Cardinalul Dolan de New York: un luptator plin de bucurie al noii evanghelizari - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Dolan de New York: un luptător plin de bucurie al noii evanghelizări

[2013-02-27]
Papii sunt aleși de membrii Colegiului Cardinalilor, nu de populația generală catolică și cu siguranță nu de mass-media. Cu toate acestea, prezența Cardinalului Timothy M. Dolan practic pe lista de potențiali viitori Papi a fiecărui jurnalist indică o reală și importantă influență între colegii săi. Motivația principală evidentă este personalitatea exuberantă, extrovertită a Arhiepiscopului de New York, umorul lui viu și spiritul său de auto-ironizare - trăsături care contrastează puternic cu formalitatea asociată de obicei cu prinții Bisericii, dar care în mod vizibil i-au cucerit pe ceilalți participanți la Consistoriul din februarie 2012, în cadrul căruia Papa Benedict al XVI-lea l-a făcut Cardinal.
În discursul său introductiv la o zi specială de reflecție și rugăciune în ajunul acelui Consistoriu, Cardinalul Dolan a reușit rara performanță de a-l face pe de obicei rezervatul Papă Benedict al XVI-lea să râdă tare. Discursul Cardinalului i-a impresionat și pe ascultătorii lui, ca o demonstrație a erudiției și a zelului evanghelic, Papa însuși lăudându-i cuvintele ca fiind "înflăcărate, pline de bucurie și profunde". Fără îndoială, există clerici din Roma și din alte părți care consideră stilul Cardinalului a fi nepotrivit pentru cineva care va ajuta la alegerea Succesorului Sf. Petru - și care ar putea chiar să își asume el însuși acest rol. Aproape sigur este primul Cardinal care să minimizeze așteptările cu privire la alegerea sa ca Papă spunând că acestea trebuie să fi fost induse de "fumatul de marijuana". Totuși, aceste expresii ale sale nu sunt mai șocante decât erau, la timpul lui, frecventele glume și referințe ale Fericitului Ioan XXIII-lea cu privire la originile sale rurale.
Cardinalul Dolan nu a lucrat niciodată în Curia Romană, administrația centrală a Bisericii, din Vatican, dar a fost șapte ani rector al Colegiului Pontifical Nord-American din Roma, timp în care a predat de asemenea la două mari universități pontificale din oraș. Activitatea lui anterioară la Nunțiatura apostolică din Washington, D.C., l-a pus în contact cu corpul diplomatic al Vaticanului, canalul principal de comunicare între Episcopii locali și Sfântul Scaun. Singurul mare punct slab al Cardinalului ar putea fi naționalitatea lui. Americanii au fost considerați timp îndelungat ca neeligibili pentru papalitate, ca nu cumva conducerea Bisericii să pară a fi legată de dominația economică și geopolitică a Statelor Unite. Dar această prejudecată pare a se fi diminuat. Este semnificativă în acest sens, între altele, relația schimbată dintre Biserica Catolică și mari segmente din societatea americană.
Acum când secularizarea se răspândește chiar și în țara lor tradițional religioasă, Episcopii americani au devenit tot mai mult exponenți ai protestelor și împotrivirii față de ceea ce ei avertizează a fi încălcări ale libertății religioase. Ca președinte al Conferinței Episcopilor Catolici Americani și Arhiepiscop în cea mai mare piață de comunicare din țară, Cardinalul Dolan este efectiv liderul acestei rezistențe, pe care a condus-o cu umorul lui caracteristic, astfel încât chiar și oponenților le este greu să îl catalogheze drept dușman. Dacă ceilalți Cardinali îi priveau odinioară pe americani cu oarecare precauție, ca potențiali purtători ai ereziilor moderniste sau ai ecleziologiei de influență protestantă, acum i-ar putea vedea mai degrabă ca apărători ai credinței pe unul dintre importantele câmpuri de luptă cu secularismul. Acum când Cardinalul Dolan se alătură celor care vor alege următorul Papă, reușitele lui în această luptă constituie probabil cea mai importantă scrisoare a lui de recomandare.
Născut în St. Louis în 6 februarie 1950, Timothy Dolan a studiat la Seminarul din St. Louis și la Colegiul Cardinal Glennon, unde a obținut licența în filozofie. Și-a completat studiile la Colegiul Pontifical Nord-American din Roma și la Universitatea Pontificală Angelicum, obținând licența în teologie. Hirotonit preot în 1976, și-a petrecut primii ani de preoție între slujirea pastorală în parohia St. Louis și studiile și munca în Washington, obținând doctoratul în istoria Bisericii din America, de la Universitatea Catolică a Americii, și fiind timp de cinci ani secretar la Nunțiatura apostolică. A fost timp de doi ani vice-rector al Seminarului Kenrick-Glennon din St. Louis, și rector al Colegiului Nord-American, înainte să fie numit Episcop auxiliar de St. Louis, în 2001. Un an mai târziu a fost numit Arhiepiscop de Milwaukee. A fost numit Arhiepiscop de New York în 2009. Un an mai târziu a fost ales președinte al Conferinței Episcopilor Catolici Americani, iar în 2012 a fost creat Cardinal. Este în prezent membru al Consiliului de conducere al Universității Catolice a Americii și membru al Consiliilor Pontificale pentru Noua Evanghelizare și pentru Comunicațiile Sociale. (după un material CNS)

Sursa: www.InsideTheVatican.com


Contor Accesări: 413, Ultimul acces: 2021-09-16 23:23:54