Papa Francisc: Sufletul sa ne fie deschis, in asteptare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Sufletul să ne fie deschis, în așteptare

[2013-12-23]
De Crăciun, asemenea Preacuratei, să îi facem loc lui Isus care vine, a fost îndemnul Papei Francisc la predica de la Sfânta Liturghie celebrată luni, 23 decembrie, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Sfântul Părinte a subliniat că Isus vizitează în fiecare zi Biserica Sa și a atras atenția asupra comportamentului de închidere din inima noastră. Creștinul, a amintit încă o dată el, conform sintezei publicate de Radio Vatican, trebuie să trăiască mereu într-o așteptare vigilentă a Domnului.
Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este aproape. Pontiful a subliniat că, în aceste zile care preced Crăciunul, Biserica, asemenea Preacuratei, este în așteptarea unei nașteri . Și Maica Domnului "simțea ceea ce simt toate femeile în momentele premergătoare nașterii", percepea în corpul și în sufletul său sosirea Fiului. Și Fecioara Maria simte în inima ei dorința de a vedea chipul Pruncului, iar noi, ca Biserică, "o însoțim pe Maica Domnului în acest parcurs de așteptare" și aproape că vrem "să grăbim această naștere a lui Isus". Domnul vine de două ori: "venirea pe care o sărbătorim acum și care se referă la nașterea sa fizică" și cea de la final, "pentru încheierea istoriei".
Dar, după cum afirmă Sfântul Bernard, există și o a treia naștere: "Există o a treia venire a Domnului: cea de fiecare zi. Domnul vizitează Biserica Sa în fiecare zi. Vizitează pe fiecare dintre noi și sufletul nostru intră în această asemănare: sufletul nostru se aseamănă Bisericii, se aseamănă Preacuratei. Părinții deșertului spun că Maria, Biserica și sufletul nostru sunt feminine și ceea ce se poate spune despre una - în mod analog - se poate spune și despre cealaltă. Și sufletul nostru este în așteptare, în așteptarea venirii Domnului; un suflet deschis care cheamă: Vino, Doamne!" Și pe fiecare dintre noi, în aceste zile, a continuat Pontiful, "Duhul Sfânt ne îndeamnă să spunem rugăciunea: Vino! Vino!" În toate zilele Adventului, a amintit, "am spus în Prefață că noi, Biserica, asemenea Maicii Domnului, suntem vigilenți în așteptare". Și vigilența, a evidențiat el, "este virtutea pelerinului. Noi toți suntem pelerini!"
"Și mă întreb: suntem în așteptare sau suntem închiși? Suntem vigilenți sau ne-am oprit într-un fel de hotel, de loc protejat aflat de-a lungul parcursului și nu mai dorim să mergem mai departe? De aceea Biserica ne îndeamnă să ne rugăm spunând acest 'Vino!', să ne deschidem sufletul într-o vigilentă așteptare, întrebându-ne ce se întâmplă în noi, dacă știm să îi facem loc Domnului sau mai curând petrecerii, cumpărăturilor, zgomotului... Este sufletul nostru deschis așa cum este deschisă Sfânta Maică Biserică, sau Maica Domnului? Sau, dimpotrivă, inima ne este închisă și am pus la ușă un bilet care spune: 'Vă rugăm nu deranjați'." Pontiful a atras apoi atenția: "Lumea nu se termină cu noi, noi nu suntem cei mai importanți din lume: este Domnul, cu Maica Domnului și cu Maica Biserică! Iată de ce ne va face bine să repetăm invocația: 'O înțelepciune, o cheie a lui David, o Rege a lumii, vino!'"
"Să repetăm și azi, de multe ori: Vino! Și să încercăm ca sufletul nostru să nu fie un suflet care spune: 'Nu deranjați!' Nu! Să fie un suflet deschis, mare, pentru a-l primi pe Domnul în aceste zile și să începem să auzim ceea mâine ne va spune la antifon Biserica: "Aflați că azi vine Domnul! Iar mâine veți vedea slava Sa!"
(Sursa: Radio Vatican)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 902, Ultimul acces: 2024-04-16 03:36:57