Cu cine merge Biserica daca se rupe USL - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cu cine merge Biserica daca se rupe USL

[2013-02-26]
Imi spune un prieten din copilarie, preot catolic, ca niste tovarasi de misiune, ortodocsi sunt macinati de griji: ce se va intampla cu Biserica daca se rupe USL? Sa-mi cada furculita din mana!
Omul mi-a explicat ca preotii respectivi s-au pus cu "arme" si bagaje in slujba politicienilor care salveaza zi de zi Romania de Traian Basescu, prin urmare o scindare, pentru a merge PNL si PSD pe coridoarele lor, nu se potriveste cu alocarile promise. Caci Finantele sunt intr-o parte, consiliile judetene au diferite culori, in timp ce rugaciunile sunt la comun.
Sa vedem ce inseamna Biserica asta, care a cazut in privinta increderii la 66 de procente, cel mai scazut nivel ever, ca se le putem da un raspuns. In primul rand, in Romania se construiesc sau se repara mai multe lacasuri de cult decat scoli, spitale si camine de batrani (din alea de stat, unde pensia ajunge si pentru mancare, si pentru medicamente).
In al doilea si in al treilea rand, tot asa. Preotii se inmultesc mereu, prin urmare n-or sa slujeasca sub cerul liber, caci isi imagineaza probabil ca Dumnezeu e surd fara interfata grafica. Si nici n-or sa stea vreodata intr-o casa unde sa achite lumina din leafa, precum cuviosii care le calca disperati pragul.
Dar pentru asta e nevoie de factorul politic. Asta, factorul, e ocupat cu ale lui, nu-i sta mintea la cele sfinte decat in campaniile electorale, prin urmare ce poate face un preot? In primul rand, sapa o groapa. Pe urma incepe sa bata drumurile. Imi dai? Iti dau, ca mi-i frica. El, preotul, este El, in acceptiunea proprie, deci teme-te!
Nici credinciosii nu sunt de lepadat. Ei platesc cotizatie. Spre exemplu, unsul Domnului din Valcele nu le taie chitanta pentru toata suma, caci are de platit doctoratul, iar lor nu li se pare aiurea sa faci evaziune fiscala in numele lui Dumnezeu. Asta deoarece s-au abandonat total in mainile predicatorului, ca si cand ar fi psiholog. Deci cand le spune despre cutare ca e valabil, deci basti la vot, e musai sa te supui. Caci te vede Cel de Sus, care are un interpus.
In al patrulea si in al cincilea rand, daca o mama cu cinci copii abia scapata din mainile tatalui betiv bate la usa casei parohiale cu foamea in gat, nu se intampla nimic. Caci nu bate. Stie ca nu are sens. Sa mearga la factorul politic, pentru care a votat deoarece asa i s-a spus dupa liturghie, nu este o optiune. Pana la bodyguarzi are caine rau.
L-am intrebat pe prietenul meu de ce a scazut increderea populatiei in Biserica neamului. Pentru ca oamenii s-au saturat de ea. Pentru ca s-au prins ca ei nu conteaza in nicio ecuatie, pentru ca, instinctiv, simt o complicitate vinovata.
Si ce vina are USL? Niciuna, fireste. Se vor ruga in continuare pentru succesul lor. Preotii vireaza mai iute ca fratii Schumacher, mereu vor avea un stapan pe care sa-l slujeasca pentru a avea prostime de sedus. Cu totii. In numele solidaritatii. Ban la ban trage.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 875, Ultimul acces: 2024-04-12 08:55:02