Cardinalii dornici de Conclav, dar au nevoie de timp ca sa aleaga bine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalii dornici de Conclav, dar au nevoie de timp ca să aleagă bine

[2013-03-03]
Cardinalii electori sunt nerăbdători să aleagă un nou Papă, dar au nevoie de timp pentru a alege liderul cel mai potrivit, susține Cardinalul sud-african Wilfrind Napier. "S-ar putea să fie nevoie de un timp mai lung", care să le permită Cardinalilor să vadă cât de mult știu unii despre alții, a spus prelatul pentru CNS în prima zi de "sede vacante". Nici un Cardinal nu își dorește să stea mult timp departe de Dieceza sa, dar mai ales nimeni nu dorește să lipsească de Paști, care pentru Biserica de rit latini cade anul acesta pe 31 martie. "Dar, pe de altă parte, nici un Cardinal nu dorește să se grăbească, să ia decizii pripite."
Dat fiind că nu există o perioadă de doliu după un defunct Pontif, care de regulă durează 10 zile după moartea unui Papă, mulți Cardinali din Roma se gândesc: "Dacă tot suntem aici, de ce să mai așteptăm?" Totuși, "Biserica întreagă așteaptă un răspuns, cât mai rapid posibil, dar așteaptă răspunsul corect. Vom alege persoana cea mai bună dacă ne grăbim? Sau vom alege mai bine dacă încetinim puțin viteza?" De luni Cardinalii se vor întâlni zilnic, pregătindu-se pentru Conclav, discutând despre nevoile Bisericii și răspunzând diverselor provocări ce se nasc într-un timp dintre Papi. Cardinalii cu vârsta de peste 80 de ani pot participa la aceste întâlniri, dar nu sunt obligați. Aceste Adunări Generale ale Cardinalilor se vor încheia în momentul în care Cardinalii electori se hotărăsc să intre în Conclav.
Cardinalii se vor folosi de întâlniri neoficiale și de Adunările Generale pentru ca să se cunoască între ei. Dar o parte cheie a Adunărilor Generale este schimbul de puncte de vedere și rapoartele despre diferite aspecte din viața Bisericii, din diversele ei regiuni, a mai explicat Cardinalul. Astfel, când vor intra în Conclav, Cardinalii "vor avea o idee mai bună despre ce Papă ar fi potrivit, despre problemele la care trebuie el să răspundă", pe lângă că chiar cel ce va fi ales "va fi mai conștient de nevoile profunde", care cer atenție. Adunările Generale vor da o ocazie Cardinalilor să fie remarcați în intervențiile lor. "Cred că vom auzi anumite discursuri ce ne vor face să ne gândim: 'Acesta este un candidat posibil', îngustându-se astfel lista posibilităților. Simt că la acest Conclav vom avea ocazia să cunoaștem mai îndeaproape mai mulți Cardinali decât la primul Conclav la care am participat", în 2005.
Creat Cardinal în 2001, prelatul sud-african a spus că în primii patru ani ca prinț al Bisericii abia a reușit să îi cunoască pe ceilalți. Dar lucrurile s-au schimbat mulțumită Papei Benedict. "Când era un Consistoriu, invariabil ne chema să ne întâlnim cu o zi înainte", ceea ce le-a oferit șansa să stea împreună, să se cunoască mai bine. "Aceasta nu înseamnă că nu mai trebuie să apelez la Google", pentru a face legătura între un nume și o față, a adăugat el, râzând. Dar a spus că alegerea nu se va face prin puterile internetului: "trebuie să ne punem credința în prezența și în activitatea Duhului Sfânt", ca să îi ajute pe Cardinali să ia decizia bună.
Cardinalul Napier, hirotonit preot pentru Ordinul Franciscan în 1970, crede că Conclavul din 2013 va fi mai dificil "deoarece există o paletă mai largă de opțiuni". De data aceasta sunt "Cardinali tineri care, cred eu, au reale calități de lideri", a spus Arhiepiscopul de Durban, care pe 8 martie împlinește 72 de ani. A fost de acord că vârsta va reprezenta un factor important, candidatul ideal fiind după el între 60 și 65 de ani. Nu doar că e nevoie de forța mentală și fizică a unui om mai tânăr, "dar cred că nici nu mai putem avea încă un pontificat scurt". Aceasta deoarece este nevoie de timp pentru ca un nou Papă să construiască pe importantele temelii lăsate de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea și de Papa emerit Benedict al XVI-lea, pentru a da "acel impuls sincronizat cu nevoile și cerințele care devin tot mai evidente".
Asemenea Fericitului Papă Ioan Paul al II-lea, va fi important pentru noul Papă să călătorească în lume, să își viziteze credincioșii catolici, a spus el. O vizită papală face Biserica Catolică "o realitate vie" pentru oameni și le revitalizează și le întărește credința, un aspect crucial pentru noua evanghelizare. Noul Papă va trebui de asemenea să dezvolte moștenirea Papei emerit, punându-l pe Cristos în centrul vieții și văzând credința ca o experimentare activă și vie a lui Dumnezeu. Cardinalul Napier a amintit că, la întâlnirea cu Cardinalii din 28 februarie, Papa Benedict le-a spus că trebuie să fie "o orchestră" ce lucrează în armonie, în ciuda diferențelor care există între ei. Papa "nu poate face totul singur". Va trebui "să se asigure că își ia lângă el, în Vatican, minți pricepute la organizare și conducere, care să ducă procesul înainte".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 896, Ultimul acces: 2024-03-22 20:38:14