Fundamentalism religios vs drepturile omului la Muzeul Taranului Roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fundamentalism religios vs drepturile omului la Muzeul Țăranului Român

[2013-02-22]
E limpede că BOR este mai aproape de extremism decât de creștinism. Dar există măcar un teolog român care să facă diferența între religie și fundamentalism?
Aseară, la Noul Cinematograf al Regizorului Român din Muzeul Țăranului Român, 50 de fundamentaliști creștini și naționaliști au oprit un eveniment care se desfășura legal și cu aprobare într-o instituție publică. Mulți se întreabă pe drept cuvânt de ce Poliția și Jandarmeria nu au intervenit, cum au putut asista impasibili sau chiar complice? Corect! Și sper că vor exista suficiente presiuni cât să avem și o poziție oficială a acestor instituții dacă nu cumva și niște demisii sau demiteri.
Dar pentru că un protest ca cel de aseară de la MȚR se încadrează în tiparul manifestărilor radicale, ale fundamentalismului religios, ce mă interesează mai mult este ce și cum vor vorbi despre acest subiect teologii ortodocși români și BOR.
Când vezi fundamentaliști islamiști zugrăviți în filmele americane de propagandă salivezi precum câinele lui Pavlov: teroriștii! Ce-ți lipsește să vezi că și creștinii radicali sunt la fel? Câteva filme proaste ca Argo sau Taken I și II? Sau un dram de realism? Dacă te ajută puțin amintește-ți de Anders Breivik – spre deosebire de filmele americane asta e poveste reală!
În numele creștinismului – ca al oricărei alte religii – s-au făcut de-a lungul timpului nenumărate victime și Biserica Catolică le-a recunoscut pe unele dintre ele. Ce putem spune însă despre BOR?
BOR a fost în perioada interbelică principala parteneră a Mișcării Legionare!
BOR a fost în perioada comunistă o importantă parteneră a regimului și a Securității!
BOR este astăzi partenera organizațiilor extremiste precum ASCOR și Noua Dreaptă!
Din aceste motive nu putem avea așteptări prea mari de la BOR în raport cu ideea de drepturi ale omului. BOR este mai aproape de extremism decât de creștinism.
Dar se vor găsi printre intelectualii conservatori și teologii români, unii care să vorbească despre acest incident din perspectiva drepturilor cetățenilor români aparținând minorităților sexuale? Pentru că am facut mai sus o scurtă paralelă între terorismul islamic și cel creștin, iată aici și aici câteva exemple de muftii sau teologi islamici care condamnă extremismul.
De la teologii români încă așteptăm să explice enoriașilor conservatori că România funcționează după lege nu după Biblie.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 409, Ultimul acces: 2021-07-23 21:03:05