CATE CEVA – Benone Burtescu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

CÂTE CEVA – Benone Burtescu

[2013-02-08]
Să mă duc… să nu mă duc…
Sunt invitat la un film. Nu-mi plac filmele. Jocul nu poate egala realitatea vieții nici în tragedia, nici în bucuria ei. Doar trei filme am văzut în viața mea, ‘Splendoare în iarb㔠făcut după frumoasa idee seculară, – totuși -, “Chiar dacă floarea ierbii- acelui ceas / S-a stins pe veci / Noi nu vom pregeta / să căutăm puteri în ce-a rămas”, “Zorba Grecul” – o imitație a deșertăciunii solomonice, și încă unul de care nu-mi mai aduc bine aminte căci s-au petrecut toate cu peste o jumătate de veac în urmă. Nici filmele așa zise “religioase” nu-mi plac. “Jucarea” temelor biblice nu-mi dă nici o satisfacție spirituală. Dar, desigur, în această privință eu nu pot fi un model. V-am spus doar realitatea cu privire la mine.
Și iată-mă pus în situația de a mă întreba în fața dumneavoastră dacă să mă duc sau să nu mă duc la filmul unde sunt invitat și care va rula Sâmbătă 23 Februarie 2013 ora 5;30 la Biserica Adventistă din Glendale, California. Filmul se intituleaz㠓SEVENTH-GAY ADVENTISTS”. S-a nimerit că în Limba Engleză DAY și GAY fac diferență numai de o literă și nimereala aceasta după cum vedeți a fost “inteligent” folosită. Nu sunt sigur dacă acest “joc” de cuvinte evident în defavoarea titulaturii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea ar putea face obiectul unui proces penal și chiar dacă ar putea, nu cred că Biserica face acest lucru. Filmul este un produs “în Biseric㔠făr㠓aprobarea sau dezaprobarea” oficială a Bisericii. El a fost prezentat deja în multe locașuri de închinare (adunări) oficiale, cum și în săli de cinematograf și alte instituții publice, nu doar local ci și internațional. Media i-a făcut o largă publicitate, evangheliști, pastori, profesori de la universități ca Andrews, La Sierra etc., îl recomandă plenar. Din partea conducerii oficiale a Bisericii nu a fost făcut până acum – din cât știu eu -, nici un comentariu, nici negativ, nici pozitiv, cu privire la film și vizionarea lui.
Din multele referiri laudative făcute public prin media cea mai accesibil㠖 internet, publicații, conferințe locale etc. -, amintim (din lipsă de spațiu, timp și prisosință de energie), doar afirmația de felul “Trebuie să fie de lemn cineva care ar viziona filmul să nu plângă și să nu suspine”. Sincer să fiu, m-am legat prea mult de atmosfera de pe Muntele Fericirilor unde Domnul a spus “Ferice de cei ce plâng” ca să plâng de ceva care nu intră în acest principiu de plângere. Să mai adaug că la vizionarea filmului în Decembrie trecut care a avut loc la Universitatea La Sierra, ni se spune că o mie de spectatori au ovaționat îndelung evenimentul, spectacolul.
Iarăși sincer să fiu, să vă fiu, nu prea mă dau în vânt după ovaționări în probleme spirituale, și dacă m-aș duce să văd filmul ori aș fi pus în situația de a ovaționa fără să-mi placă acest lucru, ori n-aș ovaționa, spre neplăcerea celor din jurul meu. Acesta ar fi un motiv să nu mă duc.
Pe de altă parte, dintr-un spirit de cronicar (jurnalism) m-aș duce să văd fenomenul “pe viu”, pentru a nu mi se prezenta denaturat, și eventual să-l condensez în câte ceva. Nu știu. Mai am două săptămâni de cumpănire. Recunosc faptul că mi-ar fi de folos părerea dumneavoastră în acest “să mă duc, să nu mă duc”, oricare ar fi ea, dar nu mi-ar plăcea să vă implic pe nevrutelea.
Problema homosexualității este dezbătută deschis și liber și democratic în tot spațiul secular al lumii. S-au și semnat documente la nivelurile cele mai înalte unde “pro și contra” este liber de exprimat și responsabil adoptat. Înțeleg “Biblia hazlie” care este un produs al ateismului contra religiei. Nu înțeleg însă, sau mai bine zis, mă doare, când persiflarea implică spațiul spiritual al Bisericii în care o viață ne-am zbătut frumos Școala de Sabat, ne-am bucurat Orele Muzicale, ne-am trăit îngenunchiat în adorare sufletul în Sfânta Cină de amintire a răstignirii Domnului. De ce “Seventh-Day Adventists” persiflat în “Seventh-Gay Adventists”, de ce, de ce? Se poate dialoga și altfel, cu decență măcar, cu bunăcuviință.
Adiacent, dar deloc fără însemnătate, știrea că de data aceasta în afara Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, pe cineva a deranjat denumirea Bibliei în versiunea engleză de bază numit㠓King James Bible” și nu doar a propus, ci a și editat și pus spre vânzare biblia pe care a intitulat-o “The QUEEN James Bible”. Nu-i putea găsi alt titlu?
Există o cale serioasă de dezbatere a oricărei probleme. Nu este nevoie de calea batjocurei. Dimpotrivă, trebuie evitată total, pentru că intră sub incidența textului biblic “Dumnezeu nu se lasă batjocorit”.
Ca trăire necăjită a fenomenului de persiflare, nu m-aș duce. Ca analizare a semnelor timpului, m-aș duce. Oricum, destăinuirea dilemei personale cu dumneavoastră, mi-a făcut bine.
Să fiți credincioși.
Benone Burtescu (dburtescu@aol.com)

Sursa: www.InterCer.net


Contor Accesări: 631, Ultimul acces: 2021-06-16 06:42:50