Cum se decid Cardinalii pe cine sa aleaga - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cum se decid Cardinalii pe cine să aleagă

[2013-03-04]
"Cineva care să poată să învețe și să comunice bine", a afirmat Cardinalul Daniel Nicholas DiNardo; un om "cu o credință profundă" care are capacitatea "de a atinge inimile tinerilor" și de a continua lucrarea noii evanghelizări, a adăugat călugărul capucin Sean Patrick O'Malley. În seara zilei de joi, 28 februarie 2013, la mai puțin de o jumătate de oră după plecarea Papei Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo, trei Cardinali americani au fost de acord să răspundă la întrebările jurnaliștilor despre profilul viitorului Papă și despre cum se pregătesc Cardinalii pentru cel mai secret proces de alegeri din lume. Alături de Cardinalii DiNardo de Houston și O'Malley de Boston - un papabil care crește în popularitate - s-a aflat și Cardinalul Francis George de Chicago. "Spre deosebire de data trecută", a spus el referindu-se la Conclavul din 2005, care l-a ales ca Papă pe Joseph Ratzinger, de această dată lista de potențiali Papi care circulă a fost făcută mai temeinic. "De această dată spunem: 'o, da, este logic'. Așa că ați făcut deja această muncă pentru noi, vă mulțumim!"
Referitor la cum se pregătesc Cardinalii electori pentru un Conclav, Cardinalul capucin O'Malley a precizat că se informează și citesc mult despre confrații lor Cardinali, din cărți și de pe internet. Cardinalii americani constituie singurul grup care a adus la Roma întreaga echipă de comunicații a Conferinței Episcopale, pentru a-i asista în alegerea noului Papă. Apoi Cardinalii își pun unii altora întrebări și toate aceste informații sunt incluse în rugăciunile lor, pentru ca unul sau mai multe nume să poată fi alese pe baza informațiilor primite, a adăugat Cardinalul George. "Cred că noi toți am reflectat mult la aceasta în ultimul timp", a spus Arhiepiscopul de Chicago, "dar chiar și înainte (de retragerea Papei Benedict al XVI-lea, nota editorului) am observat oamenii și am știut că ar putea fi potriviți pentru această funcție. Așa că îmi imaginez că fiecare dintre noi are o listă de candidați favoriți". Aceste nume sunt repetate în conversațiile private care au loc între Cardinali înainte de Conclav: "Ce știi despre acest candidat?", întreabă Cardinalii. "Cum crezi că ar reacționa într-o astfel de situație? Ce fel de persoană este? Cum ar reacționa dacă...?" Așadar Cardinalii încearcă apele și privesc în jurul lor, și este prin urmare normal ca aceleași nume - ale celor cu șanse mai mari - să iasă la suprafață de mai multe ori.
Adunările plenare ținute de Cardinalii electori începând de luni, 4 martie, vor juca un rol determinant în deciderea celor care vor intra de fapt în "cursa" pentru papalitate în Capela Sixtină. Acolo Cardinalii vor ajunge la un consens și acolo va începe să reiasă ideea adevăratelor nevoi ale Bisericii, a estimat Cardinalul DiNardo. Pentru Cardinalii DiNardo și O'Malley's va fi primul Conclav. "Va fi o premieră pentru mai mult de jumătate dintre noi... în timpul adunărilor generale vom asculta diferite voci din întreaga lume. Cred că pentru mine va fi o experiență de iluminare". Potrivit Cardinalului O'Malley, faptul că există câțiva "candidați evidenți" este un gând liniștitor, pentru că în mod evident este o alegere dintre mai multe figuri care pot fi "Papi competenți". "Nu cred că vreunul dintre noi a sosit aici spunând: 'pentru acesta voi vota'", a continuat el. "Suntem încă în faza de strângere de informații, rugându-ne, cunoscându-ne mai bine unii pe alții; există categoric câțiva candidați excelenți și cu toții recunoaștem talanții lor".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 874, Ultimul acces: 2024-04-16 06:28:54