Marin Sorescu omagiat la Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Marin Sorescu omagiat la Craiova

[2013-02-26]
Timp de trei zile, 25, 26 și 27 februarie, Cetatea Băniei a devenit capitala culturii naționale. Scriitori, academicieni, actori, reprezentanți ai autorităților locale, prieteni și apropiați ai poetului și dramaturgului născut în Bulzeștii Doljului la sfârșit de februarie 1936, au venit să-l omagieze în cadrul celei de-a XIII-a ediții a “Zilelor Marin Sorescu”.
Programul manifestărilor omagiale a debutat ieri printr-o ședință solemnă care a avut loc în Sala Mare a Consiliului Local al Primăriei Municipiului Craiova.
După cum a precizat Gheorghe Cioiu, printre invitații de onoare s-a numărat și Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de personalități ale vieții academice și culturale, precum: acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cimpoi și Nicolae Dabija (veniți de la Chișinău), acad, Nicolae Breban, acad. Vasile Tărâțeanu (Chișinău), actorii Tudor Gheorghe, Ilie Gheorghe, Emil Boroghină și alții. Ședința solemnă a fost moderată de acad. Eugen Simion, cel care, în cuvântul de deschidere a tras un semnal de alarmă cu privire la subaprecierea și chiar înlăturarea valorilor, precum și la nevoia de reconstituire a discursului identitar românesc, opera lui Marin Sorescu constituind un bun argument ce pledează pentru întoarcerea la adevăratele valori ale neamului românesc.
În intervenția avută de la masa prezidiului, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat modelul reprezentat pentru noi de personalitatea scriitorului Marin Sorescu. “Este o deosebită bucurie să observăm că de la an la an, festivitățile de comemorare a marelui scriitor Marin Sorescu cresc în amploare, devenind deja o tradiție în arealul cultural oltean și chiar național. Este de asemenea un privilegiu pentru noi să-l avem pe Marin Sorescu ca model de personalitate spirituală, culturală, istorică și umană, un model care ne unește și ne face să regăsim demnitatea de români în general și de olteni în special. Sărbătorindu-l astăzi pe Marin Sorescu, noi ne hrănim din spiritualitatea lui, trăim în prezent și nădăjduim în viitor. Îl comemorăm și îl pomenim în același timp pe cel care este viu prin opera și prin sufletul său. Dumnezeu să-l odihnească iar pe noi să ne întărească în dragostea față de el, pentru a-i conserva așa cum se cuvine opera și întreaga sa lucrare săvârșită pe acest pământ”, a încheiat IPS Irineu.
Tot în cadrul întrunirii solemne de ieri au fost decernate și două premii “Marin Sorescu”. Acestea au fost înmânate maestrului Tudor Gheorghe, pentru “contribuția excepțională în interpretarea creației lui Marin Sorescu” și academicianului Nicolae Breban, pentru valoarea operei și prietenia sa cu Marin Sorescu.
Programul primei zile a continuat cu o masa rotunda pe tema 'Modelul sorescian' găzduită de Colegiul Ștefan Velovan din Craiova, la care au luat parte câțiva dintre invitații de onoare ai evenimentului, cadre didactice și elevii unității școlare. Ziua s-a încheiat cu un moment de excepție, concertul extraordinar susținut în premieră națională pe scena Teatrului Național din Craiova de maestrul Tudor Gheorghe sub genericul “Ce-am avut și ce-am pierdut”, inspirat din operele lui Marin Sorescu.
Printre celelalte manifestari organizate astăzi amintim medalionul literar „Marin Sorescu”, recitări din creația soresciană si o deplasare la Casa memorială a poetului din comuna Bulzești. Zilele “Marin Sorescu” se vor încheia miercuri, 27 februarie, la Liceul de artă din Craiova ce poartă numele sărbătoritului, cu un spectacol muzical vocal-instrumental realizat de elevii liceului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 879, Ultimul acces: 2024-04-19 09:33:44