprinse în mâini, după care a debutat slujba Sfintei Liturghii în interiorul lăcașului de cult. Sfânta Liturghie a fost precedată de rostirea rugăciunii arhierești de dezlegare, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Mira“ din Iași, dirijat de prof. Petronela Dârțu.
„Nu este nimic mai de trebuință vieții noastre decât să avem legătură cu Biserica lui Hristos“
După citirea Evangheliei zilei, cea de la Matei capitolul 4, versetele 12-17, a fost rostit cuvântul de învățătură de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
„Viața omului cea adevărată aici, pe pământ, este viața care urmează după botezul său. Cum această perioadă a anului este numită perioada de după Botezul Domnului, putem spune că viața noastră întreagă, deplină și împlinită este cea după propriul botez, pentru că prin această sfântă Taină a Bisericii noastre am devenit creștini, iar seva care curge prin trunchiul Bisericii pătrunde și în ființa noastră și totul devine raportat la ceea ce nașii noștri au făgăduit, anume lepădarea de satana, unirea cu Hristos, mărturisirea credinței celei adevărate și conformarea vieții noastre acestei drepte credințe. Nu este nimic mai de trebuință vieții noastre, oricine am fi, decât să avem această legătură cu Biserica lui Hristos și să ne aducem aminte de unirea cu Dumnezeu, actualizând în permanență lepădarea de puterea întunericului și de influența puterilor demonice, arătată astăzi în atâtea chipuri“, a spus IPS Teofan în prima parte a cuvântului rostit.
În continuarea predicii, a fost explicat de IPS Teofan și Apostolul zilei, cel de la Efeseni capitolul 4, versetele 7-13: „Sfântul Apostol Pavel, în Scrisoarea sa către Efeseni citită la această Sfântă Liturghie, arată că noi, oamenii, suntem chemați la două lucruri: împlinirea lucrului slujirii noastre la care am fost chemați, pe de o parte, și contribuirea la zidirea trupului Bisericii lui Hristos. Aceste două lucruri ne-au fost așezate de Dumnezeu în față, anume împlinirea lucrului nostru, fie că suntem mai mari sau mai mici în societate, în fața lui Dumnezeu neexistând ierarhii lumești, și zidirea trupului Bisericii lui Hristos, prin rugăciune, prin mărturisirea adevărului, prin nașterea de prunci, prin milostenie, prin participarea la Sfânta Liturghie etc. Și până când trebuie să luptăm să împlinim aceste două lucruri? Răspunsul ni-l dă tot Sfântul Apostol Pavel, care ne vorbește despre atingerea a patru deziderate: unitatea credinței, cunoașterea Fiului lui Dumnezeu, atingerea vârstei bărbatului desăvârșit și a măsurii vârstei deplinătății lui Hristos. Toate aceste lucruri pot fi făcute în primul rând prin pocăința față de faptele săvârșite, după cuvintele Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul de la începutul misiunii sale: «Pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor»“.
La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși credincioși, în special copii, cu Sfintele Taine, au urmat cuvântările de final susținute de pr. protopop Vilie Doroșincă și pr. Dumitru Carp, parohul de la Bucium.
„Cred că Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, atunci când a acceptat să oficieze Sfânta Liturghie la această biserică, s-a gândit și la faptul că în această parohie se desfășoară activități cu totul și cu totul deosebite, atât misionare, pastorale, administrative, dar mai cu seamă activități social-filantropice. Enoriașii din această comunitate au fost și sunt alături de cei aflați în necazuri, recent construind o casă unei familii a cărei locuință a fost incendiată. Mai mult decât aceasta, pe raza acestei parohii se găsește Căminul de bătrâni «Sfinții Împărați Constantin și Elena» al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care se bucură de tot sprijinul preotului Carp și al credincioșilor pe care-i păstorește“, a subliniat părintele protopop Vilie Doroșincă. „Fiind așezați între mănăstiri și cunoscând rânduiala monahală, credincioșii noștri ne-au învățat și pe noi, preoții, ce înseamnă ascultarea, anume că în ascultare stă credința. Credincioșii pe care-i păstoresc au ajutat zeci de parohii atât din Iași, cât și din întreaga țară“, a adăugat și pr. paroh Dumitru Carp.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6694, Ultimul acces: 2024-03-25 01:31:38