Papa a amendat legea conclavului romano-catolic: Succesorul sau va fi ales mai repede - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a amendat legea conclavului romano-catolic: Succesorul sau va fi ales mai repede

[2013-02-26]
Papa Benedict al XVI-lea a amendat o lege a Bisericii Romano-Catolice, astfel incat conclavul care il va alege pe succesorul sau sa poata fi devansat, transmite Vaticanul.
Aceasta schimbare inseamna ca nu va mai fi nevoie de perioada de 15 zile care trebuia sa treaca de la vacantarea functiei Papei pana cand cardinalii urmau sa inceapa conclavul, transmite BBC.
Prin urmare, conclavul poate incepe inainte de data de 15 martie, termen dupa care initial ar fi trebuit sa se adune cardinalii.
"Am lasat Colegiului Cardinalilor posibilitatea sa devanseze inceputul conclavului odata ce toti cardinalii sunt prezenti sau sa impinga inapoi data alegerii cu cateva zile, daca va fi un motiv serios", a transmis Papa Benedict al XVI-lea, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, parintele Federico Lombardi.
Oficialii de la Vatican au explicat ca schimbarea se datora partial faptului ca constitutia bisericii a fost scrisa in principal pentru un conclav ce urma unei morti a Papei, mai degraba decat unei demisii.
Demisia Papei Benedict al XVI-lea va intra in vigoare joi, 28 februarie.
Papa publica o interpretare ce permite cardinalilor sa organzieze anticipat conclavul
Astfel, decizia datei de inceput a conclavului va fi luata de cardinali, insa acest moment nu va avea loc mai devreme de 1 martie.
Un conclav care incepe la jumatatea lunii martie ar fi lasat putin timp pentru a avea un nou Papa instalat pentru una dintre cele mai importante perioade din calendarul catolic, Saptamana Sfanta dinainte de Paste incepand pe 24 martie.
Asadar este de asteptat ca procesul alegerii unui nou Papa sa inceapa candva in jurul datei de 11 martie, deci peste aproximativ doua saptamani. Atunci, cardinalii se vor incuia in conclav si vor alege un nou Papa.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 824, Ultimul acces: 2024-03-21 20:31:37