O noua editie a Cazaniei Mitropolitului Varlaam lansata la Sibiu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

O nouă ediție a Cazaniei Mitropolitului Varlaam lansată la Sibiu

[2013-01-17]
Marți, 15 ianuarie 2013, în Aula "Mitropolit Ioan Mețianu" a Facultății de Teologie din Sibiu a avut loc conferința susținută de cunoscutul istoric și bizantinolog Dan Zamfirescu pe tema "Cazania Sfântului Varlaam, Mitropolitul Moldovei. Izvoarele, originalitatea și actualitatea ei", potrivit Ziarul Lumina. Cu acest prilej a avut loc și lansarea volumului al II-lea al Cazaniei, ediție îngrijită și actualizată de profesorul Dan Zamfirescu și lingvista Stela Toma. Această ediție a Cazaniei oferă cititorului un text actualizat, dar care păstrează întru totul sensurile originale, precum și majoritatea expresiilor și cuvintelor din limba acelei vremi.
Profesorul Dan Zamfirescu a prezentat lucrarea, explicând că ea reprezintă un instrument unic, bogat în conținut și mereu actual, precum și un monument inestimabil și o capodoperă a literaturii și gândirii românești din secolul al XVII-lea, de care viitori preoți trebuie să se folosească mereu în lucrarea pastorală.
"Sfântul Varlaam a făcut sinteza tuturor graiurilor românești, asemenea lui Eminescu. Chintesența limbii române din sudul Transilvaniei și nordul Țării Românești a fost unită cu cea din Moldova și a dat limba lui Varlaam, prima limbă a tuturor românilor până la Eminescu. Marele nostru poet național spunea că "Varlaam a făcut Duhul Sfânt să vorbească în limba neamului românesc"", a subliniat profesorul Zamfirescu.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 944, Ultimul acces: 2021-11-27 03:32:38