Conclavul pentru alegerea urmatorului Papa, zguduit de primul scandal - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Conclavul pentru alegerea urmatorului Papa, zguduit de primul scandal

[2013-02-22]
In SUA si Italia creste presiunea populara pentru ca un cardinal american cu un rol important in ascunderea abuzurilor sexuale ale preotilor sa nu participe la conclavul pentru alegerea urmatorului Papa.
Cardinalul de California, Roger Mahony, este doar cel mai important dintre cardinalii compromisi care ar rebui sa voteze luna viitoare, scrie AP.
In pofida presiunilor publicului, Mahony a anuntat clar ca va participa si nimeni nu-l poate impiedica sa vina. Si un istoric al Vaticanului a demonstrat ca nu este niciun precedent cand un cardinal nu a participat la conclav din cauza unui scandal personal.
Insa campania tot mai extinsa arata ca credinciosii catolici obisnuiti doresc sa aiba o voce mai puternica in alegerea Papei si arunca o umbra asupra viitoarei alegeri de la Vatican.
Se stie ca, inaintea unui conclav, sunt dezgropate toate problemele cardinalilor, mai ales in zilele cand presa nu este ocupata cu alte stiri, si nici de aceasta data nu este diferit.
Saptamana aceasta influenta revista italiana de chestiuni catolice, Famiglia Cristiana, si-a intrebat cititorii daca Mahony ar trebui sa participe la conclav, avand in vedere scandalul abuzurilor sexuale comise de preoti, pe care a incercat sa il inabuse. Majoritatea celor 350 de voturi a fost "Nu".
Revista este distribuita gratuit in parohiile italiene, in fiecare duminica, si faptul ca a initiat acest sondaj trebuie sa fie privit ca un indicativ al faptului ca lumea catolica a inceput sa se intrebe daca nu cumva cardinalii "patati" ar trebui sa nu mai voteze. Este o turnura interesanta pentru o tara catolica conservatoare care a pastrat mult timp tacerea asupra abuzurilor preotilor.
Aceasta intiativa a fost urmata de o petitie a unui grup din SUA, Catholics United, care i-a cerut lui Mahony sa se retraga de la conclav. Pana acum, 5.600 de persoane au semnat-o.
Luna trecuta, un tribunal din Los Angeles a ordonat publicarea a mii de pagini privind peste 120 de preoti acuzati de abuzuri sexuale. In documente se dovedeste ca Mahony si alti oficiali inalti ai arhidiocezei au facut manevre ascunse pentru a apara preotii acuzati si a proteja biserica de un scandal.
Mahony a fost indepartat din functiile detinute in arhidioceza, insa nu si de rolul de cardinal. Mahony a rapuns pe blogul sau revarsarii de manie din partea publicului, scriind despre multele "umiliri" pe care le-a indurat Iisus.
"Avand in vedere toate furtunile care m-au inconjurat pe mine si arhidioceza mea din Los Angeles, gratia Dumnezeiasca m-a ajutat sa inteleg: nu sunt chemat sa il servesc pe Iisus in umilinta. Sunt chemat pentru ceva mai profund - sa fiu umilit, dizgratiat si respins de multi".
Sambata, Mahony va fi interogat sub juramant in cadrul unui proces privind abuzurile preotilor, cu privire la felul in care a gestionat problema unui preot care ar fi molestat 26 de copii in arhidioceza Los Angeles in 1987. Parintele Nicolas Aguilar Rivera a fugit in Mexic in 1988 dupa ce s-au plans parintii copiilor si face subiectul unui mandat de arestare atat in SUA cat si Mexic.
In ziarele italiene au mai fost publicate si alte biografii de cardinali cu probleme ce vor participa la conclav si a caror prezenta va "rusina" Vaticanul, scrie sursa citata.
Printre acestia se afla cardinalul irlandez Sean Brady, acuzat ca a acoperit abuzuri sexuale; cardinalul belgian Godfried Danneels, ale carui birouri au fost perchezitionate in 2010 de politie in cadrul unui caz privind preotii pedofili; cardinalul Justin Rigali, care a demisionat din functia de arhiepiscop de Philadelphia dupa ce un juriu l-a acuzat ca a pastrat in functie preoti care au comis abuzuri sexuale.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 416, Ultimul acces: 2021-07-22 15:37:26