Vaticanul critica presa pentru influenta asupra alegerilor papale - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vaticanul critică presa pentru influența asupra alegerilor papale

[2013-02-23]
În contextul în care Conclavul pentru alegerea noului Papă se apropie, presa a izbucnit cu speculații despre demisia Sfântului Părinte, iar secretariatul de stat al Vaticanului a reacționat avertizând despre știrile "complet false și neverificabile" apărute, care ar ținti spre influențarea opiniei publice vizavi de votul care este oricum exclusiv în mâna Cardinalilor ce nu au împlinit 80 de ani.
"Este deplorabil faptul că cu cât ne apropiem de începerea Conclavului, în care Cardinalii își vor exprima liber opțiunea, în fața propriei conștiințe și a lui Dumnezeu, există o difuzare largă și adesea neverificată, de știri ipotetice sau complet false, care aduc daune serioase persoanelor și instituțiilor", se spune într-o declarație de presă dată de secretariatul de stat al Vaticanului astăzi, 23 februarie. Publicațiile italiene, dar și din toată lumea, au fost pline în aceste zile cu speculații privind cauzele care l-au determinat pe Papa Benedict al XVI-lea să se retragă, precum și despre modul în care își va petrece ultimele zile de pontificat.
De exemplu cotidianul italian "La Repubblica", în ediția din 22 februarie, susține că o comisie de trei Cardinali ar fi descoperit o rețea de preoți homosexuali, supuși acum șantajului. Alte publicații vorbesc despre o întâlnire a Papei Benedict cu Cardinalii în Bazilica Santa Maria Maggiore, în ultima zi în funcție, informație negată de pr. Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun. Cardinalii ce îl vor alege pe noul Papă, subliniază secretariatul de stat în comunicat, "au de înfruntat numeroase forme de presiune externă". "Astfel de presiuni au ca scop condiționarea deciziilor după o logică politică sau lumească", se mai spune.
În trecut, nu era neobișnuit ca statele sau politicienii să "exercite presiuni privind alegerea Papei", admite secretariatul. Dar "astăzi se încearcă să se facă aceasta prin intermediul opiniei publice, care se bazează adesea pe judecăți ce nu țin cont de aspectul spiritual al momentului pe care îl trăiește acum Biserica". Secretariatul de stat îi îndeamnă pe catolici să se concentreze în aceste momente pe "ceea ce este esențial: să se roage pentru Papa Benedict, să se roage ca Duhul Sfânt să lumineze Colegiul Cardinalilor, să se roage pentru viitorul Papă, încrezători că viitorul bărcii lui Petru se află în mâinile lui Dumnezeu".

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 431, Ultimul acces: 2021-07-24 07:20:25