Scrisoarea adresata celor doua Camere ale Parlamentului Romaniei de un grup de 33 de asociatii si organizatii nonguvernamentale crestine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Scrisoarea adresată celor două Camere ale Parlamentului României de un grup de 33 de asociații și organizații nonguvernamentale creștine

[2013-02-07]
În atenția celor două camere ale Parlamentului României
Domnule Președinte al Senatului,
Domnule Președinte al Camerei Deputaților,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Am luat notă de o inițiativă a 23 de ONG-uri prin care se cere sistarea finanțării cultelor religioase din bugetul de stat al României. Motivația petiționarilor este că suma de 0,4% alocată de la buget cultelor religioase ar putea fi direcționată spre sănătate, educație și cercetare.
După cum vă este cunoscut, ultimul recensământ a reliefat faptul că aproape 99% din populația României este religioasă, ateii și agnosticii reprezentând 0,2%. În aceste condiții, ne punem întrebarea dacă reprezentanții acestor ONG-uri, adică cei 0,2% dintre români, pot decide care sunt prioritățile și ce ar trebui să se finanțeze pentru ceilalți 99% dintre noi, marea majoritate membri ai Bisericii Ortodoxe Române.
O parte dintre organizațiile secularist-ateiste, care au programe anarhiste, pro-homosexuale și neomarxiste, semnatare ale acestei inițiative, se regăsesc și în parteneriatul cu "Luna Istoriei LGTB" care este în desfășurare, ceea ce conduce la ideea unei ofensive concertate împotriva Tradiției acestui neam, aceleași organizații contestând orele și manualele de religie și dorind scoaterea icoanelor din instituțiile de învățământ.
Parteneriatul dintre stat și Biserică nu este o invenție recentă, iar importanța religiei a fost subliniată inclusiv de Regele Carol I, în testamentul său: "Zi și noapte m-am gândit la fericirea României, care a ajuns să ocupe acuma o poziție vrednică între statele europene: m-am silit ca simțământul religios să fie ridicat și dezvoltat în toate straturile societății și ca fiecare să îndeplinească datoria sa, având ca țintă numai interesele statului".
Biserica, de-a lungul timpului, a ridicat școli, fundații spitalicești, a făcut acte de caritate, a acordat burse, participând direct la istoria acestui neam, prin îngrijirea sufletelor și asistență socială, prin lupta pentru emanciparea națională acolo unde românii au fost oprimați, prin permanenta însuflețire a nădejdii în viitorul României.
Originile istorice ale actualului raport dintre stat și biserică, prin care statul participă, parțial, la finanțarea acesteia, rezidă în confiscarea proprietăților Bisericii începută în 1859 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De atunci, statul s-a angajat să sprijine financiar Biserica cu bani din bugetul public. Acest fapt a fost precizat mai târziu și de Nicolae Iorga, într-o scrisoare din 1920 către Mitropolitul Miron Cristea, unde sublinia importanța sprijinului pe care statul este dator să îl ofere Bisericii: "În privința legăturilor dintre stat și biserică, eu cred că statul, care a răpit averea bisericii, e dator să o întrețină potrivit cu nevoile vremii noastre. El nu se poate desface nici de datoria de a se socoti legat de dânsa, fiindcă aceasta e un element inseparabil din tradiția noastră națională, a statului generator pentru Romania Mare." Prin Legea cultelor din 1948, regimul bolșevic a naționalizat și ce mai rămăsese în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane.
Legea, nr. 489/2006 privind Libertatea religioasă și regimul general al Cultelor pleacă de la premisa de bază a recunoașterii de către Stat a rolului pozitiv al cultelor în viața societății românești contemporane: "Statul Român recunoaște cultelor rolul spiritual, educațional, social-caritativ, cultural și de parteneri sociali, precum și statutul acestora de factori ai păcii sociale" (art. 7, alin. 1).
Statul roman recunoaște rolul important al Bisericii Ortodoxe și al celorlalte Biserici și Culte recunoscute în istoria națională a României și în viața societății românești (art. 7, alin. 2).
Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Ele se organizează și funcționează în baza prevederilor constituționale și ale prezentei legi, în mod autonom, potrivit propriilor statute (art. 8, alin. 1).
Articolul 29 din Constituție stabilește principiul susținerii acordate de stat cultelor, iar articolul 12 din Legea nr. 489/2006 stabilește că subvențiile acordate de Stat sunt controlate de Stat.
Trebuie să mai precizăm că în Grecia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia și Finlanda, țări membre UE, biserica predominantă este considerată Biserică de Stat.
În general, există ori sprijin direct din partea statului (de exemplu: Danemarca, Irlanda și Norvegia), ori sprijin indirect, prin colectarea de către stat a contribuțiilor credincioșilor, care sunt alocate ulterior fiecărei biserici, cum se întâmplă, de exemplu, în Finlanda, Germania și Suedia. În plus, bisericile din majoritatea statelor europene sunt scutite de la plata multor taxe, inclusiv cele pe proprietățile imobiliare.
Ceea ce doresc să inspire organizațiile care reprezintă secularismul-ateu este atât împotriva legilor din țara noastră, cât și împotriva practicilor curente din majoritatea statelor U.E., unde Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat că finanțarea unor activități ale cultelor religioase de la buget nu constituie o violare a libertății de conștiință a contribuabililor.
Nu în ultimul rând, am vrea să vă reamintim că înmulțirea lăcașurilor de cult după 1990 reprezintă modul prin care neamul românesc a înțeles să-și manifeste spontan credința, după 45 de ani în care Biserica a fost supusă terorii ideologice. O teroare pe care reprezentanții a 0,2% dintre cetățenii acestei țări observăm că sunt tentați să o continue, cerințele lor bazându-se pe falsuri flagrante pe care vor să le impună opiniei publice (sumele vehiculate în sprijinul dat de stat Bisericii sunt de câteva ori mai mari decat cele reale), precum și pe presiunea asupra elementului majoritar creștin-ortodox, care se vede obligat să reacționeze la campaniile mediatice instrumentate de aceste organizații care au un vădit caracter anti-național.
Ținând cont de aceste argumente, noi, semnatarii acestei scrisori, în care dăm glas marii majorități a celor care v-au ales în forurile legislative ale țării, avem încredere că veți lua cea mai bună decizie.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Semnează: Alianța pentru Demnitate Național㠖 Președinte Iulian Capsali, Asociația Christiana – Președinte Prof. dr. Pavel Chirilă, Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro-Vita din România – dr. Christa Todea Gross, vicepreședinte, Alianța Familiilor din România – Director Bogdan Mateciuc, Asociația Rost – președinte Claudiu Târziu, Asociația Pro-Vita București – Președinte Bogdan Stanciu, Asociația pentru Libertatea Românilor – Președinte Nicolae Livadă, Asociația Prietenii Sf. Efrem cel Nou – Președinte pr. Ciprian Staicu, Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului – Președinte Dragoș Tăcăluță, Liga Studenților din Universitatea din București, Liga de Utilitate Public㠖 Președinte Rafael Udriște, Liga Distributistă Română "Ion Mihalache" – Ovidiu Hurduzeu, Asociația "Bucovina Profundă" - președinte Mircea Pușcașu, Asociația Studenților Creștini – Ortodocși din România filiala București, Fundația "Sfinții Martiri Brâncoveni", Suceava, Asociația Predania – Președinte Ion Gurgu, Asociația "Ortodoxia Tinerilor" – Claudiu Bălan, Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Iași – președinte Marcel Lutic, Asociația HRISDORIA – Președinte Augustin Câmpean Dorin, Asociația Civică a Tinerilor Creștin-Ortodocși Români – Președinte Bogdan Ivan, Asociația pentru Cultură și Educație "Sfântul Daniil Sihastrul" – președinte Lucian Cornianu, Asociația "Copil dorit" – președinte Simona Verman, Asociația "Artă și Tradiții Meșteșugărești", Alba – președinte Petruța Pop, Asociația Tinerilor Ortodocși "Orthograffiti" – președinte Alexandra Nadane, Revista Orthograffiti – Laurențiu Dumitru, Fundația Creștină "Părintele Arsenie Boca", Asociația Dascălilor din România, Asociația Familia Ortodoxă, Revista "Familia Ortodoxă", Revista "Foaie Națională", Asociația "Triada", Fundația "Sfânta Irina", Asociația "Prietenii de Familie"

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 655, Ultimul acces: 2021-06-15 10:32:08