Culturile tinerilor: dificile dar de neignorat - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Culturile tinerilor: dificile dar de neignorat

[2013-02-07]
Papa Benedict al XVI-lea i-a primit în această dimineață pe participanții la adunarea plenară a Consiliului Pontifical pentru Cultură, reunit pe tema "Culturile tinerilor în afirmare". Sfântul Părinte și-a exprimat speranța că munca lor va fi rodnică și va contribui la "lucrarea Bisericii în viețile tinerilor, care este o realitate complexă și articulată, ce nu mai poate fi înțeleasă pornind de la o bază culturală omogenă ci de la un orizont [...] format dintr-o pluralitate de puncte de vedere, perspective și strategii."
Pontiful a vorbit apoi despre "climatul răspândit de instabilitate" care afectează spațiul cultural, politic și economic - subliniind dificultatea pentru tineri în a-și găsi un loc de muncă - și repercusiunile psihologice și relaționale ale acestei instabilități. "Incertitudinea și fragilitatea care îi caracterizează pe atâția tineri îi împinge adesea spre margini, făcându-i aproape invizibili și absenți din procesele culturale și istorice din societate. [...] Sfera afectivă și emoțională, puternic afectată de acest climat, dă naștere unui fenomen aparent contradictoriu precum transformarea în spectacol a vieții private și egoismul narcisist. Chiar și dimensiunea religioasă, experiența de credință și apartenența la Biserică sunt adesea trăite dintr-o perspectivă individualistă și emoțională."
"Cu toate acestea, datele pozitive nu lipsesc, precum voluntariatul, experiențele profunde și sincere de credință, [...] eforturile depuse în multe părți ale lumii pentru a construi societăți capabile să respecte libertatea și demnitatea altora, începând cu cei mai mici și mai slabi. Și toate acestea ne mângâie și ne ajută să avem o imagine mai corectă și mai obiectivă privind culturile tinerilor. Nu putem, astfel, să ne mulțumim cu citirea fenomenului cultural al tineretului după paradigme consolidate, paradigme ce uneori au devenit clișee. Nici nu putem să îi analizăm în moduri care nu mai sunt utile ci se bazează pe categorii culturale expirate și inadecvate. În cele din urmă ne confruntăm cu o realitate foarte complexă dar fascinantă, ce trebuie înțeleasă în profunzime și iubită cu o empatie deosebită."
Papa s-a referit și la tinerii din multe țări ale Lumii a Treia, cu culturile și nevoile lor, reprezentând "o provocare pentru societatea consumistă globală și pentru cultura privilegiilor prestabilite, de care beneficiază un mic grup al populațiilor lumii occidentale. În consecință, culturile tinerilor se 'afirmă' și în sensul că demonstrează o nevoie profundă, un strigăt de ajutor, sau chiar o provocare ce nu poate fi neglijată, nici de societate și nici de comunitatea eclezială." Sfântul Părinte și-a repetat preocuparea pentru așa numita "urgență educațională", care însoțește celelalte urgențe, afectând dimensiuni diferite ale persoanei umane și relațiile noastre fundamentale. De aici decurge, pentru viitorul lumii și al întregii umanități, o sărăcie nu doar economică și socială, dar și umană și spirituală. Dacă tinerii nu mai speră sau nu mai progresează, dacă nu își folosesc energia, vitalitatea și capacitatea de a anticipa viitorul într-o istorie dinamică, atunci descoperim o umanitate închisă în ea însăși, fără încredere și fără o atitudine pozitivă despre viitor."
"Deși suntem conștienți de numeroasele situații problematice, care ating și sferele familiei și apartenenței la Biserică, dorim să ne reînnoim credința în tineri și să reafirmăm că Biserica privește spre condiția lor și spre culturile lor ca un punct de referință inevitabil pentru pastorație. [...] Biserica are încredere în tineri. Își pune speranțele în ei și în energiile lor. Are nevoie de vitalitatea lor pentru a continua să trăiască misiunea primită de la Cristos cu un entuziasm înnoit. Sper foarte mult, astfel, ca Anul Credinței să fie și pentru generațiile tinere o ocazie prețioasă de redescoperire și de întărire a prieteniei cu Cristos, din care izvorăște bucuria și entuziasmul pentru schimbarea în profunzime a culturilor și a societăților."

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 673, Ultimul acces: 2021-09-18 08:14:04