Nu toti Episcopii vor sa se retraga la 75 de ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Nu toți Episcopii vor să se retragă la 75 de ani

[2011-12-31]
Dreptul canonic le cere Episcopilor să se retragă la vârsta de 75 de ani. Dar tot mai mulți Episcopi nu vor să părăsească în acel moment scaunul episcopal. Este și cazul Arhiepiscopului de Chicago, care a spus clar: "sper că Papa îmi va refuza cererea de retragere", completată oricum nu din voința sa, ci pentru a respecta legea bisericească. La jumătatea lunii ianuarie a anului 2012, Cardinalul Francis George, Arhiepiscop de Chicago, va împlini 75 de ani. Prelatul, fost președinte al Conferinței Episcopilor Catolici Americani, se consideră încă în putere. Dar în teorie ar trebui să se retragă.
Papa Benedict al XVI-lea, se spune într-un material din La Stampa, este presat din mai multe direcții să abolească regula fixată de Papa Paul al VI-lea privitor la vârsta retragerii. În timp ce angajații societății civile vor să lucreze mai puțin, Curiei Romane i se cere invers: să accepte deținerea funcțiilor pe o durată mai lungă. Motivația stă în faptul că actualele condiții de viață fac ca unii Episcopi la 75 de ani să fie încă apți fizic pentru conducerea Diecezelor. Papa Benedict, ca predecesorii săi, continuă să accepte retragerile la 75 de ani, foarte rar refuzându-le, sau mai corect amânând aprobarea cu câțiva ani. Primul paragraf al canonului 401 din Codul de Drept Canonic, aprobat în 1983 și semnat de Papa Ioan Paul al II-lea, stabilește că Episcopii trebuie să își depună singuri și automat demisiile în fața Papei când împlinesc 75 de ani. Este o regulă strictă, dar nu agreată de toți.
Vorbind pentru un post de televiziune american, Cardinalul George a spus că speră să rămână în funcția ce o are. A suferit de cancer dar a învins boala și acum se consideră suficient de sănătos pentru a conduce importanta Arhidieceză de Chicago. A glumit în acest sens: "Sunt primul Arhiepiscop de Chicago care a trăit atât de mult și sunt recunoscător pentru aceasta. Sper să pot continua." Dinspre Vatican circulă unele zvonuri, evident fără confirmare oficială, că Papa Benedict ar urma să ridice limita de la 75 la 78 de ani. Această decizie ar afecta circa 4.000 de Episcopi care actualmente se apropie de demisia impusă. O astfel de mișcare ar putea fi motivată și de dificultatea actuală în a găsi noi Episcopi: în special în contextul scandalurilor de natură sexuală scade numărul preoților care mai îndrăznesc să accepte numirea episcopală.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1511, Ultimul acces: 2024-04-18 06:50:11