Papa increzator ca Dumnezeu va conduce Biserica pe mai departe - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa încrezător că Dumnezeu va conduce Biserica pe mai departe

[2013-02-27]
Papa Benedict al XVI-lea le-a spus astăzi celor 150.000 de persoane care au venit să asiste la ultima sa audiență generală că se simte încrezător și liniștit în pragul retragerii, deoarece Biserica nu este a lui ci a lui Dumnezeu, iar Acesta "nu o va lăsa să se scufunde". "În acest moment, există în mine o mare încredere, pentru că știu, știm noi toți, că Cuvântul adevărului Evangheliei este forța Bisericii, este viața ei. Evanghelia purifică și reînnoiește, aduce rod, oriunde comunitatea credincioșilor o ascultă și primește harul lui Dumnezeu în adevăr și în caritate. Aceasta este încrederea mea, aceasta este bucuria mea."
Papa a sosit în Piața San Pietro făcând un tur în papamobil, binecuvântând mulțimile care îi scandau numele și fluturau pancarte ce arătau că au venit din toate părțile Europei, chiar și de pe alte continente. "Inima unui Papă se lărgește la lumea întreagă", a spus Pontiful. "Aș vrea să mulțumesc din inimă și tuturor persoanelor numeroase din toată lumea, care în ultimele săptămâni mi-au trimis semne emoționante de atenție, de prietenie și de rugăciune. Da, Papa nu este niciodată singur, acum experimentez asta încă o dată într-un mod așa de mare încât atinge inima. Papa aparține tuturor și foarte multe persoane se simt foarte aproape de el." A mărturisit apoi că, pe lângă scrisorile "de la mai marii lumii", primește și "foarte multe scrisori de la persoane simple care-mi scriu pur și simplu din inima lor și mă fac să simt afecțiunea lor, care se naște din faptul de a fi împreună cu Cristos Isus, în Biserică. Aceste persoane nu îmi scriu așa cum se scrie de exemplu unui principe sau unui mare om care nu este cunoscut. Îmi scriu ca frați și surori sau ca fii și fiice, cu sentimentul unei legături familiare foarte afectuoase. Aici se poate atinge cu mâna ce anume este Biserica - nu o organizație, o asociație cu scopuri religioase sau umanitare, ci un trup viu, o comuniune de frați și surori în Trupul lui Isus Cristos, care ne unește pe toți."
Papa Benedict al XVI-lea va părăsi tronul Sf. Petru la 28 februarie, astfel că din 1 martie Biserica Catolică nu va mai avea o perioadă Papă. Această plecare l-a făcut se reflecteze asupra ultimilor opt ani ca Succesor al lui Petru, pe care Isus l-a chemat să fie pescar de oameni. "Când, la 19 aprilie în urmă cu aproape opt ani, am acceptat să asum slujirea petrină, am avut certitudinea fermă care m-a însoțit mereu: această certitudine a vieții Bisericii din Cuvântul lui Dumnezeu. În acel moment, așa cum am spus deja de mai multe ori, cuvintele care au răsunat în inima mea au fost: Doamne, de ce îmi ceri aceasta și ce anume îmi ceri? Este o povară mare aceea pe care mi-o pui pe umeri, dar dacă Tu îmi ceri aceasta, la cuvântul Tău voi arunca năvoadele, fiind sigur că Tu mă vei conduce, chiar și cu toate slăbiciunile mele. Și după opt ani pot spune că Domnul m-a condus, mi-a fost aproape, am putut să percep zilnic prezența Sa. A fost o bucată de drum al Bisericii care a avut momente de bucurie și de lumină, dar și momente grele; m-am simțit ca Sfântul Petru cu Apostolii în barcă pe lacul din Galileea: Domnul ne-a dăruit atâtea zile de soare și de briză ușoară, zile în care pescuirea a fost abundentă; au fost și momente în care apele erau agitate și vântul potrivnic, ca în toată istoria Bisericii, și Domnul părea că doarme. Dar am știut mereu că în barca aceea este Domnul și am știut mereu că barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastră, ci a Sa. Și Domnul nu o lasă să se scufunde; El este cel care o conduce, desigur și prin oamenii pe care i-a ales, pentru că așa a voit. Aceasta a fost și este o certitudine, pe care nimic n-o poate întuneca."
Pontiful a amintit și de Anul Credinței, pe care l-a decretat "pentru a întări tocmai credința noastră în Dumnezeu într-un context care pare să-l pună tot mai mult pe planul al doilea. Aș vrea să vă invit pe toți să reînnoim încrederea fermă în Domnul, să ne încredințăm ca niște copii în brațele lui Dumnezeu, fiind siguri că acele brațe ne susțin mereu și sunt ceea ce ne permite să mergem în fiecare zi, chiar și în oboseală. Aș vrea ca fiecare să se simtă iubit de acel Dumnezeu care l-a dăruit pe Fiul său pentru noi și care ne-a arătat iubirea sa fără margini. Aș vrea ca fiecare să simtă bucuria că este creștin. Într-o frumoasă rugăciune care ar trebui recitată zilnic dimineața se spune: 'Te ador, Dumnezeul meu, și te iubesc cu toată inima mea. Îți mulțumesc pentru că m-ai creat, pentru că m-ai făcut creștin....' Da, să fim bucuroși pentru darul credinței; este binele cel mai prețios, pe care nimeni nu ni-l poate lua! Să-i mulțumim Domnului pentru asta în fiecare zi, cu rugăciunea și cu o viață creștină coerentă. Dumnezeu ne iubește, dar așteaptă ca să-l iubim și noi!"
La final Sfântul Părinte a îndemnat din nou la încredere: "Dumnezeu conduce Biserica sa, o susține mereu și mai ales în momentele dificile. Să nu pierdem niciodată această viziune de credință, care este unica adevărată viziune a drumului Bisericii și al lumii. În inima noastră, în inima fiecăruia dintre voi, să fie mereu certitudinea bucuroasă că Domnul este alături de noi, nu ne abandonează, ne este aproape și ne învăluie cu iubirea sa. Mulțumesc!" La saluturile în limbi, ultimul a fost adresat în limba română: "Lăudat să fie Isus Cristos! Adresez un salut cordial credincioșilor de limba română, mai ales celor de la Oradea! Vă primesc cu bucurie și vă doresc ca pelerinajul vostru să aducă roade bune pentru voi și comunitățile voastre. Vă binecuvântez din toată inima!" Pelerinajul la care s-a referit a fost cel organizat de Dieceza de Oradea, în frunte cu Episcopul romano-catolic Böcskei László.
Legături:
Textul integral al audienței generale

Sursa: www.InsideTheVatican.com


Contor Accesări: 404, Ultimul acces: 2021-09-16 20:19:07