Prin sentintele CEDO sunt amenintate libertatea religioasa si de constiinta - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prin sentințele CEDO sunt amenințate libertatea religioasă și de conștiință

[2013-01-17]
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat marți sentințele în patru cazuri relative la libertatea de conștiință și de religie în Marea Britanie. În două cazuri este vorba de posibilitatea de a purta la gât o cruciuliță în timpul orelor de muncă, iar în celelalte două de uniunea civilă între persoane de același sex și de consilierea matrimonială pentru cuplurile homosexuale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat dreptate reclamantului într-un singur caz. Pentru a înțelege mai bine importanța acestor sentințe, Radio Vatican l-a contactat pe Mons. Dominique Mamberti, secretar pentru relațiile cu statele: "Aceste cazuri arată că problemele legate de libertatea de conștiință și de religie sunt complexe, mai ales în societatea europeană, caracterizată de creșterea diversității religioase și de înăsprirea laicismului. Există riscul concret ca relativismul moral, ce se impune ca nouă normă socială, să amenințe din temelii libertățile individuale de conștiință și de religie".
"Biserica dorește să apere libertățile individuale de conștiință și de religie în orice situație, chiar și în fața 'dictaturii relativismului'", a mai spus Mons. Mamberti. "De aceea, este necesar să fie pusă în lumină raționalitatea conștiinței umane în general, și, în special, a moralei creștine. Când este vorba de probleme controversate din punct de vedere moral, precum avortul sau homosexualitatea, trebuie să fie respectată libertatea de conștiință. Respectarea libertății de conștiință și de religie este mai degrabă condiție și nu un obstacol pentru stabilirea unei societăți tolerante în pluralismul său. Adresându-se săptămâna trecută Corpului Diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, Papa Benedict al XVI-lea a subliniat că pentru a proteja efectiv exercitarea libertății religioase este esențial să se respecte dreptul la obiecția de conștiință... A interzice obiecția de conștiință individuală și instituțională în numele libertății și al pluralismului, ar deschide, paradoxal, ușile realităților contrare, și anume, la intoleranță și reducerea forțată la același nivel".
Recent, Misiunea Sfântului Scaun la Consiliul Europei a publicat o Notă despre libertatea și autonomia instituțională a Bisericii. Mons. Dominique Mamberti a comentat: "În prezent, problema libertății Bisericii în raporturile sale cu autoritățile civile este pe agenda Curții Europene a Drepturilor Omului în două cazuri care se referă, unul, la Biserica Ortodoxă din România, și altul, la Biserica Catolică. Este cazul sindicatului 'Păstorul cel Bun' contra României și al lui Fernandez Martinez contra Spaniei. Cu această ocazie, Reprezentanța Permanentă a Sfântului Scaun la Consiliul Europei a publicat o notă în care expune pe scurt magisteriul despre libertatea și autonomia instituțională a Bisericii Catolice". Secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele a explicat: "În aceste două cazuri, Curtea Europeană de la Strasbourg trebuie să decidă dacă puterea civilă a respectat Convenția Europeană a Drepturilor Omului, după ce a refuzat să recunoască un sindicat profesional al preoților (în ce privește România), și a refuzat să numească profesor de religie pe unul care mărturisea public poziții contrare doctrinei Bisericii (în chestiunea spaniolă)".
"În cele două cazuri, au fost invocate drepturile la libertatea de asociere și libertatea de expresie pentru a constrânge comunitățile religioase să acționeze împotriva statutului lor canonic și împotriva magisteriului. În plus, aceste cazuri pun în chestiune libertatea Bisericii de a acționa după propriile reguli, de a nu trebui să se supună la alte norme civile decât cele necesare binelui comun și ordinii publice. Biserica a trebuit să se apere întotdeauna pentru a-și tutela autonomia în fața puterii civile și a ideologiilor. Astăzi, în țările occidentale, e important să cunoaștem modul în care cultura dominantă, marcată puternic de individualismul materialist și relativism, poate să înțeleagă și să respecte natura specifică a Bisericii, care rămâne o comunitate fondată pe credință și pe rațiune".
Mons. Dominique Mamberti a mai spus în încheiere: "Libertatea Bisericii va fi respectată cu atât mai bine cu cât va fi bine înțeleasă de autoritățile civile în afara oricărei prejudecăți. Va fi așadar necesar să se explice cum este concepută libertatea Bisericii. Nota difuzată de Reprezentanța Permanentă a Sfântului Scaun la Consiliul Europei explică sintetic poziția Bisericii cu privire la patru principii: deosebirea dintre Biserică și comunitatea politică; libertatea în raport cu statul; libertatea în sânul Bisericii și respectarea justei ordini publice. După ilustrarea acestor principii, sunt preluate în notă părți importante despre libertatea religioasă din declarația conciliară "Dignitatis Humanae" și constituția pastorală conciliară "Gaudium et Spes".
(Sursa: vedeți aici)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1495, Ultimul acces: 2024-04-18 19:01:19