Liturghie arhiereasca la Manastirea Sfintii Trei Ierarhi de la Gruiul Lupului, judetul Valcea - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie arhierească la Mănăstirea Sfinții Trei Ierarhi de la Gruiul Lupului, județul Vâlcea

[2013-02-24]
Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea vâlceană Gruiul Lupului a îmbrăcat, astăzi, 24 februarie 2013, haine de sărbătoare.
În Duminica a XXXIII-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la altarul Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” de la Mănăstirea Gruiul Lupului, din localitatea Racovița, județul Vâlcea, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte, a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pericopa evanghelic㠄a Vameșului și a Fariseului”, îndemnându-i pe credincioși să postească și să facă fapte de milostenie asemenea fariseului, și sfătuindu-i să trăiască în smerenie și să înmulțească rugăciunea pentru dobândirea mântuirii ca și vameșul din Evanghelie.
În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Chiorean Emanuel Nectarie de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” Gruiul Lupului a fost hirotonit întru ierodiacon, iar părintele ierodiacon Moisi Traian Cătălin Calinic, tot din obștea acestei chinovii, a fost hirotonit întru ieromonah.
Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de psalții, membrii ai Corului „Thronos” al Patriarhiei Române.
La final, părintele Protos. Macarie Roman, Starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”, a mulțumit Părintelui Ierarh pentru slujba și binecuvântarea adusă acestei tinere obști întemeiată nu demult timp în frumoasa Țară a Loviștei.
La Sfânta Liturghie au fost prezenți numeroși credincioși din parohiile din apropierea mănăstirii, dar și din țară.
Mănăstirea cu hramurile „Sfinții Trei Ierarhi” și „Sfântul Gherasim cel Nou” – Gruiul Lupului este situată în pitoreasca Țară a Loviștei, la altitudinea de 700 m, comuna Racovița, județul Vâlcea.
Piatra de temelie s-a pus la data de 9 august 2009 de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Părintele Stareț Macarie Roman. Ctitorii mănăstirii sunt Preot Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorii principali Frank Timiș și Rareș Țicra.
Biserica este în formă de cruce bizantină, având turnul cu 12 laturi și continuat pe rotund, cu o cruce de 9 m înălțime. Este o biserică monumentală, încadrându-se în stilul arhitectural al Eparhiei Râmnicului, alături de Mănăstirea Cozia. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci.
Dat fiind faptul că mănăstirea se află situată la confluența dintre provinciile istorice Țara Românească și Ardeal, aici vin de hram și sărbători credincioși și pelerini atât din Oltenia cât și din Transilvania.
La data de 2 octombrie 2010, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 70 de preoți și diaconi au oficiat Sfânta Liturghie și slujba de târnosire a Mănăstirii Gruiul Lupului. Mănăstirea are în prezent 25 de viețuitori.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 4316, Ultimul acces: 2024-03-28 05:16:31