Mons. Zimowski despre Ziua Mondiala a Bolnavului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mons. Zimowski despre Ziua Mondială a Bolnavului

[2013-01-31]
La 11 februarie, în ziua sărbătorii Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, Biserica întreagă va celebra a XXI-a Zi Mondială a Bolnavului, o ocazie de reflecție și de rugăciune pentru toți cei care suferă, dar și pentru cei care lucrează în acest domeniu delicat. Tema aleasă de Papa Benedict al XVI-lea în mesajul său pentru Ziua 2013 se inspiră din fraza pronunțată de Isus Cristos la sfârșitul parabolei samariteanului milostiv: "Mergi și fă la fel" (Lc 10,37). Pentru a aprofunda această temă și celelalte teme legate de Ziua Bolnavului, dar și pentru a discuta despre celebrarea de la 11 februarie 2013 și despre bolile fizice și spirituale care chinuiesc societatea modernă, agenția Zenit l-a intervievat pe Arhiepiscopul Zygmunt Zimowski, președinte al Consiliului Pontifical al Pastorației Sănătății. Redăm interviul, după traducerea apărută pe Ercis.ro.
- Pentru ce Biserica a dedicat o Zi Mondială tuturor bolnavilor?
- Ziua Mondială a Bolnavului - așa cum este precizat de Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea în scrisoarea din 13 mai 1992 cu care instituia celebrarea - se naște din conștiința că Biserica, "după exemplul lui Cristos, a simțit mereu în decursul secolelor datoria de a-i sluji pe bolnavi și pe suferinzi ca parte integrantă a misiunii sale" (Dolentium Hominum, 1), și că tocmai prin oferirea de îngrijire și mângâiere dezinteresată persoanei suferinde "trăiește astăzi un moment fundamental al misiunii sale" (Christifideles laici, 38). Toate acestea ținând cont de "natura mântuitoare a oferirii suferinței, care, trăită în comuniune cu Cristos, aparține însăși esenței răscumpărării" (cf. Redemptoris missio, 78).
- Cum a fost aleasă această dată?
- Data, așa cum s-a stabilit tot de Papa Wojtyla în aceeași scrisoare, coincide cu comemorarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de Lourdes, ziua de 11 februarie. De fapt, chiar în ținutul Sfintei Bernadeta Soubirous s-a desfășurat prima ediție a Zilei în 1993.
- Care sunt finalitățile Zilei?
- Pentru a sensibiliza poporul lui Dumnezeu și societatea civilă să îi ajute pe bolnavi și să valorizeze suferința. Și pentru ca să implice comunitățile creștine și familiile călugărești în pastorația sanitară și să favorizeze angajarea voluntariatului. Totodată, printre obiective este acela de a promova formarea spirituală și morală a lucrătorilor sanitari, amintind întocmai de importanța asistenței religioase dată bolnavilor.
- Deci nu se adresează numai bolnavilor?
- Așa cum a subliniat Papa Benedict al XVI-lea în mesajul său din acest an, este necesar să se țină cont de faptul că această zi este dedicată tuturor bolnavilor, dar și lucrătorilor sanitari, credincioșilor creștini și persoanelor de bunăvoință. Ziua Bolnavului, a spus Papa, este un "moment forte de rugăciune, de împărtășire, de oferire a suferinței pentru binele Bisericii și de chemare adresată tuturor să recunoască în persoana fratelui bolnav Fața Sfântă a lui Cristos care, suferind, murind și înviind a realizat mântuirea omenirii".
- Referitor la mesajul Pontifului: în fiecare an Papa dedică, pentru această dată, o scrisoare adresată celor care trăiesc o boală și celor care lucrează cu aceste persoane. Se poate considera acest mesaj o tradiție?
- Da. "Tradiția" mesajului anual al Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Bolnavului a fost voită de însuși Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, care a dorit să dea datei importanță și continuitate în timp. Fiecare mesaj este lumină și inspirație pentru bolnavi, adevărații "protagoniști" ai Zilei, dar și pentru toate persoanele care se îngrijesc de ei, pornind de la lucrătorii din pastorația sănătății, de la voluntari și de la rude.
- Ziua Mondială a Bolnavului se va celebra în sanctuarul de la Altötting. Ce activități se vor desfășura acolo?
- Ca tradiție, și această a XXI-a Zi Mondială a Bolnavului prevede, în afară de solemna liturgie euharistică de la 11 februarie celebrată în Sanctuar, și alte inițiative cum ar fi importanta Întâlnire Internațională pe tema "A face bine celui care suferă" (Salvifici doloris, nr. 30), care se va ține între 7-8 februarie la Universitatea Catolică din Eichstaett-Ingolstadt. Apoi vor fi diferite vizite la cei care se află în spitale și în alte institute sanitare din zonă, celebrări și rugăciuni în cele mai importante biserici din München și împrejurimi și întâlniri cu lideri politici și civili din Bavaria.
- În mesajul pentru 2013, Papa Benedict al XVI-lea l-a indicat pe Samariteanul Milostiv ca model de urmat pentru toți lucrătorii sanitari. Ce caracteristici ne prezintă astăzi această figură?
- Desigur, Samariteanul Milostiv este modelul evanghelic al ajutorului dat celui suferind în mod autentic altruist, pe atât de lipsit de prejudecată pe cât de dezinteresat. Ca atare, nu resimte nici trecerea timpului, nici schimbarea obiceiurilor. Astăzi, în multe țări bogate din punct de vedere economic, caracterizate de o secularizare crescândă, cu ritmuri de viață presante și cu aparenta prevalență a esteticii fizice și a interesului individual asupra interiorității și asupra solidarității, este desigur mai greu să ne oprim să citim Evanghelia, să ne rugăm, să reflectăm. Și totuși este necesar ca - așa cum a subliniat Papa în mesaj - în toți să poată crește conștiința că "în primirea iubitoare și generoasă a oricărei vieți umane, mai ales dacă este slabă și bolnavă, Biserica trăiește astăzi un moment fundamental al misiunii sale".
- Adesea se spune că omul modern nu este bolnav numai în trup, ci și în spirit. După părerea Dumneavoastră, care este durerea care chinuiește astăzi ființele umane?
- Durerea nu are accepțiuni legate de timp, ci cuprinde orice om, în toate latitudinile și în orice epocă istorică. Însă este adevărat că în perioada modernă, alături de durerea fizică propriu-zisă, se asistă la o accentuare de patologii "ale spiritului" legate de sfera emotivă. Exemplul cel mai elocvent este deprimarea care apare în momente de criză, chiar financiară, ca aceea trăită actualmente în mare parte a lumii occidentale. Apar la fel în creștere puternică bolile cronico-degenerative ale sistemului nervos, cum ar fi boala Alzheimer și celelalte forme de demență senilă, la care se adaugă dependențele de medicamente și de substanțe cum ar fi alcoolul și tabacul, și alte forme obsesive-compulsive ca ludopatia, considerată în puternică expansiune în straturile tinere ale populației din multe țări avansate din punct de vedere economic.
- Sfântul Părinte a remarcat importanța rugăciunii pentru cei care lucrează cu bolnavii. Cât de important este acest lucru?
- Așa cum a explicat de mai multe ori același Papă Benedict al XVI-lea, rugăciunea este o necesitate pentru că "este vorba de a lua din iubirea infinită a lui Dumnezeu, printr-o relație intensă cu El în rugăciune, forța de a trăi zilnic o atenție concretă, asemenea Samariteanului Milostiv, față de cel care este rănit în trup și în spirit, față de cel care cere ajutor, chiar dacă este necunoscut și lipsit de resurse". Agentul din pastorația sănătății adesea se află în fața unor alegeri etice importante sau în fața unor bolnavi pentru care nu se întrevede posibilitate de vindecare sau sunt la capătul parcursului lor pământesc. În zonele cele mai îndepărtate ale lumii un lucrător sanitar poate să fie constrâns să vadă o persoană bolnavă condamnată să moară de simpla lipsă de medicamente sau a aparaturii de bază. Analizând toate aceste situații, este evident că credința și rugăciunea sunt fundamentale pentru a-l conduce pe cel care se îngrijește de bolnavi, pentru că numai așa este posibil să găsească forța de a continua să desfășoare cu dăruire și conștiință această misiune.
(Sursa: ERCIS.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1281, Ultimul acces: 2024-03-25 08:50:45