stirile catholica.ro - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

stirile catholica.ro

[2014-01-04]
sambata, 4 ianuarie 2014
Calendarul latin: Fer. Angela din Foligno, văduvă
Calendarul bizantin: Adunarea celor 70 Apostoli; Cuv. Teoctist.
m e s a j u l e d i t o r u l u i
Dragi abonați
...
editor@catholica.ro
s u m a r
VATICAN
Peste 6,6 milioane de participanți la evenimentele din Vatican cu Papa
Iezuiții așteaptă vizita Papei Francisc
Papa Francisc a celebrat Liturghia cu frații săi iezuiți
Papa a împărtășit cu iezuiții profunda sa fraternitate spirituală
Papa dorește noi reguli pentru relațiile din Episcopi și ordinele religioase
LUMEA CATOLICĂ
Asia Bibi i-a scris Papei
ECUMENISM
Patriarhul ortodox Kiril i-a trimis Papei Francisc urări de Crăciun
VARIA EXTERNE
Întâlnire la Paris despre "Religiile în spațiu public"
TWITTER
Pontifex: Bucuria prieteniei cu Isus
DOCUMENTE
Predica Papei la Liturghie celebrată în biserica Gesù
ARTICOLE LUMEA CATHOLICA
Noii Cardinali pe care Papa Francisc îi are în minte
Darul de Crăciun: Lupta pentru viață în civilizația morții
Fecioara Maria – Mama lui Dumnezeu?
CFE: Evanghelia e un dar, dar trebuie acceptată și printr-un act de voință
Cât de otrăvitoare este contracepția?
A crește în vârstă și har
Familia și binecuvântarea
CFE: Isus ne învață să evanghelizăm
Crezul catolic revizuit și corectat de Martorii lui Iehova
v a t i c a n
Peste 6,6 milioane de participanți la evenimentele din Vatican cu Papa
Papa Francisc02.01.2014, Vatican (Catholica) - În primele nouă luni și jumătate din pontificatul Papei Francisc, peste 6,6 milioane de persoane au participat în Vatican la evenimentele papale, incluzându-se aici audiențele generale, audiențele acordate grupurilor, Liturghiile și recitarea rugăciunii Angelus, respectiv Regina Coeli, în duminici și sărbători.
Statisticile realizate de Prefectura Casei Pontificale au fost date publicității astăzi, ele neincluzând cifrele de la călătoria Papei Francisc în Brazilia, pentru Ziua Mondială a Tineretului 2013, nici vizitele în Italia. De la alegerea sa la 13 martie până la sfârșitul anului 2013, cel puțin 1,5 milioane de persoane au participat la cele 30 de audiențe generale; peste 87.000 au participat la audiențele acordate grupurilor; aproximativ 2,3 milioane au participat la Liturghiile prezidate de Pontif în Bazilica sau în Piața San Pietro; și peste 2,7 milioane s-au alăturat recitării rugăciunii "Îngerul Domnului" în Piață.
Numerele sunt aproximative, în baza biletelor emise, sau a estimărilor din ochi, după eveniment. Prin comparație, în anul ce a urmat alegerii Papei Benedict al XVI-lea, în aprilie 2005, peste 4 milioane de persoane au participat la evenimentele papale din Vatican, respectiv de la reședința de vară de la Castel Gandolfo. În 1979, primul an calendaristic plin al Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, aproximativ 1,6 milioane de bilete au fost date pentru audiențele generale de miercuri.
Vaticanul a amintit și intențiile de rugăciune ale Sfântului Părinte. Intenția universală: pentru ca să fie promovată o dezvoltare economică autentică, respectuoasă față de demnitatea tuturor oamenilor și a tuturor popoarelor. Intenția pentru evanghelizare: pentru ca toți creștinii de diferite confesiuni să poată merge spre unitatea voită de Cristos.
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]
Iezuiții așteaptă vizita Papei Francisc
Pr. Belluci a arătat că Papa Francisc și-a exprimat dorința de a saluta personal fiecare iezuit prezent la Liturghie. "Pentru noi, cu siguranță, este un moment de bucurie să ne întâlnim cu Papa, confratele nostru", a declarat el pentru redacția italiană a Radio Vatican. "Există desigur așteptări cu privire la mesajul pe care dorește să ni-l transmită. Aș mai adăuga faptul că este un moment prielnic pentru noi, iezuiții, de a ne întoarce la izvoare - la originile spiritualității noastre - pentru a-i studia în profunzime pe cei care, asemenea pr. Favre și primilor însoțitori ai Sf. Ignațiu, au constituit fundamentele vieților noastre ca iezuiți".
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]
Papa Francisc a celebrat Liturghia cu frații săi iezuiți
Canonizat de Papa Francisc la 17 decembrie, Pierre Favre a fost primul însoțitor al Sf. Ignațiu de Loyola, din acest motiv fiind cunoscut ca "al doilea iezuit", fiind unul dintre co-fondatorii Societății lui Isus și primul preot al acesteia. Mormântul Sf. Ignațiu și al Sf. Petru Favre se află în biserica Preasfântul Nume al lui Isus. Papa Francisc și-a dedicat predica noului sfânt, spunând că a fost un om "cu mari dorințe". "Trebuie căutat Dumnezeu pentru a-l găsi și trebuie găsit pentru a-l căuta iarăși și întotdeauna. Numai această neliniște a inimii dă pace unui iezuit, o neliniște chiar apostolică, care nu trebuie să ne oprească din a vesti kerygma, din a evangheliza cu curaj. Este neliniștea care ne pregătește să primim darul rodniciei apostolice. Fără neliniște suntem sterili."
"Aceasta este neliniștea pe care o avea Petru Favre. [...] Era și un spirit neliniștit, nehotărât, niciodată satisfăcut. Sub conducerea Sfântului Ignațiu a învățat să unească sensibilitatea sa neliniștită dar și dulce, aș spune delicată, cu capacitatea de a lua decizii. Era un om cu mari dorințe; a luat asupra sa dorințele sale, le-a recunoscut. Mai mult, pentru Favre, atunci când s-a confruntat cu lucruri dificile a demonstrat adevăratul spirit care determină la acțiune." Și a continuat punând o serie de întrebări: "O credință autentică implică mereu o dorință profundă de a schimba lumea. Iată întrebarea pe care trebuie să ne-o punem: Avem și noi mari viziuni și elan? Suntem și noi îndrăzneți? Visul nostru zboară la înălțime? Zelul ne consumă? Sau suntem mediocri și ne mulțumim cu programele noastre apostolice de laborator?"
"Să ne amintim mereu", a spus Pontiful: "forța Bisericii nu locuiește în ea însăși și în capacitatea sa de organizare, ci se ascunde în apele adânci ale lui Dumnezeu. Și aceste ape agită dorințele noastre, iar dorințele lărgesc inima. Este ceea ce spune Sfântul Augustin: a ne ruga pentru a dori și a dori pentru a lărgi inima. Chiar în dorințe Favre putea să discearnă glasul lui Dumnezeu. Fără dorințe nu se ajunge nicăieri și pentru aceasta trebuie oferite Domnului propriile dorințe. [...] Favre era devorat de dorința intensă de a-l comunica pe Domnul. Dacă noi nu avem aceeași dorință a lui, atunci trebuie să ne oprim în rugăciune și, cu fervoare tăcută, să îi cerem Domnului, prin mijlocirea fratelui nostru Petru, să ne fascineze din nou: acea fascinație a Domnului îl ducea pe Petru la toate aceste nebunii apostolice."
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]
Papa a împărtășit cu iezuiții profunda sa fraternitate spirituală
pr. Federico Lombardi03.01.2014, Roma (Catholica) - Peste 300 de iezuiți au luat parte la Sf. Liturghie prezidată azi-dimineață de Papa Francisc în biserica lui Isus din Roma. Printre ei se afla și prepozitul general al Societății lui Isus, pr. Adolfo Nicolás. Contactat de redacția Radio Vatican, directorul biroului de presă al Sf. Scaun, pr. Federico Lombardi, a descris climatul spiritual cu totul aparte al acestui moment deosebit din istoria iezuiților: "o atmosferă de mare seninătate, de liniște și bucurie."
Referindu-se la predica Papei, pr. Lombardi a subliniat "două teme: Preasfântul Nume al lui Isus și portretul Sf. Petru Favre, ca om cu aspirații mărețe. Sf. Petru Favre a cultivat cu mare intensitate dorința de a face cunoscut Numele lui Isus, dar și iubirea lui Dumnezeu față de toți oamenii, chiar și în situații grele, în vremuri de dezbinare între creștini. Atitudinea de reconciliere și blândețe era caracteristică acestui sfânt, care nu a făcut lucruri mari din punct de vedere exterior, dar a reușit să facă lucruri foarte mari din punctul de vedere al laboriozității spirituale, al activității depuse în suflete, pentru a face cunoscută iubirea lui Dumnezeu și, pornind de la această iubire, să îi conducă la împăcare pe cei despărțiți."
La predica Sfintei Liturghii Papa a spus că un iezuit este un om neliniștit, care se află mereu în căutare. Pr. Lombardi a explicat: "Desigur, este o trăsătură care face parte din spiritualitatea dinamică a Societății lui Isus: să îl caute și să îl găsească pe Domnul și voința Sa, dar nu pentru a se opri ci pentru a continua să îl caute mai departe. Odată ce l-ai găsit pe Domnul, El te surprinde și te cheamă să mergi dincolo de punctul la care ai ajuns. A-l cunoaște pe Dumnezeu cel darnic în surprize, după cum spune Papa de multe ori, este ceva caracteristic unei spiritualități dinamice, în mers, cum este spiritualitatea Societății lui Isus. Aceasta era și spiritualitatea Sf. Petru Favre care era, întocmai, un pelerin în serviciul Domnului pentru Europa vremurilor sale".
Sfântul Părinte Papa Francisc a rămas la final să îi salute pe cei peste 350 de iezuiți prezenți în Biserica lui Isus. "E adevărat", a confirmat pr. Lombardi. "Știm că Papa are mereu această atenție, această răbdare de a-i saluta pe toți, unul câte unul. Aici se aflau confrații săi care s-au reunit pentru această frumoasă ocazie. Papa a ținut să îi salute pe toți și să exprime profunda sa fraternitate spirituală", mai citim la finalul materialului publicat de Radio Vatican.
(Sursa: Radio Vatican)
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]
Papa dorește noi reguli pentru relațiile din Episcopi și ordinele religioase
Papa Francisc03.01.2014, Vatican (Catholica) - Papa Francisc spune că a cerut o revizuire a ceea ce a numit normele expirate ale Vaticanului privitor la relațiile dintre ordinele religioase și Episcopii locului, pentru a promova o mai mare apreciere a misiunii distincte a ordinelor. Cuvintele Sfântului Părinte au apărut astăzi, 3 ianuarie, în publicația iezuită italiană "La Civilta Cattolica". Afirmațiile au fost însă făcute pe 29 noiembrie 2013, la o întâlnire cu ușile închise pe care Pontiful a avut-o cu 120 de superiori generali ai unor ordine din întreaga lume.
Sfântul Părinte a vorbit despre "Mutuae Relationes", un set de indicații date în comun de Congregația pentru Episcopi și Congregația pentru Viața Consacrată, în 1978. Documentul spune că ordinele religioase fac parte din Biserica locală, deși au propria organizare internă, iar "dreptul la autonomie" nu trebuie niciodată considerat ca o independență față de Biserica locală. "Documentul era util atunci, dar acum este depășit", a spus Papa. "Carisma diferitelor institute trebuie respectată și încurajată, deoarece este nevoie de ele în Dieceze." Papa, care până la alegerea sa în martie 2013 a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, iar înainte a fost și provincial iezuit, a spus că știe "din proprie experiență problemele care pot apărea între un Episcop și comunitățile religioase". De exemplu "dacă ordinul decide într-o zi să se retragă dintr-una din activități, datorită lipsei de oameni, Episcopul se găsește adesea în fața unei situații de criză".
"De asemenea știu că Episcopii nu sunt mereu la curent cu carismele și operele ordinelor religioase", a continuat Pontiful. "Noi, Episcopii, trebuie să înțelegem că persoanele consacrate nu sunt funcționari, ci daruri care îmbogățesc Diecezele. Implicarea comunităților religioase în Dieceze este importantă. Dialogul dintre Episcopi și viața consacrată trebuie salvat, pentru ca, datorită unei lipse de înțelegeri a carismelor lor, Episcopii să nu îi vadă pe consacrați doar ca instrumente utile." În timpul întâlnirii de trei ore cu superiorii de ordine, se spune în articolul de 15 pagini din "La Civilta Cattolica", Papa a discutat despre multe alte teme, inclusiv abuzurile sexuale și provocarea evanghelizării în contextul diferitelor culturi.
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]
l u m e a c a t o l i c a
Asia Bibi i-a scris Papei
Asia Bibi03.01.2014, Karachi (Catholica) - Asia Bibi, mama catolică pakistaneză condamnată la moarte pentru blasfemie, i-a scris Papei Francisc spunând că doar Dumnezeu o mai poate elibera. "Sanctității Sale Papa Francisc: în numele Domnului nostru Atotputernic și glorios, eu, Asia Bibi, doresc să îmi exprim cea mai profundă recunoștință față de Dumnezeu și față de Dvs, Sfinte Părinte", își începe ea scrisoarea, conform unui articol din 31 decembrie apărut în publicația italiană Tempi.
"Sper că fiecare creștin a putut să își celebreze Crăciunul tocmai trecut cu bucurie", adaugă ea. "Asemenea altor prizonieri, și eu am celebrat nașterea Domnului în închisoare, în Multan, aici în Pakistan." Femeia spune că "doar Dumnezeu mă poate elibera" și mulțumește unei fundații care a făcut ca un vis al ei să devină realitate, aducându-i pe soț și pe copii în Multan. "Mi-aș fi dorit să fiu în San Pietro de Crăciun, să mă rog cu Dvs", i-a scris Papei Francisc, "dar mă încred în planul lui Dumnezeu pentru mine și poate voi reuși așa anul viitor". Bibi își așteaptă finalul procesului, după ce a fost închisă patru ani și jumătate fără judecată.
În timp ce lucra la o fermă în iunie 2009, ea a fost rugată să scoată apă pentru cei ce munceau împreună cu ea. Bibi a făcut așa, dar unii colegi musulmani au refuzat să bea apă considerând că creștinii sunt "necurați". Pe fondul unei dispute deja existente privind o proprietate vecină, s-a pornit o discuție aprinsă, iar martorii spun că Bibi a abuzat verbal două femei, jignind religia lor și pe profetul Mohamed. După câteva zile plângerile au ajuns la un cleric, iar un grup de musulmani au venit la casa ei și au bătut-o alături de ceilalți membri ai familiei. Bibi a fost salvată de poliție, dar sub presiunea mulțimii a fost acuzată sub secțiunea 295 litera C a codului penal pakistanez - adică sub legea anti-blasfemie.
"Sunt foarte recunoscătoare tuturor Bisericilor care se roagă pentru mine și care luptă pentru libertatea mea", continuă ea în scrisoare. "Nu știu cât de mult mai pot continua așa. Dacă sunt încă în viață este mulțumită rugăciunilor voastre pentru mine. Am întâlnit mulți oameni care vorbesc și luptă pentru mine. Dar din păcate fără succes. Acum doresc doar să mă încredințez milei lui Dumnezeu, care poate face totul, la care toate sunt posibile. Doar El mă poate elibera." A descris condițiile dificile în care se află, în contextul iernii: "celula mea nu are încălzire și nu am o ușă care să mă protejeze de frig". Mesajul se încheie cu urări pentru noul an. "Știu că vă rugați pentru mine din inimă. Iar aceasta îmi dă încrederea că într-o zi eliberarea mea va fi posibilă. Sigură că mă pomeniți în rugăciunile Dvs, vă salut cu drag. Asia Bibi, fiica Dvs în credință."
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]
e c u m e n i s m
Patriarhul ortodox Kiril i-a trimis Papei Francisc urări de Crăciun
Patriarhul ortodox rus Kiril03.01.2014, Moscova (Catholica) - Patriarhul ortodox al Moscovei și al întregii Rusii a trimis urări de Crăciun Papei Francisc, Arhiepiscopului Justin Welby, capul Comuniunii Anglicane, Arhiepiscopului Kari Mäkinen, capul Bisericii Evanghelice Luterane din Finlanda, lui Nikolaus Schneider, președintele Consiliului Bisericilor Evanghelice din Germania, și capilor celorlalte Biserici creștine ne-ortodoxe care au sărbătorit Nașterea Domnului după calendarul gregorian. Patriarhul Kiril a scris: "Vă salut cordial cu ocazia sărbătorii Nașterii Domnului nostru Isus Cristos".
"Venirea Mântuitorului în lume a deschis o nouă eră în istoria noastră, după ce a revelat milostivirea inefabilă a lui Dumnezeu: 'Poporul care zăcea în întuneric a văzut o lumină mare, iar celor care locuiau în ținutul întunecos al morții, le-a răsărit o lumină' (Matei 4,16). Alături de dificultățile politice și economice prin care omenirea a trecut de-a lungul secolelor, societatea modernă suferă o profundă criză morală. Iată de ce Biserica trebuie să își ridice glasul și să cheme oamenii la a-l urma pe Cristos care este 'Calea, Adevărul și Viața' (Ioan 14,6). În rugăciune vă urez un Crăciun strălucind de bucurie și ajutorul lui Dumnezeu în înalta Dvs. slujire. Invoc pacea și prosperitatea pentru turma Dvs."
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]
v a r i a e x t e r n e
Întâlnire la Paris despre "Religiile în spațiu public"
În acest context, "instituțiile religioase se interoghează asupra capacității de a transmite, fiecare în parte, propriile tradiții", în vreme ce "mass-media doresc să pună în evidență doar noutățile, mai ales pe acelea șocante, precum cazurile de pedofilie", lăsând spațiu unui concept de laicitate potrivit căruia religia trebuie să stea departe de spațiul public. Centrul evidențiază cum "viața personală, rezervată timp îndelungat sferei private, în zilele noastre intră tot mai mult în spațiul public grație noilor tehnologii de informație și comunicație, fapt care îi permite individului să intervină în dezbaterea publică, chiar rămânând în sfera privată".
De asemenea, potrivit studiile și observațiilor Centrului, tot mai crescânda vizibilitate a islamului și revendicările sale identitare suscită noi dezbateri privind conceptul de laicitate dar și o anumită islamofobie sistematică. Obiectivul întâlnirii de la sfârșitul lunii ianuarie este o "reflecție aprofundată asupra contribuției aduse de fiecare religie spațiului public, astfel încât să se ajungă la o participare constructivă la dezbateri comune".
(Sursa: Radio Vatican)
[ înapoi la sumar ][ citiți știrea online ] [ comentați știrea online ] [ trimiteți știrea prin email ] [ tipăriți știrea ]

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1675, Ultimul acces: 2024-04-11 01:18:50