Prima biserica ortodoxa din Huedin, restaurata - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prima biserică ortodoxă din Huedin, restaurată

[2013-02-24]
Biserica „Sfântul Nicolae” a Parohiei Huedin I a îmbrăcat duminica aceasta haină de sărbătoare. Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat lăcașul de cult în urma amplelor lucrări de restaurare făcute, atât în interior, cât și la exteriorul lăcașului de cult, în ultimii 20 de ani. Înaltpreasfinția Sa a oficiat apoi Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
“În Duminca Vameșului și Fariseului am slujit într-o biserică specială, în Biserica Sfântul Nicolae din Huedin. Această biserică este specială pentru că a fost construită de către protopopul martir Aurel Munteanu. A venit vremea ca atât exteriorul care era deteriorat, cât și interiorul a cărui pictură era în multe locuri defoliat să fie restaurate. Cu ajutorul lui Dumnezeu, părintele paroh, sprijinit de credincioșii săi, a restaurat biserica”, a declarat ÎPS Părinte Andrei.
Biserica a fost ridicată între anii 1931-1934, fiind primul lăcaș de cult ortodox din Huedin. Ctitorul ei este primul protopop ortodox al Huedinului, ucis în 1940 de ocupanții hortiști. Pentru lucrările realizate la Sfântul lăcaș, părintele paroh a primit din partea Mitropolitului Andrei, Crucea arhiepiscopală. Totodată, celor care au sprijinit lucrările de restaurare le-au fost oferite diplome de cinstire.
La slujbă au participat foarte mulți copii care s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei le-a oferit acestora la final cărți de rugăciuni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1785, Ultimul acces: 2021-07-24 11:11:08