Ultimele exercitii spirituale pentru Papa au explorat legatura dintre adevar si frumusete - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ultimele exerciții spirituale pentru Papa au explorat legătura dintre adevăr și frumusețe

[2013-02-23]
Papa Benedict al XVI-lea a încheiat exercițiile spirituale pentru Postul Mare, mulțumindu-le colaboratorilor pentru sprijinul din acești ultimi opt ani și reflectând asupra relației dintre adevăr și frumusețe. "Dragi prieteni, aș vrea să vă mulțumesc vouă tuturor, și nu numai pentru această săptămână, ci pentru acești opt ani, în care ați purtat împreună cu mine, cu mare competență, afect, iubire, credință, povara slujirii petrine", a spus Pontiful. "Rămâne în mine această recunoștință și chiar dacă acum se termină comuniunea 'exterioară', 'vizibilă' - așa cum a spus Cardinalul Ravasi - rămâne apropierea spirituală, rămâne o profundă comuniune în rugăciune. Având această certitudine mergem înainte, siguri de victoria lui Dumnezeu, siguri de adevărul frumuseții și al iubirii."
Sfântul Părinte a rostit aceste cuvinte la sfârșitul meditației de la ora 9, din această dimineață, din capela Redemptoris Mater, din Palatul Apostolic. Meditațiile au fost ținute de Cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, participând și membrii ai Curiei. Pontiful a amintit tema acestor zile - "Arta de a crede, arta de a ne ruga" - și a amintit că "teologii medievali au tradus cuvântul logos nu numai cu verbum, ci și cu ars: verbum și ars sunt interschimbabile. Numai în cele două împreună apare, pentru teologii medievali, toată semnificația cuvântului logos. Logos-ul nu este numai o rațiune matematică: Logos-ul are o inimă, Logos-ul este și iubire. Adevărul este frumos, adevărul și frumusețea merg împreună: frumusețea este sigiliul adevărului."
Cardinalul Ravasi și-a bazat meditațiile pe Psalmi, iar într-una din secțiuni a arătat că Creația lui Dumnezeu a fost făcută bună, dar răul o atacă constant. "Aproape pare că cel rău vrea permanent să murdărească creația, pentru a-l contrazice pe Dumnezeu și pentru a face de nerecunoscut adevărul său și frumusețea sa", a spus Papa. "Într-o lume astfel marcată și de rău, Logos-ul, Frumusețea veșnică și Ars veșnică, trebuie să apară drept 'caput cruentatum' (cap însângerat). Fiul întrupat, Logos-ul întrupat, este încoronat cu o coroană de spini; și totuși chiar așa, în această figură suferindă a Fiului lui Dumnezeu, începem să vedem frumusețea cea mai profundă a Creatorului și Răscumpărătorului nostru; putem, în tăcerea 'nopții întunecate', să ascultăm totuși Cuvântul. A crede nu este altceva decât, în întunericul lumii, a atinge mâna lui Dumnezeu și astfel, în tăcere, a asculta Cuvântul, a vedea Iubirea."
Legături:
Textul integral al intervenției papale

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 414, Ultimul acces: 2021-07-23 21:39:10