Suntem saraci, umiliti. E o Biserica descurajata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Suntem săraci, umiliți. E o Biserică descurajată

[2013-12-24]
Cardinalul Christoph Schönborn
Traducător: pr. Cristian Langa
Teme: Biserică
Etichete: Biserica Catolică

Marți, 10 decembrie, în Domul din Milano, cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena din 1995, a întâlnit preoții și colaboratorii laici din dieceza ambroziană. Invitat de cardinalul Angelo Scola, care l-a prezentat pe prelatul austriac amintind bogatul său curriculum, Schönborn a vorbit despre provocarea evangelizării în contextele metropolitane traversate de mari schimbări. Printre temele atinse, dificultățile generate de criza culturală și socială, gravele probleme ecleziale, redefinirea identității preotului în lumea contemporană. Seara, apoi, arhiepiscopul de Viena a întâlnit în catedrală laicii din diferitele organisme ecleziale și principalii colaboratori ai acțiunii pastorale. E vorba de prima dintre cele două întâlniri care îi vor vedea pe păstorii Bisericilor locale confruntându-se cu situația diecezei de Milano, cea mai mare din Europa. În 26 februarie va fi rândul cardinalului Luis Antonio Tagle, arhiepiscop de Manila. În continuare prezentăm discursul pe care cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, l-a ținut marți în Domul din Milano, pe tema "Biserica în societatea secularizată".

Aș vrea ca această întâlnire să fie un schimb de mărturii, dar și de reflexie teologică asupra misiunii noastre teologice în lumea de azi. Încep cu o scurtă mențiune despre dieceza Vienei, unde suntem ceva mai mult de un milion de credincioși. Scăderea numărului de catolici la Viena este dramatică. Suntem deja sub 40% și nu peste mult vom ajunge la 30%. Și aceasta din trei motive fundamentale: mai întâi demografia, care lovește toate confesiunile religioase. În al doilea rând, un fenomen tot mai răspândit și reprezentat de ieșirea civilă din Biserică. La noi, în Austria, e de ajuns să mergi la un magistrat și nu mai ești catolic. Unii o fac pentru că nu mai vor să plătească impozitele, alții pentru că de multă vreme nu participă la viața Bisericii catolice. În fiecare an pierdem 1% din catolici, persoane care abandonează. Nu spun că e apostazie, dar este dramatic. În zece ani, cu această tendință, vom fi pierdut mai mult de 10% dintre catolici. Al treilea și cel din urmă motiv, e continua pierdere a practicii religioase, la care au contribuit și gravele scandaluri care au rănit mulți credincioși. Și predecesorul meu, Hans Hermann Groër, a trebuit să abandoneze funcția de arhiepiscop în urma acuzațiilor de pedofilie. Am devenit săraci, umiliți. Săraci nu economic, ci uman. E o Biserică descurajată.

Când am intrat în ordinul dominican, la matura vârstă de 18 ani - mama îmi spunea că eram prea tânăr, dar eu eram fericit - era în 1963, cu puțin înainte de criză. Pe atunci aveam patru mănăstiri dominicane în Austria, azi a mai rămas doar una. Celelalte trei au fost închise. Este desigur o durere, dar în același timp, în timpul episcopatului meu, am putut fonda patru noi mănăstiri la Viena, cu noi comunități călugărești. Loss and gain, spunea John Henry Newman, pierdere și câștig. Cum e de trăit, atunci, această situație de Biserică umilită, micșorată, descurajată? Cum să ieșim din această situație? Cred că Domnul ne-a condus pe un drum în care cere să nu ne concentrăm asupra problemelor, ci să ne amintim ceea ce Dumnezeu face pentru noi.

Prima intuiție a misiunii e cea care se regăsește în Faptele Apostolilor și aș vrea să menționez trei pasaje din această carte care au devenit pentru noi un far, o călăuză. Cel dintâi și ultimul pasaj, ultimul verset, din capitolul 28. Când Pavel a sosit la Roma, a petrecut doi ani într-o casa închiriată. Acolo îi primea pe toți cei care veneau la el, vestind Împărăția lui Dumnezeu și învățând lucrurile privitoare la Isus Cristos. Și ultimele două cuvinte din Faptele Apostolilor "meta parresias akolytos", "cu toată îndrăzneala și fără nicio piedică". Așa se încheie cartea Faptelor Apostolilor, cu Pavel care vorbește în mod deschis și akolytos, fără opreliști. E un paradox: Pavel, întemnițat, vestește Împărăția lui Dumnezeu cu îndrăzneală și fără piedică. Acest text a rămas pentru noi ca un moto pentru drumul parcurs în ultimii ani.

Al doilea text și cel din capitolul 15. Am meditat împreună procesul așa-zisului Conciliu din Ierusalim, o problemă enormă de conflict în jurul obligației legii circumciziei pentru păgânii botezați. Ei bine, nu au discutat problema, nu s-au focalizat asupra aspectelor sale critice. Au ascultat experiența unuia și a altuia. Creștinismul e o comunitate de povestiri și cred că trebuie să redescoperim împărtășirea reciprocă a ceea ce Dumnezeu face în viața noastră. Iar acest lucru aduce bucurie. Am tradus ideea primirii [experiențelor celuilalt] în adunările noastre diecezane. La Viena am avut până acum patru asemenea adunări, în Domul Sfântului Ștefan, cu un stil de ascultare și de rugăciune. Ascultarea experiențelor celuilalt, cum s-a întâmplat cu lectura din Faptele Apostolilor, pagini mult meditate.

Când Papa Benedict a vizitat Austria în 2007, am propus tuturor parohiilor să scrie continuarea Faptelor. Să povestească ceea ce se experimentase din lucrarea lui Dumnezeu în viața fiecăruia, în comunitate, în parohie, în ultimii cinci ani. Am adunat cinci mari volume și le-am dus Papei. La sfârșitul călătoriei, în sanctuarul marian de la Mariazell, Papa Benedict XVI a restituit unor consilieri pastorali o carte cu acel pas din Evanghelie, spunându-le să continue să scrie Faptele Apostolilor.

Ultima adunare diecezană, în octombrie, s-a focalizat asupra unui fragment foarte bogat, naufragiul lui Pavel în Malta. Unii au spus că eram nebuni, pentru imaginea pe care o dădeam despre Biserică. Biserica nu naufragiază, dar am meditat îndelung împreună. A fost o experiență frumoasă. Papa Benedict a spus că "reînnoirea dimensiunii misionare a Bisericii va veni de la lectio divina". Și, împreună 1.500 de delegați, împărțiți pe grupuri, am făcut această experiență: am luat textul cu naufragiul de la Malta pentru a vedea și a medita cele întâmplate, pentru a înțelege ceea ce spune acest text despre situația noastră. A fost foarte rodnic. Niciodată nu m-aș fi gândit că se putea lucra atât de bine cu un text atât de șocant. Grupul lui Pavel a pierdut tot, nava, grâul care era în cală. Tot. Și cu toate acestea, au supraviețuit cu toții. Pavel o spunea, "nimeni nu va muri, viața voastră va fi în siguranță". Am meditat asupra pasajului în care se relata debarcarea pe insulă, ca naufragiați. Iar localnicii s-au arătat imediat bine intenționați față de ei. Câtă bunătate există în această lume secularizată, în această lume actuală!

Trebuie să fim pregătiți să pierdem totul pentru a fi îmbogățiți de ceilalți. Acest drum l-am așezat sub titlul "Mission first", pentru că azi totul trebuie spus în engleză. Mai întâi misiunea. Dar o spun cu sinceritate, suntem foarte săraci. Nu pot să vă aduc experiențe glorioase de misiune, pentru că misiunea trebuie descoperită. În acest sens, datorez un cuvânt privitor la Sinodul despre evanghelizare care s-a ținut la Roma în 2012. Am rămas destul de dezamăgit. În prima zi mi-am permis să cer confraților episcopi și cardinali: "Să vorbim despre experiențele noastre, dar nu de experiențele de gestiune ale curiei, ci despre experiențele de misiune". Episcopii ar trebui să fie cei dintâi evanghelizatori. În schimb, ce am făcut? Fiecare în discursul său, bine pregătit, a pus eticheta "evanghelizare" la tot ceea ce facem deja ca episcopi. Desigur, pregătirea pentru botez este misiune, pregătirea pentru căsătorie, de asemenea. Multe lucruri astăzi în viața noastră parohială sunt misiune. Dar nu sunt evanghelizare.

În aceasta, de fapt, există ceva deosebit, ceva diferit. Desigur, tot ceea ce facem are un impuls de evanghelizare și de misiune. Dar există o bucurie specială, de neuitat în actul însuși al evanghelizării. Și aceasta se face doar față la față. Se poate evangheliza cu Twitter, internet, Facebook. De asemenea cu cărțile pe care le scriem. Face parte din învățătură. Dar avem nevoie de întâlnirea față la față cu o persoană, pentru că acela e momentul în care Cristos face evanghelizarea. Vă povestesc un lucru pe care îl facem la Viena, care desigur nu va face să crească mâine prezența duminicală a credincioșilor nici numărul catolicilor. În urmă cu câțiva ani am început, de sf. Valentin, pe 14 februarie, să distribuim în stațiile de metrou și de tren, scrisori de iubire de la Dumnezeu pentru tine. O scrisoare manuscrisă, dar făcută cu citate biblice, în mod foarte personal. Unii s-au scandalizat, spunând că e imposibil să-l facem pe Dumnezeu atât de ridicol, scriind scrisori de iubire. Bucuria mea și totodată surpriza mea e că majoritatea colaboratorilor din curie participă la această acțiune. Noi toți ne întâlnim pe 14 februarie dimineața în stațiile de metrou cu aceste scrisori. N-aș spune că această inițiativă e deja evanghelizare, dar măcar e ceva: să cobori în stația de metrou, să te afli în această situație chiar puțin ridicolă, cu lumea care e grăbită, care nu are timp să discute. Dar acest gest de contact față la față îi schimbă poate și pe ei.

Iată de ce spun că trebuie schimbată privirea. Cred că pentru noua evanghelizare condiția e schimbarea privirii, privirea în altă direcție. Nu am timp să mărturisesc public erorile mele în misiune, dar voi da un singur exemplu, de acum vreo trei sau patru ani. Mergeam cu trenul de la Innsbruck la Viena. Era în tren un grup de tineri care m-a recunoscut. Aveau în jur de 18 ani și băuseră puțin, și-au băut joc de mine. Aveam cu mine breviarul, voiam să fiu lăsat în pace, mă rugam. Atunci am făcut un efort să le afișez măcar un zâmbet. La Salzburg au coborât toți. Trebuia să dea bacalaureatul și mergeau să sărbătorească în Turcia, unde se face orice, se bea, și altele. Când au coborât din tren, am început să plâng. Am zis: "Doamne, ce slujitor prost ai căutat. Aici erau vreo douăzeci de tineri care și-au luat bacalaureatul, care m-au recunoscut, cardinalul lor, iar eu n-am avut niciun cuvânt de minim interes pentru ei." Aș fi putut întreba cum a mers la bacalaureat. Nimic. Pentru că eu aveam breviarul meu. Nu voi uita niciodată acest faliment, această ocazie ratată de evanghelizare. N-ar fi trebuit să le vorbesc despre Evanghelie, ci să le acord o privire, fără să mă gândesc la ceea ar fi făcut în Turcia. Uneori cred că Domnul suferă pentru noi, atât de orbi și de duri. Pentru noi, care nu avem curajul de a folosi privirea sa de atenție și de compasiune. Papa Francisc ne invită cu insistență să ne schimbăm privirea. Înainte de a scrie în rubrici "divorțat", "recăsătorit", trebuie să întrebăm "cine ești tu", "ce fel de persoană ești". Eu nu am o soluție pentru aceasta și de aceea sunt foarte curios să privesc ce se va întâmpla la viitorul Sinod, cu chestionarul.

Cum să facem pentru a fi pe calea adevărului? Ați avut acea frumoasă întâlnire a familiilor, aici la Milano. Ce frumoasă bucuria unei familii credincioase. Dar azi familia este "patchwork" (amestecătură, ghiveci), e o familie compusă din divorțați, recăsătoriți. E complicat. Cum poate fi stipulată o alianță între adevărul care eliberează și salvează și milostivire? Aceasta e marea provocare a noii evanghelizări. Mai este și un pericol actual, acela de a vedea dezvoltarea unui neoclericalism, pentru că văd în schimbarea societății și a Bisericii mulți confrați de-ai noștri dezorientați, care se întreabă unde le este locul, ce trebuie să facă. Există ispita de a lăsa baltă totul și de a închide. Eu nu știu cum să găsesc calea justă.

A trebuit să înfrunt un caz care a făcut ocolul pământului, privitor la cea mai mică parohie a diecezei noastre. Cu parohul neatent la cele ce se întâmplau, a fost ales în consiliul pastoral un tânăr care conviețuiește cu alt bărbat. Dar e un tânăr credincios, care participă la viața parohiei, care cântă la orgă. Eu mă găseam înaintea deciziei dacă să anulez această alegere sau dacă să las lucrurile cum erau. A fost o decizie foarte grea. L-am invitat pe acel tânăr și el a cerut să poată veni cu partenerul lui, cu prietenul lui. Au venit și am văzut doi tineri puri, chiar dacă acea conviețuire a lor nu e ceea ce ordinea creației a prevăzut. Chiar în aceeași săptămână presa austriacă era plină de povești despre gravele abuzuri a doi călugări asupra unora dintre elevi de la școala lor. Ei bine, eu am decis să nu expediez tânărul. El îmi spusese că nu ar fi participat la Împărtășanie, că ar fi înțeles situația. Rocco Buttiglione a scris un articol foarte frumos în ziarul Foglio pentru a lua apărarea comportamentului meu care îmi atrăsese multe critici. Dar înțeleg, e o temă dificilă. Eu nu sunt de acord, categoric nu sunt de acord cu așa-zisa căsătorie gay. Cu toate acestea, există situații în care trebuie să privim mai înainte de toate persoana. Aceasta e mare provocare pe care trebuie să o acceptăm. Cum să trăim Evanghelia în societatea seculară, unde suntem o minoritate. La Viena pot spune că, cu aproape șaizeci la sută din căsătorii care sfârșesc în divorț, familia creștină nu reprezintă azi normalitatea, ci excepționalitatea. Normalitatea e ceea ce trăim cu familia "patchwork".

Ce vrea să spună această situație pentru noi preoții? Cred că trebuie să învățăm din nou ce vrea să spună să trăiești în diaspora. Suntem foarte slabi, dar minoritatea nu vrea să spună a fi o sectă. Pentru prima din adunările noastre diecezane, eu am formulat cinci da-uri pentru a schița noua evanghelizare. Primul da e da-ul spus prezentului, timpului nostru. Să lăsăm nostalgia anilor '50, aceia ai copilăriei mele, în sat, când biserica se umplea de lume de trei ori în fiecare duminică. Cu toții în biserică. Să lăsăm nostalgia după vitalitatea oratoriilor noastre din anii '50 și '60. Să spunem da zilei de azi: Dumnezeu iubește această lume și noi trebuie să avem o privire de iubire, de simpatie față de lumea în care trăim. Să iubim prezentul în care trăim. Al doilea da și un da conștient și hotărât situației noastre. Scăderea catolicilor, părăsirea atâtor lucruri, a vedea murind atâtea lucruri la care ținem. Un da "frumoasei înmormântări", cum le place vienezilor. Da, este situația noastră. Multe lucruri vor muri, dar Dumnezeu ne iubește în situația noastră.

Studierea poporului lui Israel în exil e o școală teribilă pentru noi, astăzi. Dar trebuie să vedem semnele bune ale timpului nostru. Chiar și acolo unde nu există Biserica. Al treilea da e da-ul spus vocației noastre comune de botezați. Eu insist mult asupra preoției comune a tuturor botezaților. De reamintit "Lumen Gentium", text capital, în care se vorbește despre relația dintre preoția comună a botezaților și preoția ministerială a celor hirotoniți. Conciliul vorbește despre o diferență essentia et non gradu tantum, o diferență de esență și nu doar de grad. Diferență esențială. Noi nu suntem un grad superior al ființei creștine. Preotul hirotonit este în mod esențial la alt nivel al preoției baptismale comune. Când cardinalul Ratzinger a devenit prefect al congregației pentru Doctrina credinței, eu eram deja membru al comisiei teologice internaționale și așa am cunoscut-o pe funcționara de la poarta palatului sf. Oficiu, Clelia. În 1982 sau 1983, am întrebat-o pe Clelia cum era noul lor prefect. Și ea mi-a spus: "E un adevărat creștin". Ei bine, iată, dacă aceasta se poate spune despre unul dintre noi, preoți, episcopi, creștini, e frumoasă mărturie.

Evanghelizarea se face de către adevărați creștini și viața lor e mărturie. Sf. Francisc a spus: "vestiți tuturor Evanghelia, dacă e necesar chiar și cu cuvinte". Spunea aceasta pentru că era un adevărat creștin. Aceasta e evanghelizarea. Unii preoți mi-au spus că vorbesc prea mult despre preoția comună, întrebându-mă care e partea care le rămâne lor. E adevărat, da. Unde rămâne partea lor? Care este rolul lor și al nostru? În scrisoarea mea de Crăciun către preoții din Viena am propus o metodă foarte simplă de lectio divina: pentru a descoperi vocația noastră de preoți, identificăm acele imagini din Biblie care vorbesc inimii noastre. Sunt multe imagini pentru păstori, preoți, pentru miniștrii sacri. Care imagine vorbește inimii? Am dat câteva exemple, am vorbit despre mine, spunând că imaginea care mă mișcă și pe care am luat-o ca stemă a episcopatului meu este Vos autem dixi amicos - nu vă mai numesc servitori, ci prieteni. Și e imaginea pe care eu o am despre Biserică, despre preoți. Prieteni. O altă imagine care mă reprezintă e cea în care Isus îi cheamă pe cei doisprezece, trimițându-i să vestească, să anunțe cuvântul.

Al patrulea da pentru o biserică ce învață pas cu pas să se afle în diaspora, într-o diasporă fecundă. Viața creștină în diasporă e o viață de reprezentanță. În toate parohiile, chiar și în sate unde participanții la viața parohială sunt de acum o minoritate, voi sunteți reprezentanții multora. Trăiți credința voastră nu doar pentru voi, ci și pentru ceilalți. Purtați-i precum Fecioara cu mantia. Fiecare crede și pentru alții, nu doar pentru sine. A fi creștin în orașul secular înseamnă a fi reprezentant. Putem învăța mult de la evrei. Ei au convingerea că atunci când într-un oraș se află zece evrei, acest lucru e o binecuvântare pentru acel oraș. Și e valabilă pentru noi toți, reprezentanță ca foc al noii evanghelizări.

Ultimul da e pentru rolul nostru în societate. Și aceasta chiar dacă suntem minoritari, chiar dacă din punct de vedere politic în multe domenii în Europa nu mai avem puterea de a impune legislația care ne-ar place sau care credem că ar corespunde dreptului natural. Să ne gândim la discursul despre avort, despre eutanasie, la discuțiile dramatice care cer dreptul uman la avort, la limitarea libertății de conștiință a medicilor. În ciuda faptului că suntem puțini, avem rolul de sare, care e mereu în minoritate. Nu ar place, cu siguranță, o mâncare în care sarea ar fi în abundență. Parohiile noastre, comunitățile noastre, mișcările noastre, mănăstirile, asociațiile, sunt o mare rețea de caritate, de milostivire, de conștiință socială. Și cu cât rețeaua socială a societății devine slabă, cu atât mai important devine angajamentul creștin în societate.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 949, Ultimul acces: 2024-04-13 06:46:45